«Πειραγμένος» εξευρωπαϊσμός

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Πειραγμένος» εξευρωπαϊσμός
Για να γίνει η Ελλάδα σύγχρονη και παραγωγική οικονομία, με πολλές και καλές θέσεις εργασίας που βελτιώνουν την ευημερία εργαζομένων και πολιτών, προσελκύοντας παραγωγικές επενδύσεις εθνικές και ξένες, πρέπει, μεταξύ πολλών άλλων, να  ακολουθεί και σύγχρονα πρότυπα ρύθμισης της αγοράς εργασίας, ευρωπαϊκά και διεθνή.     

Για να γίνει η Ελλάδα σύγχρονη και παραγωγική οικονομία, με πολλές και καλές θέσεις εργασίας που βελτιώνουν την ευημερία εργαζομένων και πολιτών, προσελκύοντας παραγωγικές επενδύσεις εθνικές και ξένες, πρέπει, μεταξύ πολλών άλλων, να ακολουθεί και σύγχρονα πρότυπα ρύθμισης της αγοράς εργασίας, ευρωπαϊκά και διεθνή.

Η όποια, έστω μικρή, μεταρρυθμιστική πρόοδος, για να υπάρξει, πρέπει να αντιμετωπίζει διαχρονικά υφιστάμενες αγκυλώσεις και στρεβλώσεις. Ενδογενώς σπανίως επιχειρείται. Συχνά δε αυτοακυρώνεται, «πειράζοντας» τα στοιχειώδη ελάχιστα της αναγκαίας προσαρμογής σε ευρωπαϊκές ρυθμίσεις. Ή οι (υποχρεωτικές) προβλέψεις ευρωπαϊκών ρυθμίσεων καθίστανται μη λειτουργικές λόγω ασυμβατότητας με υφιστάμενες αγκυλώσεις και στρεβλώσεις. Πλείστα τα παραδείγματα.

Πλέον πρόσφατο η υπό ενσωμάτωση Οδηγία 2019/1158/ΕΕ (ισορροπία επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής). Προβλέπει ατομικό δικαίωμα σε «ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας» για γονείς και φροντιστές. Υιοθετεί σε κοινοτικό επίπεδο υφιστάμενες πρακτικές και εθνικά δικαιώματα επιχειρήσεων και εργαζομένων για «ευέλικτες ρυθμίσεις». Στο ελληνικό σύστημα αγκυλώσεων και στρεβλώσεων οι «ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας», όταν δεν αντιμετωπίζονται εχθρικά, είτε δεν είναι επιτρεπτές, είτε δεν είναι λειτουργικές.

Οι «ευέλικτες ρυθμίσεις» αφορούν τον χρόνο και την οργάνωση της εργασίας. Το υπό έκδοση Employment Outlook 2021 του ΟΟΣΑ περιλαμβάνει έγκυρη διεθνή συγκριτική ανάλυση ευέλικτων ρυθμίσεων οργάνωσης του χρόνου εργασίας. Στην Ελλάδα απουσιάζουν δυνατότητες για βασικές μορφές τους, οι οποίες αντιμετωπίζονται ως εχθρικές. Π.χ.

Averaging arrangements: η διευθέτηση του (εβδομαδιαίου, μηνιαίου, ετήσιου) χρόνου εργασίας με βάση τον μέσο όρο. Παραμένει δυσλειτουργική. Ενώ η ελληνική νομοθεσία προβλέπει δικαίωμα του εργοδότη για απασχόληση εργαζομένων 1 ώρα υπερεργασία την ημέρα, και επιτρέπει την υπερωρία ως τα νόμιμα όρια με σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου, δεν τους επιτρέπει να συμφωνούν και να συμψηφίζουν τον περισσότερο χρόνο εργασίας με χρόνο ανάπαυσης. Τους επιτρέπει να συμφωνούν μόνον για περισσότερο χρόνο εργασίας. Όχι όμως την διευθέτηση, δηλαδή την ευελιξία, του λιγότερου, στα πλαίσια του συμβατικού και του νομίμου χρόνου.

Compressed working weeks: η συμπύκνωση εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας σε λιγότερες ημέρες. Η υφιστάμενη ρύθμιση δεν επιτρέπει διευθέτηση ωρών και ημερών. Η εξαγγελθείσα δυνατότητα τετραημέρου είναι μετέωρη, προϋποθέτει διόρθωση του ισχύοντος νόμου. Κι εάν γίνει, καραδοκεί το ακόμη απαρχαιωμένο ασφαλιστικό: να μην αναγνωρίζει το τετραήμερο πλήρους ωραρίου ως πλήρες πενθήμερο χρόνου ασφάλισης (το οποίο ανάγεται εν συνεχεία σε ημέρες ασφάλισης πλέον του πραγματικού αριθμού ημερών εργασίας).
Working time bank: ο ατομικός λογαριασμός χρόνου εργασίας για συμψηφισμό προσθέτου χρόνου εργασίας με χρόνο ανάπαυσης και αδείας. Δεν χωρεί στα εδώ ισχύοντα.

Flexible working hours: για τα, αναγκαία σε εργαζομένους και επιχειρήσεις, ευέλικτα ωράρια εργασίας ακόμη αναζητούνται αντιγραφειοκρατικές λύσεις εφαρμογής και προδήλωσης των ημερήσιων μεταβολών του ωραρίου στην ΕΡΓΑΝΗ.

Με αυτά και πλείστα άλλα της (ακωδικοποίητης) νομοθεσίας (εν μέρει και της νομολογίας, αν και αυτή συχνά αναζητά λύσεις) που αποκλίνουν από σύγχρονες διεθνείς πρακτικές οργάνωσης του χρόνου εργασίας, πώς να ευδοκιμήσουν εν Ελλάδι οι «ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας» των επιχειρήσεων και του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου;

«Πειραγμένου» εξευρωπαϊσμού παράδειγμα δεύτερον. Η Οδηγία 2003/88/ΕΚ για την οργάνωση του χρόνου εργασίας ορίζει την δυνατότητα παρεκκλίσεων από τα άρθρα της «εφόσον η διάρκεια του χρόνου εργασίας, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της ασκούµενης δραστηριότητας, δεν υπολογίζεται ή/και δεν προκαθορίζεται ή µπορεί να καθορίζεται από τους ίδιους τους εργαζόµενους, ιδίως δε εφόσον πρόκειται για: α) διευθυντικά στελέχη ή άλλα πρόσωπα εξουσιοδοτηµένα να λαµβάνουν αποφάσεις αυτόνοµα». Τι (δι)έγραψε η εγχώρια ενσωμάτωση; «α. διευθυντικά στελέχη». Το λοιπό υπογραμμισθέν κείμενο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας παρελήφθη. Δεν πρέπει κάποτε να διορθωθεί/προστεθεί;

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:32

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το νέο βαθμολόγιο στο Δημόσιο

21:19

Πιέσεις στον χρυσό από ομόλογα και δολάριο

21:08

ΗΠΑ: Επίθεση Τραμπ στους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου που διόρισε ο ίδιος

20:56

Reuters: Οι βασικοί υποψήφιοι για τη διαδοχή της Λαγκάρντ στην ΕΚΤ

20:52

Συνολικά 1.152 στρέμματα κάηκαν στην Κόνιτσα - Περίπου 8.000 έχουν επηρεαστεί

20:40

Μητσοτάκης: «Αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης χωρίς να χαθεί ούτε ένα ευρώ»

20:35

Η Ρωσία έπληξε σιδηροδρομικές υποδομές και δύο πλοία σε ουκρανικά λιμάνια

20:24

Χατζηδάκης: «Μοχλός ενίσχυσης των επενδύσεων η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών»

20:22

Η Διώρυγα του Παναμά μειώνει περαιτέρω τις διελεύσεις λόγω Ελ Νίνιο

20:10

Επαφές Πιερρακάκη με Μερτς και Κλινγκμπάιλ - «Η Ευρώπη χρειάζεται μία ισχυρή Γερμανία»

19:55

Ολλανδία: Αποκλεισμοί δρόμων και σιδηροδρομικών γραμμών από αγρότες για τον προϋπολογισμό

19:46

Η Ουκρανία εξαπολύει αντεπίθεση στο βόρειο τμήμα του Ντονέτσκ

19:39

Ποιος είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στις ΗΠΑ για το 2026

19:38

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Αύξηση 22% στα καθαρά κέρδη το α' εξάμηνο - Στα 2,2 δισ. τα ταμειακά διαθέσιμα

19:30

Από το Ορμούζ στην Αρκτική: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αλλάζει τους δρόμους του παγκόσμιου εμπορίου

19:24

Ρευστοποιήσεις και άνοδος στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

19:07

ΗΠΑ: «Δεν μπορεί να υπάρξει μοράτοριουμ για το AI, η Κίνα θα έπαιρνε πλεονέκτημα»

19:06

Ευρωαγορές: Σε χαμηλό τριών μηνών ο Stoxx με φόντο Μέση Ανατολή, ομόλογα και AI

19:00

Πώς ο φόβος της ακροδεξιάς οδηγεί σε πολιτική στροφή τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου

18:54

Σαουδική Αραβία: Αναστέλλονται οι φορτώσεις πετρελαίου στο λιμάνι Γιανμπού στην Ερυθρά Θάλασσα

18:50

Μερτς: Θα ζητήσει άμεσα ψήφο εμπιστοσύνης από την ηγεσία του κόμματός του

18:45

ΕΚΤ: Η επιτροπή προσωπικού καλεί την Λαγκάρντ να ξεκαθαρίσει πότε σκοπεύει να αποχωρήσει

18:42

Star Bulk: Πώς κατανεμήθηκαν οι μετοχές στη Δημόσια Προσφορά

18:41

Κομισιόν: Νέα δέσμη μέτρων διευκόλυνσης της κινητικότητας των εργαζομένων στην ΕΕ

18:33

Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Ολλανδία προειδοποιούν για κακόβουλο λογισμικό από το Ιράν

18:24

Συνεργασία OpenAI με Anthropic και Google για ζητήματα ασφαλείας στην ΑΙ

18:18

Coca-Cola: Επενδύσεις 10 δισ. ευρώ για υποδομές στις ΗΠΑ έως το 2030

18:13

Υποψήφιος με τη ΝΔ στις επόμενες εκλογές ο Γιώργος Φλωρίδης

18:05

Χρηματιστήριο: Αμετάβλητος ο Γενικός Δείκτης, μικτή εικόνα σε τράπεζες και blue chips

18:03

Η Moda Bagno απέκτησε το 75% της Estia έναντι 3,9 εκατ. ευρώ


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider