«Πειραγμένος» εξευρωπαϊσμός

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Πειραγμένος» εξευρωπαϊσμός
Για να γίνει η Ελλάδα σύγχρονη και παραγωγική οικονομία, με πολλές και καλές θέσεις εργασίας που βελτιώνουν την ευημερία εργαζομένων και πολιτών, προσελκύοντας παραγωγικές επενδύσεις εθνικές και ξένες, πρέπει, μεταξύ πολλών άλλων, να  ακολουθεί και σύγχρονα πρότυπα ρύθμισης της αγοράς εργασίας, ευρωπαϊκά και διεθνή.     

Για να γίνει η Ελλάδα σύγχρονη και παραγωγική οικονομία, με πολλές και καλές θέσεις εργασίας που βελτιώνουν την ευημερία εργαζομένων και πολιτών, προσελκύοντας παραγωγικές επενδύσεις εθνικές και ξένες, πρέπει, μεταξύ πολλών άλλων, να ακολουθεί και σύγχρονα πρότυπα ρύθμισης της αγοράς εργασίας, ευρωπαϊκά και διεθνή.

Η όποια, έστω μικρή, μεταρρυθμιστική πρόοδος, για να υπάρξει, πρέπει να αντιμετωπίζει διαχρονικά υφιστάμενες αγκυλώσεις και στρεβλώσεις. Ενδογενώς σπανίως επιχειρείται. Συχνά δε αυτοακυρώνεται, «πειράζοντας» τα στοιχειώδη ελάχιστα της αναγκαίας προσαρμογής σε ευρωπαϊκές ρυθμίσεις. Ή οι (υποχρεωτικές) προβλέψεις ευρωπαϊκών ρυθμίσεων καθίστανται μη λειτουργικές λόγω ασυμβατότητας με υφιστάμενες αγκυλώσεις και στρεβλώσεις. Πλείστα τα παραδείγματα.

Πλέον πρόσφατο η υπό ενσωμάτωση Οδηγία 2019/1158/ΕΕ (ισορροπία επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής). Προβλέπει ατομικό δικαίωμα σε «ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας» για γονείς και φροντιστές. Υιοθετεί σε κοινοτικό επίπεδο υφιστάμενες πρακτικές και εθνικά δικαιώματα επιχειρήσεων και εργαζομένων για «ευέλικτες ρυθμίσεις». Στο ελληνικό σύστημα αγκυλώσεων και στρεβλώσεων οι «ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας», όταν δεν αντιμετωπίζονται εχθρικά, είτε δεν είναι επιτρεπτές, είτε δεν είναι λειτουργικές.

Οι «ευέλικτες ρυθμίσεις» αφορούν τον χρόνο και την οργάνωση της εργασίας. Το υπό έκδοση Employment Outlook 2021 του ΟΟΣΑ περιλαμβάνει έγκυρη διεθνή συγκριτική ανάλυση ευέλικτων ρυθμίσεων οργάνωσης του χρόνου εργασίας. Στην Ελλάδα απουσιάζουν δυνατότητες για βασικές μορφές τους, οι οποίες αντιμετωπίζονται ως εχθρικές. Π.χ.

Averaging arrangements: η διευθέτηση του (εβδομαδιαίου, μηνιαίου, ετήσιου) χρόνου εργασίας με βάση τον μέσο όρο. Παραμένει δυσλειτουργική. Ενώ η ελληνική νομοθεσία προβλέπει δικαίωμα του εργοδότη για απασχόληση εργαζομένων 1 ώρα υπερεργασία την ημέρα, και επιτρέπει την υπερωρία ως τα νόμιμα όρια με σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου, δεν τους επιτρέπει να συμφωνούν και να συμψηφίζουν τον περισσότερο χρόνο εργασίας με χρόνο ανάπαυσης. Τους επιτρέπει να συμφωνούν μόνον για περισσότερο χρόνο εργασίας. Όχι όμως την διευθέτηση, δηλαδή την ευελιξία, του λιγότερου, στα πλαίσια του συμβατικού και του νομίμου χρόνου.

Compressed working weeks: η συμπύκνωση εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας σε λιγότερες ημέρες. Η υφιστάμενη ρύθμιση δεν επιτρέπει διευθέτηση ωρών και ημερών. Η εξαγγελθείσα δυνατότητα τετραημέρου είναι μετέωρη, προϋποθέτει διόρθωση του ισχύοντος νόμου. Κι εάν γίνει, καραδοκεί το ακόμη απαρχαιωμένο ασφαλιστικό: να μην αναγνωρίζει το τετραήμερο πλήρους ωραρίου ως πλήρες πενθήμερο χρόνου ασφάλισης (το οποίο ανάγεται εν συνεχεία σε ημέρες ασφάλισης πλέον του πραγματικού αριθμού ημερών εργασίας).
Working time bank: ο ατομικός λογαριασμός χρόνου εργασίας για συμψηφισμό προσθέτου χρόνου εργασίας με χρόνο ανάπαυσης και αδείας. Δεν χωρεί στα εδώ ισχύοντα.

Flexible working hours: για τα, αναγκαία σε εργαζομένους και επιχειρήσεις, ευέλικτα ωράρια εργασίας ακόμη αναζητούνται αντιγραφειοκρατικές λύσεις εφαρμογής και προδήλωσης των ημερήσιων μεταβολών του ωραρίου στην ΕΡΓΑΝΗ.

Με αυτά και πλείστα άλλα της (ακωδικοποίητης) νομοθεσίας (εν μέρει και της νομολογίας, αν και αυτή συχνά αναζητά λύσεις) που αποκλίνουν από σύγχρονες διεθνείς πρακτικές οργάνωσης του χρόνου εργασίας, πώς να ευδοκιμήσουν εν Ελλάδι οι «ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας» των επιχειρήσεων και του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου;

«Πειραγμένου» εξευρωπαϊσμού παράδειγμα δεύτερον. Η Οδηγία 2003/88/ΕΚ για την οργάνωση του χρόνου εργασίας ορίζει την δυνατότητα παρεκκλίσεων από τα άρθρα της «εφόσον η διάρκεια του χρόνου εργασίας, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της ασκούµενης δραστηριότητας, δεν υπολογίζεται ή/και δεν προκαθορίζεται ή µπορεί να καθορίζεται από τους ίδιους τους εργαζόµενους, ιδίως δε εφόσον πρόκειται για: α) διευθυντικά στελέχη ή άλλα πρόσωπα εξουσιοδοτηµένα να λαµβάνουν αποφάσεις αυτόνοµα». Τι (δι)έγραψε η εγχώρια ενσωμάτωση; «α. διευθυντικά στελέχη». Το λοιπό υπογραμμισθέν κείμενο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας παρελήφθη. Δεν πρέπει κάποτε να διορθωθεί/προστεθεί;

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:33

Ουκρανία: Ρωσικές επιθέσεις σε λιμάνια της Οδησσού - Ζημιές σε εμπορικό πλοίο

16:30

Νέα δεδομένα στην εργασία το 2026 - Πρεμιέρα με 13ωρο, αυξήσεις και fast track προσλήψεις

16:27

Παιχνίδια εξουσίας και επίδειξη δύναμης στην Ταϊβάν

16:25

Χαλκός: Προς την καλύτερη χρονιά του από το 2009 - Οι παράγοντες που εκτοξεύουν τις τιμές

16:16

e-ΕΦΚΑ: Προσωρινή μη διαθεσιμότητα υποβολής ΑΠΔ Δημοσίου Τομέα τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου

16:05

Μαρινάκης για μπλόκα: Το plan b προβλέπει κυρώσεις – Να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο

15:53

Επένδυση 54 εκατ. ευρώ για την Παιδεία στην Κρήτη

15:48

«Σταδιακή επανέναρξη» της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας στη σήραγγα της Μάγχης

15:31

Η Τουρκία σχεδιάζει συμφωνία με την Συρία για εξερεύνηση υδρογονανθράκων

15:23

ΟΠΑΠ: Ενεργοποιείται η ειδική άδεια για τροποποίηση της σύμβασης με Allwyn

15:15

Από την ιστορία στο μέλλον: Manager of the Year 2025 ο Αχιλλέας Αγγελόπουλος της ΚΥΚΝΟΣ

15:14

Μητσοτάκης: Από την Ένωση Λιοσιωτών Ιλίου θα ακούσει τα κάλαντα αύριο Τετάρτη

15:13

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Δωρεά 6 οχημάτων στην Ελληνική Αστυνομία

14:57

Κατά 40% αυξήθηκαν τα περιστατικά βίας στους ανήλικους σε μια χρονιά

14:53

Ουκρανία: Εκκενώνονται 14 χωριά στο βόρειο τμήμα λόγω των ρωσικών πληγμάτων

14:44

Ιράν: Απειλεί με «σκληρά» αντίποινα απέναντι σε όποια επιθετική ενέργεια

14:37

Εισβολή κρύου από Τετάρτη - Στα «λευκά» και η Αττική

14:32

Tesla: Απαισιόδοξη η εκτίμηση για τις πωλήσεις το τέταρτο τρίμηνο

14:28

Οι 10 λόγοι για τους οποίους λαχταράς ένα σνακ πριν τον ύπνο

14:10

ΔΥΠΑ: Η 49η «Ημέρα Καριέρας» στη Λάρισα στις 10 Ιανουαρίου

14:07

Συνεχίζεται το «ρόλερ κόστερ» για το ασήμι - Άλμα άνω του 5% μετά τις χθεσινές απώλειες

14:07

Τέσσερις αλήθειες που άλλαξαν την Ευρώπη τον χρόνο που πέρασε

13:43

Ρωσία: Καλεί σε αυτοσυγκράτηση μετά τις προειδοποιήσεις του Τραμπ προς το Ιράν για πιθανό πλήγμα

13:34

Από τις φωτιές στις μεγάλες διαδηλώσεις για τα Τέμπη: Το 2025 μέσα από 9 φωτογραφίες

13:23

Ελληνικά ομόλογα: Η λίστα με τους primary dealers για το 2026

13:11

Η ΧΗΤΟΣ, αναδείχθηκε True Leader 2024 από την ICAP CRIF

13:03

ΥΠΕΞ Ουκρανίας: Η Μόσχα δεν έχει παρουσιάσει κανένα στοιχείο για τα υποτιθέμενα drones κατά κατοικιών του Πούτιν

13:02

5 ορεινοί προορισμοί για τις πρώτες αποδράσεις της νέας χρονιάς

12:59

Το Ελληνικό προσελκύει αγοραστές από 110 χώρες - Στα 1,5 δισ. ευρώ οι εισπράξεις

12:45

Κοντογεώργης για αγροτικές κινητοποιήσεις: Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα διαλόγου

gazzetta
gazzetta reader insider insider