«Πειραγμένος» εξευρωπαϊσμός

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Πειραγμένος» εξευρωπαϊσμός
Για να γίνει η Ελλάδα σύγχρονη και παραγωγική οικονομία, με πολλές και καλές θέσεις εργασίας που βελτιώνουν την ευημερία εργαζομένων και πολιτών, προσελκύοντας παραγωγικές επενδύσεις εθνικές και ξένες, πρέπει, μεταξύ πολλών άλλων, να  ακολουθεί και σύγχρονα πρότυπα ρύθμισης της αγοράς εργασίας, ευρωπαϊκά και διεθνή.     

Για να γίνει η Ελλάδα σύγχρονη και παραγωγική οικονομία, με πολλές και καλές θέσεις εργασίας που βελτιώνουν την ευημερία εργαζομένων και πολιτών, προσελκύοντας παραγωγικές επενδύσεις εθνικές και ξένες, πρέπει, μεταξύ πολλών άλλων, να ακολουθεί και σύγχρονα πρότυπα ρύθμισης της αγοράς εργασίας, ευρωπαϊκά και διεθνή.

Η όποια, έστω μικρή, μεταρρυθμιστική πρόοδος, για να υπάρξει, πρέπει να αντιμετωπίζει διαχρονικά υφιστάμενες αγκυλώσεις και στρεβλώσεις. Ενδογενώς σπανίως επιχειρείται. Συχνά δε αυτοακυρώνεται, «πειράζοντας» τα στοιχειώδη ελάχιστα της αναγκαίας προσαρμογής σε ευρωπαϊκές ρυθμίσεις. Ή οι (υποχρεωτικές) προβλέψεις ευρωπαϊκών ρυθμίσεων καθίστανται μη λειτουργικές λόγω ασυμβατότητας με υφιστάμενες αγκυλώσεις και στρεβλώσεις. Πλείστα τα παραδείγματα.

Πλέον πρόσφατο η υπό ενσωμάτωση Οδηγία 2019/1158/ΕΕ (ισορροπία επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής). Προβλέπει ατομικό δικαίωμα σε «ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας» για γονείς και φροντιστές. Υιοθετεί σε κοινοτικό επίπεδο υφιστάμενες πρακτικές και εθνικά δικαιώματα επιχειρήσεων και εργαζομένων για «ευέλικτες ρυθμίσεις». Στο ελληνικό σύστημα αγκυλώσεων και στρεβλώσεων οι «ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας», όταν δεν αντιμετωπίζονται εχθρικά, είτε δεν είναι επιτρεπτές, είτε δεν είναι λειτουργικές.

Οι «ευέλικτες ρυθμίσεις» αφορούν τον χρόνο και την οργάνωση της εργασίας. Το υπό έκδοση Employment Outlook 2021 του ΟΟΣΑ περιλαμβάνει έγκυρη διεθνή συγκριτική ανάλυση ευέλικτων ρυθμίσεων οργάνωσης του χρόνου εργασίας. Στην Ελλάδα απουσιάζουν δυνατότητες για βασικές μορφές τους, οι οποίες αντιμετωπίζονται ως εχθρικές. Π.χ.

Averaging arrangements: η διευθέτηση του (εβδομαδιαίου, μηνιαίου, ετήσιου) χρόνου εργασίας με βάση τον μέσο όρο. Παραμένει δυσλειτουργική. Ενώ η ελληνική νομοθεσία προβλέπει δικαίωμα του εργοδότη για απασχόληση εργαζομένων 1 ώρα υπερεργασία την ημέρα, και επιτρέπει την υπερωρία ως τα νόμιμα όρια με σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου, δεν τους επιτρέπει να συμφωνούν και να συμψηφίζουν τον περισσότερο χρόνο εργασίας με χρόνο ανάπαυσης. Τους επιτρέπει να συμφωνούν μόνον για περισσότερο χρόνο εργασίας. Όχι όμως την διευθέτηση, δηλαδή την ευελιξία, του λιγότερου, στα πλαίσια του συμβατικού και του νομίμου χρόνου.

Compressed working weeks: η συμπύκνωση εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας σε λιγότερες ημέρες. Η υφιστάμενη ρύθμιση δεν επιτρέπει διευθέτηση ωρών και ημερών. Η εξαγγελθείσα δυνατότητα τετραημέρου είναι μετέωρη, προϋποθέτει διόρθωση του ισχύοντος νόμου. Κι εάν γίνει, καραδοκεί το ακόμη απαρχαιωμένο ασφαλιστικό: να μην αναγνωρίζει το τετραήμερο πλήρους ωραρίου ως πλήρες πενθήμερο χρόνου ασφάλισης (το οποίο ανάγεται εν συνεχεία σε ημέρες ασφάλισης πλέον του πραγματικού αριθμού ημερών εργασίας).
Working time bank: ο ατομικός λογαριασμός χρόνου εργασίας για συμψηφισμό προσθέτου χρόνου εργασίας με χρόνο ανάπαυσης και αδείας. Δεν χωρεί στα εδώ ισχύοντα.

Flexible working hours: για τα, αναγκαία σε εργαζομένους και επιχειρήσεις, ευέλικτα ωράρια εργασίας ακόμη αναζητούνται αντιγραφειοκρατικές λύσεις εφαρμογής και προδήλωσης των ημερήσιων μεταβολών του ωραρίου στην ΕΡΓΑΝΗ.

Με αυτά και πλείστα άλλα της (ακωδικοποίητης) νομοθεσίας (εν μέρει και της νομολογίας, αν και αυτή συχνά αναζητά λύσεις) που αποκλίνουν από σύγχρονες διεθνείς πρακτικές οργάνωσης του χρόνου εργασίας, πώς να ευδοκιμήσουν εν Ελλάδι οι «ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας» των επιχειρήσεων και του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου;

«Πειραγμένου» εξευρωπαϊσμού παράδειγμα δεύτερον. Η Οδηγία 2003/88/ΕΚ για την οργάνωση του χρόνου εργασίας ορίζει την δυνατότητα παρεκκλίσεων από τα άρθρα της «εφόσον η διάρκεια του χρόνου εργασίας, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της ασκούµενης δραστηριότητας, δεν υπολογίζεται ή/και δεν προκαθορίζεται ή µπορεί να καθορίζεται από τους ίδιους τους εργαζόµενους, ιδίως δε εφόσον πρόκειται για: α) διευθυντικά στελέχη ή άλλα πρόσωπα εξουσιοδοτηµένα να λαµβάνουν αποφάσεις αυτόνοµα». Τι (δι)έγραψε η εγχώρια ενσωμάτωση; «α. διευθυντικά στελέχη». Το λοιπό υπογραμμισθέν κείμενο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας παρελήφθη. Δεν πρέπει κάποτε να διορθωθεί/προστεθεί;

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:27

«Παράθυρο» Τραμπ για πώληση F-35 στην Τουρκία - Ερντογάν: «Λάβαμε δέσμευση για 5 αεροσκάφη»

16:12

Η μεταρρύθμιση για διαχείριση υδάτων στην συνάντηση Παπασταύρου με βουλευτές της ΝΔ

16:11

ΤτΕ: Τι απαντά στο εξώδικο των ενώσεων καταναλωτών για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων

16:08

Ο απόλυτος ψηφιακός προορισμός για μουσική, πολιτισμό και αθλητισμό με την ενέργεια της ΔΕΗ

16:07

Πώς ο Τραμπ νομιμοποιεί τον αυταρχισμό του Ερντογάν - Στο «κάδρο» Ελλάδα και Κύπρος

15:57

Κατάρρευση πολυκατοικίας στα Πετράλωνα: Τα μπάζα μπλοκάρουν την εισαγγελική έρευνα

15:56

H Τροχαία στη νέα ψηφιακή εποχή: Μέσω smartphones η βεβαίωση των τροχονομικών παραβάσεων

15:39

Δίκη για τα Τέμπη: Επιφυλάχθηκε το δικαστήριο για το αίτημα αναβάθμισης των κατηγοριών - Αύριο η επόμενη συνεδρίαση

15:36

Κίνδυνος να εκραγεί το δεξαμενόπλοιο που χτυπήθηκε από βλήμα στα Στενά του Ορμούζ

15:28

Η Open Cosmos εκτόξευσε τον πρώτο της ελληνικό μικροδορυφόρο Hyperion GR-1

15:10

Λεπέν: Φυλάκιση τριών ετών, το ένα με βραχιολάκι - Μειώθηκε η στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι

15:02

Έφτασε στην Άγκυρα ο Τραμπ για την κρίσιμη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

14:54

Ιούλιο και Αύγουστο το 41% των τουριστών - 3η στην ΕΕ σε εποχικότητα η Ελλάδα

14:48

ΠΟΜΙΔΑ: Προτείνει τη μόνιμη λειτουργία της πλατφόρμας απογραφής ανελκυστήρων

14:47

Καναδάς και Τουρκία άρχισαν επισήμως συνομιλίες για σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου

14:39

Metron: Νέο επενδυτικό πρόγραμμα 3 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της παραγωγικότητας

14:38

Μακρόν: «Η Γαλλία είναι ένας αξιόπιστος και σταθερός εταίρος της Συρίας»

14:37

«Καμπανάκι» ΠΟΥ για νέο κύμα καύσωνα στην Ευρώπη

14:34

Έρευνα Mastercard: Η άνοδος των «skilliday» αλλάζει τον τρόπο που ταξιδεύουν οι Ευρωπαίοι

14:32

Ο Πολάκης ζητά παραίτηση Φάμελλου και εκλογή νέου προέδρου ΚΟ

14:22

Deutsche Bank: Ενισχύει την ομάδα wealth management με τον Κωνσταντίνο Δαρούσσο

14:12

Τα οφέλη του αγγουριού για την υγεία και τη διατροφή

14:04

Κώτσηρας: Θα απαγορευτεί η χρήση πατινιών σε δρόμους με όριο κυκλοφορίας άνω των 50 χλμ/ώρα

13:48

Τα καλύτερα ματς που είδαμε μέχρι στιγμής στο Μουντιάλ - και ποια περιμένουμε με αγωνία

13:45

ΝΑΤΟ: Η Ουκρανία σχεδιάζει νέες συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας - Aνοικτό το ενδεχόμενο παραγωγής PAC-3 εκτός HΠΑ

13:31

Σε τροχιά ο ελληνικός οπτικός μικροδορυφόρος Hyperion GR-1

13:20

Γαλλία: Υποβαθμίζει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2026

13:18

ΔΕΣΦΑ: Τριπλασιάστηκαν οι εξαγωγές φυσικού αερίου στο πρώτο εξάμηνο

13:10

Ελλάδα - Σερβία: Νέα συνεργασία στον αθλητισμό με έμφαση σε σχολεία και πανεπιστήμια

12:57

Θεοδωρικάκος: Τα κόμματα να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για την προστασία των καταναλωτών από καταχρηστικές τραπεζικές συμπεριφορές


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider