«Πειραγμένος» εξευρωπαϊσμός

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Πειραγμένος» εξευρωπαϊσμός
Για να γίνει η Ελλάδα σύγχρονη και παραγωγική οικονομία, με πολλές και καλές θέσεις εργασίας που βελτιώνουν την ευημερία εργαζομένων και πολιτών, προσελκύοντας παραγωγικές επενδύσεις εθνικές και ξένες, πρέπει, μεταξύ πολλών άλλων, να  ακολουθεί και σύγχρονα πρότυπα ρύθμισης της αγοράς εργασίας, ευρωπαϊκά και διεθνή.     

Για να γίνει η Ελλάδα σύγχρονη και παραγωγική οικονομία, με πολλές και καλές θέσεις εργασίας που βελτιώνουν την ευημερία εργαζομένων και πολιτών, προσελκύοντας παραγωγικές επενδύσεις εθνικές και ξένες, πρέπει, μεταξύ πολλών άλλων, να ακολουθεί και σύγχρονα πρότυπα ρύθμισης της αγοράς εργασίας, ευρωπαϊκά και διεθνή.

Η όποια, έστω μικρή, μεταρρυθμιστική πρόοδος, για να υπάρξει, πρέπει να αντιμετωπίζει διαχρονικά υφιστάμενες αγκυλώσεις και στρεβλώσεις. Ενδογενώς σπανίως επιχειρείται. Συχνά δε αυτοακυρώνεται, «πειράζοντας» τα στοιχειώδη ελάχιστα της αναγκαίας προσαρμογής σε ευρωπαϊκές ρυθμίσεις. Ή οι (υποχρεωτικές) προβλέψεις ευρωπαϊκών ρυθμίσεων καθίστανται μη λειτουργικές λόγω ασυμβατότητας με υφιστάμενες αγκυλώσεις και στρεβλώσεις. Πλείστα τα παραδείγματα.

Πλέον πρόσφατο η υπό ενσωμάτωση Οδηγία 2019/1158/ΕΕ (ισορροπία επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής). Προβλέπει ατομικό δικαίωμα σε «ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας» για γονείς και φροντιστές. Υιοθετεί σε κοινοτικό επίπεδο υφιστάμενες πρακτικές και εθνικά δικαιώματα επιχειρήσεων και εργαζομένων για «ευέλικτες ρυθμίσεις». Στο ελληνικό σύστημα αγκυλώσεων και στρεβλώσεων οι «ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας», όταν δεν αντιμετωπίζονται εχθρικά, είτε δεν είναι επιτρεπτές, είτε δεν είναι λειτουργικές.

Οι «ευέλικτες ρυθμίσεις» αφορούν τον χρόνο και την οργάνωση της εργασίας. Το υπό έκδοση Employment Outlook 2021 του ΟΟΣΑ περιλαμβάνει έγκυρη διεθνή συγκριτική ανάλυση ευέλικτων ρυθμίσεων οργάνωσης του χρόνου εργασίας. Στην Ελλάδα απουσιάζουν δυνατότητες για βασικές μορφές τους, οι οποίες αντιμετωπίζονται ως εχθρικές. Π.χ.

Averaging arrangements: η διευθέτηση του (εβδομαδιαίου, μηνιαίου, ετήσιου) χρόνου εργασίας με βάση τον μέσο όρο. Παραμένει δυσλειτουργική. Ενώ η ελληνική νομοθεσία προβλέπει δικαίωμα του εργοδότη για απασχόληση εργαζομένων 1 ώρα υπερεργασία την ημέρα, και επιτρέπει την υπερωρία ως τα νόμιμα όρια με σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου, δεν τους επιτρέπει να συμφωνούν και να συμψηφίζουν τον περισσότερο χρόνο εργασίας με χρόνο ανάπαυσης. Τους επιτρέπει να συμφωνούν μόνον για περισσότερο χρόνο εργασίας. Όχι όμως την διευθέτηση, δηλαδή την ευελιξία, του λιγότερου, στα πλαίσια του συμβατικού και του νομίμου χρόνου.

Compressed working weeks: η συμπύκνωση εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας σε λιγότερες ημέρες. Η υφιστάμενη ρύθμιση δεν επιτρέπει διευθέτηση ωρών και ημερών. Η εξαγγελθείσα δυνατότητα τετραημέρου είναι μετέωρη, προϋποθέτει διόρθωση του ισχύοντος νόμου. Κι εάν γίνει, καραδοκεί το ακόμη απαρχαιωμένο ασφαλιστικό: να μην αναγνωρίζει το τετραήμερο πλήρους ωραρίου ως πλήρες πενθήμερο χρόνου ασφάλισης (το οποίο ανάγεται εν συνεχεία σε ημέρες ασφάλισης πλέον του πραγματικού αριθμού ημερών εργασίας).
Working time bank: ο ατομικός λογαριασμός χρόνου εργασίας για συμψηφισμό προσθέτου χρόνου εργασίας με χρόνο ανάπαυσης και αδείας. Δεν χωρεί στα εδώ ισχύοντα.

Flexible working hours: για τα, αναγκαία σε εργαζομένους και επιχειρήσεις, ευέλικτα ωράρια εργασίας ακόμη αναζητούνται αντιγραφειοκρατικές λύσεις εφαρμογής και προδήλωσης των ημερήσιων μεταβολών του ωραρίου στην ΕΡΓΑΝΗ.

Με αυτά και πλείστα άλλα της (ακωδικοποίητης) νομοθεσίας (εν μέρει και της νομολογίας, αν και αυτή συχνά αναζητά λύσεις) που αποκλίνουν από σύγχρονες διεθνείς πρακτικές οργάνωσης του χρόνου εργασίας, πώς να ευδοκιμήσουν εν Ελλάδι οι «ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας» των επιχειρήσεων και του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου;

«Πειραγμένου» εξευρωπαϊσμού παράδειγμα δεύτερον. Η Οδηγία 2003/88/ΕΚ για την οργάνωση του χρόνου εργασίας ορίζει την δυνατότητα παρεκκλίσεων από τα άρθρα της «εφόσον η διάρκεια του χρόνου εργασίας, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της ασκούµενης δραστηριότητας, δεν υπολογίζεται ή/και δεν προκαθορίζεται ή µπορεί να καθορίζεται από τους ίδιους τους εργαζόµενους, ιδίως δε εφόσον πρόκειται για: α) διευθυντικά στελέχη ή άλλα πρόσωπα εξουσιοδοτηµένα να λαµβάνουν αποφάσεις αυτόνοµα». Τι (δι)έγραψε η εγχώρια ενσωμάτωση; «α. διευθυντικά στελέχη». Το λοιπό υπογραμμισθέν κείμενο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας παρελήφθη. Δεν πρέπει κάποτε να διορθωθεί/προστεθεί;

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:30

Πατάει… γκάζι στο self service o Σκλαβενίτης

08:26

Μισθωτός έγινε εκατομμυριούχος με πέντε κινήσεις - Τι έκανε

08:19

Ο Τραμπ βρίσκει «γελοίο» το ότι συνεχίζει να υποστηρίζει το NATO

08:16

Πώς θα μειώσετε τα έξοδα των διακοπών σας

08:07

Καύσιμα: Αισιοδοξία για νέα αποκλιμάκωση στις τιμές, αλλά η αγορά βλέπει πιο αργή επιστροφή στην κανονικότητα

08:04

Γκίλφοϊλ: Η συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ είναι βαθιά ριζωμένη στην ιστορία

07:57

«Ανοίγει δρόμος» για τη μεγάλη μονάδα αποβλήτων στην ανατολική Θεσσαλονίκη (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ)

07:51

ΕΛΙΝΟΙΛ: Επιταχύνει την ανάπτυξη του δικτύου πρατηρίων - Στο «ραντάρ» και πιθανές εξαγορές

07:41

Ποιο «49%» διεκδικεί η ΝΔ - Η Ντόρα «αλλάζει» τον Αβραμόπουλο - Το «μηδέν» του Γεωργούλη

07:38

ΕΥΔΑΠ: «Πράσινο φως» για τις μελέτες του mega project «Ψυττάλεια 3.0»

07:32

Ρωσικό αέριο: Αύξηση παρά το «ban» το πρώτο πεντάμηνο του έτους στην ΕΕ - Η θέση της Ελλάδας

07:26

ΑΒΑΞ: «Βλέπει» EBITDA 150 εκατ. ευρώ, δεν χρειάζεται ΑΜΚ - Η μετοχή, το μέρισμα, το Μετρό Αθήνας

07:20

Ψηφιακό Πελατολόγιο: Από τα συνεργεία αυτοκινήτων σε γάμους και βαπτίσεις

07:12

Τα σχέδια της Viber για την ελληνική αγορά

07:04

Οι αντιφάσεις μια δημόσιας εγγραφής - Οι αχρείαστες αυξήσεις επιτοκίων - Η δύσκολη αλήθεια της επιχειρηματικότητας

23:56

Ισπανία: Σχεδόν 1,2 εκατ. αιτήσεις πολιτογράφησης από μετανάστες χωρίς χαρτιά

23:43

Κίεβο: Στους 27 έφτασαν οι νεκροί από τη φονικότερη ρωσική επίθεση της χρονιάς

23:35

Γαλλία: Εξετάζεται η απαγόρευση πώλησης τσιγάρων σε όσους γεννήθηκαν μετά το 2009

23:22

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για ίση αμοιβή μεταξύ ανδρών-γυναικών

23:14

Wall Street: Ρεκόρ για τον Dow, οι μετοχές τσιπ έριξαν τον Nasdaq

23:00

Η Αγγελική Τριανταφύλλου, νικήτρια του Βραβείου Ευρωπαίου Εφευρέτη 2026

22:47

Γαλλία: Μάχη με τις φλόγες δίνουν 2.000 πυροσβέστες σε πύρινα μέτωπα στο νότιο τμήμα

22:35

Ήπια άνοδος για το πετρέλαιο με φόντο ανησυχίες για την προσφορά

22:17

Λαγκάρντ: «Η ΕΚΤ έκανε τη σωστή επιλογή με την αύξηση επιτοκίων»

21:56

Πυροσβεστική: 44 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

21:42

Κέρδη 2% για τον χρυσό μετά τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ

21:27

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Η διαφορά της ΝΔ από Τσίπρα - «Ξεφουσκώνει» το κόμμα Καρυστιανού

21:16

Ζελένσκι: «Αναμένουμε από το ΝΑΤΟ βοήθεια για την αντιαεροπορική άμυνα»

21:00

Bloomberg: Ορισμένα ευρωπαϊκά έθνη θεωρούν αναπόφευκτα τα τέλη στο Ορμούζ

20:56

Η Dimand φέρνει το πρώτο ξενοδοχείο Hilton στη Θεσσαλονίκη


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider