Διεθνή
05-05-2021 | 07:51

H ευρωπαϊκή δημοκρατία στην πράξη

Μοιράσου το
H ευρωπαϊκή δημοκρατία στην πράξη

Η ολομέλεια της τελευταίας εβδομάδας του Απριλίου, Μεγάλη Εβδομάδα για τους Έλληνες, ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο το μεγάλο εύρος πεδίων πολιτικής στις οποίες έχει ενεργό ρόλο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μέσα σε τρεις και κάτι μέρες συζητήθηκε πλήθος θεμάτων που μονοπωλούν το ευρωπαϊκό πολιτικό ενδιαφέρον εδώ και μήνες - θέματα που ολοκληρώνουν τον κύκλο τους όπως η διαδικασία του Brexit, αλλά και άλλα που αφορούν το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον, όπως η ενίσχυση εμβληματικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, και η θέση του ΕΚ για το νέο πιστοποιητικό της ΕΕ για την COVID-19. Ας τα δούμε επιγραμματικά:

- Εγκρίθηκε, λοιπόν, η Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου, δίνοντας ιδιαίτερη  έμφαση στη διατήρηση της ειρήνης στην Ιρλανδία, ένας από τους κύριους στόχους που είχε θέσει το ΕΚ προκειμένου να εγκρίνει τη συμφωνία για τη μελλοντική σχέση. Οι ευρωβουλευτές τόνισαν ακόμη ότι πρέπει το ΕΚ να έχει πλήρη ρόλο στην παρακολούθηση των όρων της συμφωνίας.

- Το Κοινοβούλιο ενέκρινε το εμβληματικό πρόγραμμα για την έρευνα «Ορίζων Ευρώπη», το οποίο, την περίοδο 2021-2027, θα στηρίξει καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις με συνολικό προϋπολογισμό 96,5 δισ. ευρώ, 5,4 εκ των οποίων από το σχέδιο ανάκαμψης Next Generation EU. To πρόγραμμα περιλαμβάνει τα υψηλότερα κονδύλια που έχει διαθέσει ποτέ η ΕΕ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την έρευνα στον ψηφιακό τομέα, ενώ αναμένεται να θωρακίσει τα συστήματα υγείας και τις επενδύσεις σε ένα μέλλον πιο πράσινο και πιο βιώσιμο.

- Το ΕΚ ενέκρινε ακόμη ένα ενισχυμένο ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο για την πολιτική προστασία, ως απάντηση στην άνευ προηγουμένου εμπειρία της πανδημίας του κορονοϊού. 1,263 δισ. ευρώ θα διατεθούν στον μηχανισμό για την περίοδο 2021-2027. Το ποσό αυτό θα συμπληρωθεί με 2,056 δισ. από το Ευρωπαϊκό Μέσο Ανάκαμψης (περίπου πενταπλάσιο του ποσού που είχε διατεθεί κατά το προηγούμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο).

- Δόθηκε πράσινο φως για ένα βελτιωμένο Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, που βοηθά τους ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους λόγω της παγκοσμιοποίησης, των τεχνολογικών ή των περιβαλλοντικών αλλαγών να επανεκπαιδευτούν και να βρουν εναλλακτική, ποιοτική απασχόληση. Οι βελτιώσεις επιτεύχθηκαν από τη διαπραγματευτική ομάδα του ΕΚ κατά τις συνομιλίες με το Συμβούλιο τον Δεκέμβριο.

- Το Κοινοβούλιο ενέκρινε το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα LIFE όλων τον εποχών με 5,4 δισ, ευρώ που θα επενδυθούν σε κλιματικά και περιβαλλοντικά σχέδια.

- Λίγους μήνες πριν τις αποφάσεις που αναμένονται από τον ΟΟΣΑ, οι ευρωβουλευτές έθεσαν επίσης το πλαίσιο για ένα φορολογικό σύστημα που να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής.

Παράλληλα,  η ολομέλεια της προηγούμενης εβδομάδας ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο, τη θέση που κατέχει το Κοινοβούλιο στην καρδιά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας μας, ως θεματοφύλακας των αξιών και των αρχών μας.

- Το ΕΚ ενέκρινε τη διαπραγματευτική του θέση σχετικά με την πρόταση για το πιστοποιητικό που επαναφέρει το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης στην ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι οι κανόνες για το νέο «πιστοποιητικό της ΕΕ για τη νόσο COVID-19», αντί ενός «Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού» σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ το πολύ για 12 μήνες, ενώ οι κάτοχοι του πιστοποιητικού δεν θα πρέπει να υπόκεινται σε πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

- Στη συζήτηση για της σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Charles Michel και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, oι ευρωβουλευτές υπερασπίστηκαν τα δικαιώματα των γυναικών, εξέφρασαν αλληλεγγύη προς την πρόεδρο της Επιτροπής και τόνισαν την ανάγκη η Ευρώπη να δείχνει ενιαίο μέτωπο στην παγκόσμια σκηνή.

- Εγκρίθηκε νέα νομοθεσία για την αντιμετώπιση της διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, με την απαίτηση οι πλατφόρμες να το αφαιρούν μέσα σε μία ώρα, χωρίς αυτό βέβαια να συνεπάγεται γενική υποχρέωση παρακολούθησης ή ελέγχου του περιεχομένου.

- Σε ψήφισμα σχετικά με το κράτος δικαίου στη Μάλτα, και με αφορμή αποκαλύψεις σχετικά με τη δολοφονία της Daphne Caruana Galizia όσον αφορά την ενδεχόμενη συμμετοχή υπουργών και πολιτικών αξιωματούχων, το Κοινοβούλιο ζήτησε δικαιοσύνη και μεταρρυθμίσεις.

- Χάρη στους νέους κανόνες που ενέκρινε το ΕΚ, οι επιβάτες των σιδηροδρόμων θα προστατεύονται καλύτερα από καθυστερήσεις, ακυρώσεις, και περιστατικά διακριτικής μεταχείρισης.

- Και τέλος, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν βαθιά αποδοκιμασία για τη στάση της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία, την εμπλοκή της στην  έκρηξη αποθήκης όπλων στην Τσεχία το 2014, όπου σκοτώθηκαν δύο Τσέχοι πολίτες, αλλά και την ευθύνη που φέρει για την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα του Alexei Navalny.

Λίγες ώρες αργότερα, η Ρωσία απαγόρευσε την είσοδο στο έδαφός της σε οκτώ αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης - ανάμεσά τους και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι.

Ήταν τρεις και κάτι μέρες πολύ πυκνές σε αποφάσεις - μέρες ευρωπαϊκής δημοκρατίας σε πλήρη «άνθιση». Και έχουμε πολλές τέτοιες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - για να μας θυμίζουν πως τελικά για όλα έχουμε λόγο ως πολίτες στην ευρωπαϊκή δημοκρατία, μέσω των άμεσα εκλεγμένων αντιπροσώπων μας. Μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ένωση είμαστε εμείς - το παρόν και το μέλλον μας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Κώστας Τσουτσοπλίδης
Κώστας Τσουτσοπλίδης

Ο Κώστας Τσουτσοπλίδης είναι επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.