Μισό δισ. ευρώ για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και νέων θέσεων εργασίας στην επόμενη μέρα της πανδημίας

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μισό δισ. ευρώ για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και νέων θέσεων εργασίας στην επόμενη μέρα της πανδημίας
Μισό δισ. ευρώ για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και νέων θέσεων εργασίας στην επόμενη μέρα της πανδημίας

Στο πλαίσιο της στήριξης της αγοράς εργασίας, ιδιαίτερα κατά την κρίσιμη μεταβατική περίοδο της σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων και της επιστροφής σε ρυθμούς κανονικότητας, ο ΟΑΕΔ υλοποιεί νέες, ενισχυμένες και βελτιωμένες ενεργητικές πολιτικές που έχουν ως στόχο την αποτελεσματική προώθηση της απασχόλησης και του επιχειρείν.

Με «οδηγό» τα επιτυχημένα προγράμματα επιδότησης της εργασίας που ξεκίνησαν το περασμένο καλοκαίρι και «έκλεισαν» σε χρόνο-ρεκόρ, καθώς η ζήτηση των επιχειρήσεων υπερκάλυψε τις 20.000 διαθέσιμες θέσεις, ο ΟΑΕΔ έχει ενεργοποιήσει 9 προγράμματα με συνολικά 42.000 επιδοτούμενες θέσεις και συνολικό προϋπολογισμό άνω των 500 εκ. ευρώ, με πολύ υψηλά ποσοστά επιχορήγησης μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών, απλουστευμένες προϋποθέσεις και όρους συμμετοχής και ταχύτερες διαδικασίες ένταξης και αποπληρωμής. Ανάμεσά τους, συμπεριλαμβάνονται και δύο εμβληματικές δράσεις νέας επιχειρηματικότητας που ανακοινώθηκαν τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Το πρώτο πρόγραμμα θα επιχορηγήσει 2.900 επιχειρηματικές πρωτοβουλίες νέων ανέργων 18-29 ετών, με έμφαση στις γυναίκες, καθώς 6 στα 10 από τα επιχειρηματικά σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν θα έχουν υποβληθεί από άνεργες γυναίκες. Το ποσό ενίσχυσης των νέων επιχειρήσεων ανέρχεται σε 14.800 € και θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις των 4.000 ευρώ (μετά την έναρξη δραστηριότητας), 5.400 ευρώ (μετά τη λήξη του α’ εξάμηνου) και 5.400 ευρώ (μετά τη λήξη του β’ εξάμηνου). Το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 43 εκ. ευρώ, στοχεύει στην ένταξη και επανένταξη των νέων ανέργων μέσω της δημιουργίας βιώσιμων επιχειρήσεων και θα έχει διάρκεια 12 μήνες.

Το δεύτερο πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 48.000.000 €, θα δώσει μια δεύτερη ευκαιρία σε 3.000 πρώην επιχειρηματίες, όλων των ηλικιών, οι οποίοι διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα εν μέσω πανδημίας (έως το τέλος του περασμένου Οκτωβρίου), να δημιουργήσουν μια νέα επιχείρηση και να επανενταχτούν στην αγορά εργασίας. Με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία και στις γυναίκες, τουλάχιστον 40% των θέσεων θα καλυφτούν από άνεργες γυναίκες και οι επιχειρήσεις ψηφιακής οικονομίας θα λάβουν 40% επιπλέον μόρια κατά την αξιολόγηση των επιχειρηματικών σχεδίων, ενώ άνεργοι ΑμεΑ και γυναίκες θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας θα λάβουν 60% επιπλέον μόρια. Η χρηματοδότηση για 12 μήνες (με 3 μήνες δέσμευση) κυμαίνεται από 12.000 € (για ατομική επιχείρηση) έως 24.000 € (για επιχείρηση με τρεις εταίρους), ενώ παρέχεται δυνατότητα επέκτασης της διάρκειας κατά 12 μήνες και της επιχορήγησης έως 36.000 €. Είναι σημαντικό ότι για τις ψηφιακές επιχειρήσεις προβλέπονται ευέλικτοι όροι συστέγασης σε θερμοκοιτίδες (business incubators), χώρους συνεργασίας (coworking spaces) και άλλες δομές επιχειρηματικότητας, καθώς και λειτουργίας εντός οικίας.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα ενεργοποιηθεί ακόμα ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας για την πρόσληψη 2.000 ανέργων 30 ετών και άνω σε νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης στις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου, συνολικού προϋπολογισμού 12 εκ. ευρώ. Το πρόγραμμα, διάρκειας 12 μηνών, απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και η επιχορήγηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους θα ανέρχεται στα 450 ευρώ μηνιαία για την πρόσληψη ανέργων και αντίστοιχα 550 ευρώ για την πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων (άνω των 12 μηνών).
Βέβαια, σχεδιάζονται και άλλες δράσεις για τη στήριξη του εργατικού δυναμικού και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, πολλές εκ των οποίων έχουν συμπεριληφθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» που κατατέθηκε τη Μεγάλη Τρίτη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα συνδράμουν καίρια στην κοινή προσπάθεια επίτευξης του εθνικού στόχου για τη δημιουργία 200.000 νέων θέσεων εργασίας. Με συγκεκριμένο πλάνο και μία ευρεία εργαλειοθήκη, ο ΟΑΕΔ είναι έτοιμος να αξιοποιήσει τους διαθέσιμους πόρους, εθνικούς και Ευρωπαϊκούς, συμβάλλοντας στην επανεκκίνηση της οικονομίας και την αύξηση της απασχόλησης.

OAED

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

Τι αναφέρει η Περ. Αττικής για τις βλάβες στον υποθαλάσσιο αγωγό υδροδότησης της Αίγινας

23:40

Ισραήλ: Εκρήξεις στο Τελ Αβίβ - Συντρίμμια έπεσαν κοντά στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν

23:38

Moody’s: Αμετάβλητη η αξιολόγηση Baa3 για Ελλάδα, σταθερό outlook

23:37

Λουκασένκο: «H Λευκορωσία πλήρωσε και αγόρασε από τη Ρωσία τον πύραυλο Oreshnik»

23:23

Κομβόι θα μεταφέρει στην Κούβα 20 τόνους τροφίμων, φαρμάκων και ενεργειακού εξοπλισμού

23:14

Ανοίγει η ψηφιακή εφαρμογή για υπεύθυνη δήλωση κατοχής αγροτεμαχίων για την ΕΑΕ 2025

22:56

Λίβανος: Στους 773 οι νεκροί από την έναρξη των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών

22:45

Η Χεζμπολάχ δηλώνει «έτοιμη για μια μακρά σύγκρουση με το Ισραήλ»

22:30

Δικαστής ακύρωσε την έρευνα σε βάρος του προέδρου της Fed Τζ. Πάουελ ως «προσχηματική»

22:17

Τσιάρας: «Μέχρι τέλος Μαΐου η οριστική πρόσκληση για τα σχέδια βελτίωσης»

22:09

Τεχνολογικές πιέσεις στην Wall Street με φόντο ανάπτυξη και πληθωρισμό

21:48

Πάνω από τα 100 δολάρια το πετρέλαιο - Ράλι σχεδόν 50% από την αρχή του πολέμου

21:29

Οι ΗΠΑ επικήρυξαν με 10 εκατ. δολάρια την ιρανική ηγεσία - Ποιοι είναι στο στόχαστρο

21:20

Γροιλανδία: Παραιτήθηκε η ΥΠΕΞ, το κόμμα της αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό

21:06

Ιράν: Νέες εκτοξεύσεις πυραύλων και drones προς το Ισραήλ - Εκρήξεις στην Τεχεράνη

20:57

Back to back εβδομαδιαίες απώλειες για τον χρυσό

20:50

Πλαφόν στα καύσιμα: Τι προβλέπεται για τα νησιά

20:43

WSJ: Οι ΗΠΑ στέλνουν επιπλέον 5.000 πεζοναύτες και πολεμικά πλοία στη Μέση Ανατολή

20:38

«Η Κύπρος θα μπορούσε να παράγει φυσικό αέριο για εξαγωγή από το 2028» λέει ο ΥΠΕΝ

20:22

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν καταρρίψει 111 drones - Οι ΗΠΑ επικήρυξαν την ιρανική ηγεσία

20:13

Πετρέλαιο, γεωπολιτική ένταση και ευρωπαϊκή εταιρική πίστη: Πόσο ανθεκτικές είναι οι επιχειρήσεις

20:09

Πόση λάμψη έχει η οικονομία της Μέσης Ανατολής - Τα κράτη που εμπλέκονται

20:08

Κωνσταντινίδης: «Ο ΟΤΕ εξασφαλίζει τις υποδομές που χρειάζονται για να εξελιχθεί η Ελλάδα σε ψηφιακό κόμβο»

20:01

Η Ρωσία χαρακτήρισε τη δισέγγονη του Σοβιετικού ηγέτη Χρουστσόφ «ξένο πράκτορα»

19:56

Το Πεντάγωνο και ο Λευκός Οίκος καταφέρονται κατά του CNN

19:47

Το Ιράν επέτρεψε σε δύο τάνκερ που μεταφέρουν αέριο να περάσουν τα Στενά του Ορμούζ

19:44

ΟΗΕ: Πάνω από 100 πρέσβεις και διπλωμάτες σε ειδική ισραηλινή ενημέρωση για την απειλή του Ιράν

19:36

Βραζιλία: Σε ΜΕΘ ο πρώην πρόεδρος Μπολσονάρου - «Σοβαρή» η κατάστασή του

19:35

Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους: Η τελική λίστα με φρέσκα φρούτα και λαχανικά

19:17

Γαλλία: Περίπου 10.000 πολίτες έχουν επιστρέψει από τα ΗΑΕ από την αρχή του πολέμου

gazzetta
gazzetta reader insider insider