Ο λογαριασμός

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο λογαριασμός
Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2020 δεν ήταν καλές: το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 8,2% (η τρίτη χειρότερη επίδοση εντός της Ευρωζώνης), το δημοσιονομικό έλλειμμα έφθασε στο 9,7% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε στο 205,6% του ΑΕΠ.

Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2020 δεν ήταν καλές: το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 8,2% (η τρίτη χειρότερη επίδοση εντός της Ευρωζώνης), το δημοσιονομικό έλλειμμα έφθασε στο 9,7% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε στο 205,6% του ΑΕΠ. Είναι βέβαια γεγονός ότι η πανδημία επηρέασε αρνητικά όλον τον πλανήτη, αλλά η Ελλάδα, με την τόσο μεγάλη εξάρτηση από τον τομέα των υπηρεσιών (τουρισμός, εστίαση και μεταφορές) είχε τις περισσότερες συνέπειες της αναστολής των σχετικών δραστηριοτήτων. Τα δίδυμα ελλείματα, το δημοσιονομικό και των εξωτερικών συναλλαγών, εμφανίστηκαν πάλι προκαλώντας προβληματισμό.

Το 2021 προβλέπεται να είναι μια καλύτερη χρονιά, με επιστροφή σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης και με επιστροφή σε συνθήκες μιας περίπου κανονικότητας στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Παραμένει, όμως, η ελληνική οικονομία δέσμια των διαρθρωτικών προβλημάτων της: τη χαμηλή εξωστρέφεια, το μεγάλο επενδυτικό κενό και το βάρος ενός δημόσιου χρέους που, αν και εκτιμάται ως διαχειρίσιμο, δεν θα αργήσει η στιγμή που θα καταστεί αναγκαίο να ληφθούν μέτρα για την αποκλιμάκωσή του. Το δίχτυ προστασίας που παρέχει η ΕΚΤ, και η ρήτρα εξαίρεσης από τον κανόνα της δημοσιονομικής σταθερότητας, κάποια στιγμή πριν το τέλος του 2022 θα πάψουν να ισχύουν. Τότε θα μας έλθει ο λογαριασμός για το 2023.

Η αξιοποίηση των πόρων από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάπτυξης, αποκτά κομβική σημασία, σε συνδυασμό με μία αναμενόμενη επενδυτική έξαρση. Σημαντικά θετική επίπτωση θα έχει η πρόοδος που έχει προσφάτως συντελεστεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Η Ελλάδα, λόγω γεωγραφίας, κλίματος και ιστορίας, δεν θα πάψει να είναι χώρα ελκυστική στον τουρισμό, αλλά πρέπει να ενισχυθεί η συμμετοχή του δευτερογενούς τομέα στο ΑΕΠ, με έμφαση στην εξωστρέφεια.

Η κρίση της πανδημίας θα έχει θύματα, όσους δεν αντέξουν να επιβιώσουν και να προσαρμοστούν στο νέο πιο απαιτητικό περιβάλλον. Καραδοκεί ο κίνδυνος μίας αυξημένης διαρθρωτικής ανεργίας, η οποία δεν θα μπορεί διαρκώς να καλύπτεται από μεταβιβαστικές πολιτικές. Μόλις υποχωρήσει, όπως ελπίζουμε, η απειλή της πανδημίας, η χώρα θα κληθεί να κάνει τον απολογισμό των έκτακτων μέτρων στήριξης, και να αντιμετωπίσει το θέμα του διαρθρωτικού μετασχηματισμού της οικονομίας ως άμεση προτεραιότητα.

Βραχυπρόθεσμα, μέχρι και το 2022, οι προοπτικές φαίνονται σχετικά καλές, για μια ασφαλή επιστροφή σε ανάκαμψη. Για να υπερβεί η χώρα τις επιπτώσεις της πανδημίας και του κόστους στήριξης, θα απαιτηθεί μια συνεκτική πολιτική διαρθρωτικού μετασχηματισμού. Οι δυσκολίες δεν θα εξαφανιστούν, και δεν γνωρίζουμε ποιο θα είναι το νέο πλαίσιο σταθερότητας και ανάπτυξης που θα υιοθετήσει η ευρωζώνη. Πιθανότατα θα είναι περισσότερο ευέλικτο και λιγότερο περιοριστικό, όμως οι χώρες που ξεκινούν στην καινούρια εποχή με διαρθρωτικά προβλήματα και δυσθεώρητο δημόσιο χρέος, θα αναγκαστoύν μετά τη δημοσιονομική χαλαρότητα της περιόδου της πανδημίας, να επιστρέψουν σε κάποιας μορφής δημοσιονομική πειθαρχία.

Με τα σημερινά δεδομένα και τις πολλές αβεβαιότητες, είναι αδύνατον να κάνει κάποιος ασφαλείς προβλέψεις. Είναι όμως αναγκαίο να εστιάσουμε στις πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές και το μείγμα οικονομικής πολιτικής που θα ταιριάζουν στον μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Γι’ αυτό θα πρέπει να σταθμίζεται η σχέση κόστους-οφέλους ακόμα και στις έκτακτες πολιτικές διαχείρισης, με το βλέμμα στραμμένο στο όσον το δυνατόν καλύτερο επίπεδο εκκίνησης προς την μετά την πανδημία εποχή. Η τυχόν ανεκτική συγκυρία δεν πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό. Ο λογαριασμός έρχεται στο τέλος και θα είναι απαιτητικός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:51

Ευρωαγορές: Μικτά πρόσημα ενόψει των στοιχείων απασχόλησης στις ΗΠΑ - Άλμα για την VW

10:39

Aktor Ανανεώσιμες: Απέκτησε δύο φορείς έργων αντλησιοταμίευσης στη Δυτική Μακεδονία

10:37

ΔΥΠΑ: Ως 20/9 οι αιτήσεις για αμειβόμενη μαθητεία στις επτά ΠΕΠΑΣ σε Τουρισμό και Φιλοξενία

10:37

Berenberg: Η Γαλλία οδεύει προς σύγκρουση με τις αγορές - Το «σενάριο Μελόνι» για τη Λεπέν

10:32

Η Revolut έλαβε άδεια λειτουργίας εθνικής τράπεζας στις ΗΠΑ

10:21

Γκιουλέκας: Η Θεσσαλονίκη και γενικά η Βόρεια Ελλάδα είναι ένας σημαντικός διαμετακομιστικός κόμβος

10:20

Υπ. Άμυνας: Δωρεά της Reggeborgh για Κέντρο Τραύματος Ενόπλων Δυνάμεων σε Αθήνα και Λίβανο

10:13

«Νταντάδες της Γειτονιάς»: Πάνω από 6.800 εγκεκριμένες αιτήσεις - Πώς λειτουργεί το πρόγραμμα

10:10

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Προσωρινός ανάδοχος στα 2 οδικά ΣΔΙΤ 700 εκατ. σε Θεσσαλονίκη - Β. Ελλάδα

09:59

ΔΕΘ: Το πρόγραμμα Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη

09:57

Bloomberg: Αύξηση επιτοκίων κατά 25 μ.β. από την ΕΚΤ αναμένουν οι αναλυτές την ερχόμενη εβδομάδα

09:53

Νέα συνεργασία της Πειραιώς με τη Visa

09:53

Παπαθανάσης: Στο ΕΣΠΑ πιλοτική εφαρμογή προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του δέρματος

09:44

Deutsche Bank: Ισχυρότερες προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες - Υψηλότερες τιμές στόχοι

09:40

Κικίλιας: «Θα ολοκληρώσουμε τους στόχους μας, τις μεταρρυθμίσεις μας και τις υποδομές»

09:34

Bitcoin: Οι δύο μετοχές που μπορούν να απογειωθούν στο επόμενο bull run

09:21

90ή ΔΕΘ: 3.500 αστυνομικοί, drones και προληπτικοί έλεγχοι - Ποιοι σταθμοί του Μετρό θα κλείσουν

09:12

Ο Τραμπ ισχυρίζεται πως με τον πόλεμο στο Ιράν έσωσε τη Βρετανία από επίθεση με πυρηνικά όπλα

08:59

Η φον ντερ Λάιεν θα ανακοινώσει χρηματοδότηση 200 εκατ. ευρώ στη Γροιλανδία

08:37

Βανς: Ο πόλεμος εναντίον του Ιράν δεν είναι πόλεμος

08:27

Καταπατημένα ακίνητα: «Γυρίζουν την πλάτη» στην εξαγορά παρά το «κούρεμα» 80%

08:25

Η πρώτη επενδυτική κίνηση του Ράσελ Γουέστμπρουκ μετά το NBA

08:18

Η ΕΕΕΠ αλλάζει τον χάρτη της αγοράς παιγνίων

08:17

Επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ δρομολογεί η Μπάρμπα Στάθης - Τι περιλαμβάνουν

08:07

Ο «βατήρας» της ΔΕΘ για τον Μητσοτάκη - H ποδοσφαιροκουβέντα του Καραμανλή - Oι συλλογικοί πονοκέφαλοι του ΣΥΡΙΖΑ

08:02

Αστικές αναπλάσεις: Τα νέα έργα μετά το Ταμείο Ανάκαμψης - Πού κατευθύνονται τα πρώτα 20 εκατ. ευρώ

07:50

Ακίνητα: Ultra Luxury Tourism προορισμός η Ελλάδα - Βίλες που κοστίζουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ την ημέρα

07:40

Γεωργαντζής: Η σημαντική συμβολή της Uni Systems και της Apple, τα σχέδια για ACS και Fourlis

07:26

Trade Estates: Πότε «ανοίγει» το Retail Park Ελληνικού - Πώς προχωρά το επενδυτικό πρόγραμμα

07:21

Σήμερα οι υπογραφές για την ένταξη Σερβίας και Βόρειας Μακεδονίας στον Κάθετο Διάδρομο - Τα επόμενα βήματα


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider