Ο λογαριασμός

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο λογαριασμός
Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2020 δεν ήταν καλές: το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 8,2% (η τρίτη χειρότερη επίδοση εντός της Ευρωζώνης), το δημοσιονομικό έλλειμμα έφθασε στο 9,7% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε στο 205,6% του ΑΕΠ.

Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2020 δεν ήταν καλές: το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 8,2% (η τρίτη χειρότερη επίδοση εντός της Ευρωζώνης), το δημοσιονομικό έλλειμμα έφθασε στο 9,7% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε στο 205,6% του ΑΕΠ. Είναι βέβαια γεγονός ότι η πανδημία επηρέασε αρνητικά όλον τον πλανήτη, αλλά η Ελλάδα, με την τόσο μεγάλη εξάρτηση από τον τομέα των υπηρεσιών (τουρισμός, εστίαση και μεταφορές) είχε τις περισσότερες συνέπειες της αναστολής των σχετικών δραστηριοτήτων. Τα δίδυμα ελλείματα, το δημοσιονομικό και των εξωτερικών συναλλαγών, εμφανίστηκαν πάλι προκαλώντας προβληματισμό.

Το 2021 προβλέπεται να είναι μια καλύτερη χρονιά, με επιστροφή σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης και με επιστροφή σε συνθήκες μιας περίπου κανονικότητας στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Παραμένει, όμως, η ελληνική οικονομία δέσμια των διαρθρωτικών προβλημάτων της: τη χαμηλή εξωστρέφεια, το μεγάλο επενδυτικό κενό και το βάρος ενός δημόσιου χρέους που, αν και εκτιμάται ως διαχειρίσιμο, δεν θα αργήσει η στιγμή που θα καταστεί αναγκαίο να ληφθούν μέτρα για την αποκλιμάκωσή του. Το δίχτυ προστασίας που παρέχει η ΕΚΤ, και η ρήτρα εξαίρεσης από τον κανόνα της δημοσιονομικής σταθερότητας, κάποια στιγμή πριν το τέλος του 2022 θα πάψουν να ισχύουν. Τότε θα μας έλθει ο λογαριασμός για το 2023.

Η αξιοποίηση των πόρων από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάπτυξης, αποκτά κομβική σημασία, σε συνδυασμό με μία αναμενόμενη επενδυτική έξαρση. Σημαντικά θετική επίπτωση θα έχει η πρόοδος που έχει προσφάτως συντελεστεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Η Ελλάδα, λόγω γεωγραφίας, κλίματος και ιστορίας, δεν θα πάψει να είναι χώρα ελκυστική στον τουρισμό, αλλά πρέπει να ενισχυθεί η συμμετοχή του δευτερογενούς τομέα στο ΑΕΠ, με έμφαση στην εξωστρέφεια.

Η κρίση της πανδημίας θα έχει θύματα, όσους δεν αντέξουν να επιβιώσουν και να προσαρμοστούν στο νέο πιο απαιτητικό περιβάλλον. Καραδοκεί ο κίνδυνος μίας αυξημένης διαρθρωτικής ανεργίας, η οποία δεν θα μπορεί διαρκώς να καλύπτεται από μεταβιβαστικές πολιτικές. Μόλις υποχωρήσει, όπως ελπίζουμε, η απειλή της πανδημίας, η χώρα θα κληθεί να κάνει τον απολογισμό των έκτακτων μέτρων στήριξης, και να αντιμετωπίσει το θέμα του διαρθρωτικού μετασχηματισμού της οικονομίας ως άμεση προτεραιότητα.

Βραχυπρόθεσμα, μέχρι και το 2022, οι προοπτικές φαίνονται σχετικά καλές, για μια ασφαλή επιστροφή σε ανάκαμψη. Για να υπερβεί η χώρα τις επιπτώσεις της πανδημίας και του κόστους στήριξης, θα απαιτηθεί μια συνεκτική πολιτική διαρθρωτικού μετασχηματισμού. Οι δυσκολίες δεν θα εξαφανιστούν, και δεν γνωρίζουμε ποιο θα είναι το νέο πλαίσιο σταθερότητας και ανάπτυξης που θα υιοθετήσει η ευρωζώνη. Πιθανότατα θα είναι περισσότερο ευέλικτο και λιγότερο περιοριστικό, όμως οι χώρες που ξεκινούν στην καινούρια εποχή με διαρθρωτικά προβλήματα και δυσθεώρητο δημόσιο χρέος, θα αναγκαστoύν μετά τη δημοσιονομική χαλαρότητα της περιόδου της πανδημίας, να επιστρέψουν σε κάποιας μορφής δημοσιονομική πειθαρχία.

Με τα σημερινά δεδομένα και τις πολλές αβεβαιότητες, είναι αδύνατον να κάνει κάποιος ασφαλείς προβλέψεις. Είναι όμως αναγκαίο να εστιάσουμε στις πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές και το μείγμα οικονομικής πολιτικής που θα ταιριάζουν στον μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Γι’ αυτό θα πρέπει να σταθμίζεται η σχέση κόστους-οφέλους ακόμα και στις έκτακτες πολιτικές διαχείρισης, με το βλέμμα στραμμένο στο όσον το δυνατόν καλύτερο επίπεδο εκκίνησης προς την μετά την πανδημία εποχή. Η τυχόν ανεκτική συγκυρία δεν πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό. Ο λογαριασμός έρχεται στο τέλος και θα είναι απαιτητικός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:15

Η Ρωσία δηλώνει ότι πήρε τον «έλεγχο» της πόλης Κουπιάνσκ

11:11

Τσιάρας προς αγρότες: «Συζητάμε για φθηνότερο ρεύμα» - Τι είπε για πετρέλαιο, ΕΛΓΑ, ευλογιά

11:08

ΧΑ: Με χαμηλό τζίρο κάτω από τις 2.100 μονάδες

11:05

Κανονικά τα δρομολόγια ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης – Αθήνας, παρά τις καθυστερήσεις λόγω μπλόκων

11:00

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας συνταξιούχων στο υπουργείο Εργασίας - Τι διεκδικούν

10:54

Κατρίνης για τη σύλληψη του γιου του: Ο νόμος ισχύει για όλους - Αδικαιολόγητη και παράνομη πράξη

10:51

Εξάρχου - Aktor: Ψήφος εμπιστοσύνης από επενδυτές η ομολογιακή έκδοση - Στο επίκεντρο η Ενέργεια

10:51

Alpha Bank: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της AXIA Ventures

10:42

Χαλάνδρι: Συνελήφθη γιος βουλευτή για επικίνδυνη οδήγηση

10:37

Ήπια πτωτικά οι ευρωαγορές - Απώλειες στον κλάδο της άμυνας

10:37

Συγκεκριμένα συμπτώματα κατάθλιψης στη μέση ηλικία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας

10:29

Χαρδαλιάς: Έρχονται 12 νέοι παιδικοί σταθμοί - 821 νέες θέσεις για βρέφη και νήπια

10:19

Παπαθανάσης: Στο ΕΣΠΑ η δημιουργία Κέντρου Επιστήμης, Λόγου και Τέχνης στο πρώην Ξενία Σάμου

10:03

Φον ντερ Λάιεν: Τα τρία βήματα για την ειρήνη στην Ουκρανία

10:01

Η Κομισιόν παρουσιάζει σήμερα σχέδιο για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης

09:54

Πληροφορική: Διπλασιασμός της αγοράς την επόμενη πενταετία αλλά υπό προϋποθέσεις

09:48

Εβδομάδα πληρωμών για ανέργους, συνταξιούχους και μισθωτούς - Από αύριο το Δώρο Χριστουγέννων από ΔΥΠΑ

09:44

Χατζηδάκης για αγρότες: Διαρκής διάλογος - Σήμερα καταβάλλονται επιπλέον 490 εκατ. ευρω

09:37

Σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής για τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο

09:32

Ο Τραμπ χαρακτηρίζει τη φαιντανύλη «όπλο μαζικής καταστροφής»

09:29

Αλμπανέζι για μακελειό στο Σίδνεϊ: Κίνητρο μοιάζει να ήταν «η ιδεολογία του Ισλαμικού Κράτους»

09:20

Ford: Αποσύρει τα σχέδια για ηλεκτρικά οχήματα - «Πλήγμα» 19,5 δισ. δολ.

09:14

Στην Πάτρα σήμερα ο Τσίπρας για την παρουσίαση του βιβλίου του «Ιθάκη»

08:59

Bitcoin: «Γλίστρησε» κάτω από τα 86.000 δολάρια

08:58

Μπλόκα: Κρίσιμη ημέρα για τις αγροτικές κινητοποιήσεις - «Ακούνητοι» οι αγρότες

08:48

Απεργία ΑΔΕΔΥ: Ποιοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις - Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

08:42

ΥΠΕΘΟ - ΑΑΔΕ: Παράταση έως τις 25/2/2026 για τις δηλώσεις φόρου πλοίων δεύτερης κατηγορίας

08:31

PwC: Μειώθηκαν τα επιχειρηματικά «ζόμπι» - Απαραίτητη η ανάπτυξη για να μην έχουμε νέα

08:30

Τα πέντε πιο «τούμπανα» supercars με κάτω από 300.000 ευρώ

08:26

Μετρό: Αποκαταστάθηκε η λειτουργία της Γραμμής 3 - Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια

gazzetta
gazzetta reader insider insider