Ο λογαριασμός

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο λογαριασμός
Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2020 δεν ήταν καλές: το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 8,2% (η τρίτη χειρότερη επίδοση εντός της Ευρωζώνης), το δημοσιονομικό έλλειμμα έφθασε στο 9,7% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε στο 205,6% του ΑΕΠ.

Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2020 δεν ήταν καλές: το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 8,2% (η τρίτη χειρότερη επίδοση εντός της Ευρωζώνης), το δημοσιονομικό έλλειμμα έφθασε στο 9,7% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε στο 205,6% του ΑΕΠ. Είναι βέβαια γεγονός ότι η πανδημία επηρέασε αρνητικά όλον τον πλανήτη, αλλά η Ελλάδα, με την τόσο μεγάλη εξάρτηση από τον τομέα των υπηρεσιών (τουρισμός, εστίαση και μεταφορές) είχε τις περισσότερες συνέπειες της αναστολής των σχετικών δραστηριοτήτων. Τα δίδυμα ελλείματα, το δημοσιονομικό και των εξωτερικών συναλλαγών, εμφανίστηκαν πάλι προκαλώντας προβληματισμό.

Το 2021 προβλέπεται να είναι μια καλύτερη χρονιά, με επιστροφή σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης και με επιστροφή σε συνθήκες μιας περίπου κανονικότητας στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Παραμένει, όμως, η ελληνική οικονομία δέσμια των διαρθρωτικών προβλημάτων της: τη χαμηλή εξωστρέφεια, το μεγάλο επενδυτικό κενό και το βάρος ενός δημόσιου χρέους που, αν και εκτιμάται ως διαχειρίσιμο, δεν θα αργήσει η στιγμή που θα καταστεί αναγκαίο να ληφθούν μέτρα για την αποκλιμάκωσή του. Το δίχτυ προστασίας που παρέχει η ΕΚΤ, και η ρήτρα εξαίρεσης από τον κανόνα της δημοσιονομικής σταθερότητας, κάποια στιγμή πριν το τέλος του 2022 θα πάψουν να ισχύουν. Τότε θα μας έλθει ο λογαριασμός για το 2023.

Η αξιοποίηση των πόρων από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάπτυξης, αποκτά κομβική σημασία, σε συνδυασμό με μία αναμενόμενη επενδυτική έξαρση. Σημαντικά θετική επίπτωση θα έχει η πρόοδος που έχει προσφάτως συντελεστεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Η Ελλάδα, λόγω γεωγραφίας, κλίματος και ιστορίας, δεν θα πάψει να είναι χώρα ελκυστική στον τουρισμό, αλλά πρέπει να ενισχυθεί η συμμετοχή του δευτερογενούς τομέα στο ΑΕΠ, με έμφαση στην εξωστρέφεια.

Η κρίση της πανδημίας θα έχει θύματα, όσους δεν αντέξουν να επιβιώσουν και να προσαρμοστούν στο νέο πιο απαιτητικό περιβάλλον. Καραδοκεί ο κίνδυνος μίας αυξημένης διαρθρωτικής ανεργίας, η οποία δεν θα μπορεί διαρκώς να καλύπτεται από μεταβιβαστικές πολιτικές. Μόλις υποχωρήσει, όπως ελπίζουμε, η απειλή της πανδημίας, η χώρα θα κληθεί να κάνει τον απολογισμό των έκτακτων μέτρων στήριξης, και να αντιμετωπίσει το θέμα του διαρθρωτικού μετασχηματισμού της οικονομίας ως άμεση προτεραιότητα.

Βραχυπρόθεσμα, μέχρι και το 2022, οι προοπτικές φαίνονται σχετικά καλές, για μια ασφαλή επιστροφή σε ανάκαμψη. Για να υπερβεί η χώρα τις επιπτώσεις της πανδημίας και του κόστους στήριξης, θα απαιτηθεί μια συνεκτική πολιτική διαρθρωτικού μετασχηματισμού. Οι δυσκολίες δεν θα εξαφανιστούν, και δεν γνωρίζουμε ποιο θα είναι το νέο πλαίσιο σταθερότητας και ανάπτυξης που θα υιοθετήσει η ευρωζώνη. Πιθανότατα θα είναι περισσότερο ευέλικτο και λιγότερο περιοριστικό, όμως οι χώρες που ξεκινούν στην καινούρια εποχή με διαρθρωτικά προβλήματα και δυσθεώρητο δημόσιο χρέος, θα αναγκαστoύν μετά τη δημοσιονομική χαλαρότητα της περιόδου της πανδημίας, να επιστρέψουν σε κάποιας μορφής δημοσιονομική πειθαρχία.

Με τα σημερινά δεδομένα και τις πολλές αβεβαιότητες, είναι αδύνατον να κάνει κάποιος ασφαλείς προβλέψεις. Είναι όμως αναγκαίο να εστιάσουμε στις πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές και το μείγμα οικονομικής πολιτικής που θα ταιριάζουν στον μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Γι’ αυτό θα πρέπει να σταθμίζεται η σχέση κόστους-οφέλους ακόμα και στις έκτακτες πολιτικές διαχείρισης, με το βλέμμα στραμμένο στο όσον το δυνατόν καλύτερο επίπεδο εκκίνησης προς την μετά την πανδημία εποχή. Η τυχόν ανεκτική συγκυρία δεν πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό. Ο λογαριασμός έρχεται στο τέλος και θα είναι απαιτητικός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Πορτογαλία: Ο Φεβρουάριος είναι ήδη ο πιο βροχερός μήνας των τελευταίων 47 ετών

23:48

«Η Βρετανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί» δεσμεύεται ο Στάρμερ

23:36

Boυλή: Στην ολομέλεια το Ενιαίο Ψηφιακό Μητρώο παρακολούθησης υποθέσεων διαφθοράς

23:32

Η κυβέρνηση Τραμπ κατέθεσε αγωγή σε βάρος του UCLA

23:24

Ιράν: Εφικτή μία συμφωνία πριν τις νέες συνομιλίες με ΗΠΑ

23:11

«Πράσινη» η Wall Street με rebound στις μετοχές λογισμικού - Ράλι 8,77% για AMD

22:59

Υπ. Ανάπτυξης: Πρόσκληση για παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών στη γ.γ. Ιδιωτικών Επενδύσεων

22:47

Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα: 4 μακροχρόνια deals για Κάθετο Διάδρομο από Atlantic SEE LNG Trade

22:33

Λιβάνιος για απόδημους: Να ψηφιστεί άμεσα η ρύθμιση ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές

22:20

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 61 εκατ. ευρώ

22:06

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 2,3 εκατ. ευρώ

21:54

Κοντά στο υψηλό επτά μηνών το πετρέλαιο

21:40

Η QnR αναλαμβάνει στρατηγικό έργο ενίσχυσης Κυβερνοασφάλειας του ΕΟΔΥ

21:29

Μπαταρίες για EV, ηλιακά πάνελ και αντλίες θερμότητας στο «πακέτο» επιδοτήσεων 400 εκατ. ευρώ

21:27

Συμφωνία συνεργασίας ΟΝΕΧ - Hanwha Power Systems

21:16

ΗΠΑ: Διακοπές ρεύματος και κλειστά σχολεία σε βορειοανατολικές πολιτείες λόγω χιονοπτώσεων

21:09

Φυσικό Αέριο: Κοινή δήλωση 13 χωρών για συνεργασία με ΗΠΑ - Δέσμευση για κινητοποίηση κεφαλαίων

20:56

Αποκαθήλωση από τα υψηλά 3 εβδομάδων για τον χρυσό

20:43

BBC: Ξεπέρασαν τις 200.000 οι ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία

20:29

e-ΕΦΚΑ: Παράταση της προθεσμίας Υποβολής ΑΠΔ Ιανουαρίου 2026

20:15

Παραιτήθηκε η διευθύντρια του Μουσείου του Λούβρου

20:01

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στρατηγικό τέλμα, διπλωματικά αδιέξοδα και η Ευρώπη χωρίς δίχτυ ασφαλείας

19:49

Επίσκεψη Μητσοτάκη στον Έβρο την Τετάρτη

19:38

Θεοδωρικάκος: «Ανοίγει ο δρόμος για νέες επενδύσεις από ελληνικές βιομηχανίες»

19:23

Αντίδραση στις ευρωαγορές κόντρα στους δασμούς Τραμπ με όχημα την αυτοκινητοβιομηχανία

19:23

Η ΕΕ ανακοινώνει νέο πακέτο άμεσης ενεργειακής στήριξης 100 εκατ. ευρώ για την Ουκρανία

19:15

Y/KNOT Invest: Πούλησε την Kiriacoulis France SARL έναντι συμβολικού τιμήματος

19:05

ΟΠΕΚΕΠΕ: «Απαλλακτικό» το πόρισμα ΝΔ για Βορίδη και Αυγενάκη - ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΕΑΡ, ΚΚΕ ζητούν Προκαταρκτική

19:00

Οι ρωσικές αρχές κατηγορούν τον ιδρυτή του Telegram για συνδρομή της τρομοκρατίας

18:52

Λάιεν: Η ΕΕ ζήτησε από την Ουκρανία να επισπεύσει τις επισκευές στο αγωγό Ντρούζμπα

gazzetta
gazzetta reader insider insider