Ο λογαριασμός

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο λογαριασμός
Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2020 δεν ήταν καλές: το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 8,2% (η τρίτη χειρότερη επίδοση εντός της Ευρωζώνης), το δημοσιονομικό έλλειμμα έφθασε στο 9,7% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε στο 205,6% του ΑΕΠ.

Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2020 δεν ήταν καλές: το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 8,2% (η τρίτη χειρότερη επίδοση εντός της Ευρωζώνης), το δημοσιονομικό έλλειμμα έφθασε στο 9,7% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε στο 205,6% του ΑΕΠ. Είναι βέβαια γεγονός ότι η πανδημία επηρέασε αρνητικά όλον τον πλανήτη, αλλά η Ελλάδα, με την τόσο μεγάλη εξάρτηση από τον τομέα των υπηρεσιών (τουρισμός, εστίαση και μεταφορές) είχε τις περισσότερες συνέπειες της αναστολής των σχετικών δραστηριοτήτων. Τα δίδυμα ελλείματα, το δημοσιονομικό και των εξωτερικών συναλλαγών, εμφανίστηκαν πάλι προκαλώντας προβληματισμό.

Το 2021 προβλέπεται να είναι μια καλύτερη χρονιά, με επιστροφή σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης και με επιστροφή σε συνθήκες μιας περίπου κανονικότητας στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Παραμένει, όμως, η ελληνική οικονομία δέσμια των διαρθρωτικών προβλημάτων της: τη χαμηλή εξωστρέφεια, το μεγάλο επενδυτικό κενό και το βάρος ενός δημόσιου χρέους που, αν και εκτιμάται ως διαχειρίσιμο, δεν θα αργήσει η στιγμή που θα καταστεί αναγκαίο να ληφθούν μέτρα για την αποκλιμάκωσή του. Το δίχτυ προστασίας που παρέχει η ΕΚΤ, και η ρήτρα εξαίρεσης από τον κανόνα της δημοσιονομικής σταθερότητας, κάποια στιγμή πριν το τέλος του 2022 θα πάψουν να ισχύουν. Τότε θα μας έλθει ο λογαριασμός για το 2023.

Η αξιοποίηση των πόρων από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάπτυξης, αποκτά κομβική σημασία, σε συνδυασμό με μία αναμενόμενη επενδυτική έξαρση. Σημαντικά θετική επίπτωση θα έχει η πρόοδος που έχει προσφάτως συντελεστεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Η Ελλάδα, λόγω γεωγραφίας, κλίματος και ιστορίας, δεν θα πάψει να είναι χώρα ελκυστική στον τουρισμό, αλλά πρέπει να ενισχυθεί η συμμετοχή του δευτερογενούς τομέα στο ΑΕΠ, με έμφαση στην εξωστρέφεια.

Η κρίση της πανδημίας θα έχει θύματα, όσους δεν αντέξουν να επιβιώσουν και να προσαρμοστούν στο νέο πιο απαιτητικό περιβάλλον. Καραδοκεί ο κίνδυνος μίας αυξημένης διαρθρωτικής ανεργίας, η οποία δεν θα μπορεί διαρκώς να καλύπτεται από μεταβιβαστικές πολιτικές. Μόλις υποχωρήσει, όπως ελπίζουμε, η απειλή της πανδημίας, η χώρα θα κληθεί να κάνει τον απολογισμό των έκτακτων μέτρων στήριξης, και να αντιμετωπίσει το θέμα του διαρθρωτικού μετασχηματισμού της οικονομίας ως άμεση προτεραιότητα.

Βραχυπρόθεσμα, μέχρι και το 2022, οι προοπτικές φαίνονται σχετικά καλές, για μια ασφαλή επιστροφή σε ανάκαμψη. Για να υπερβεί η χώρα τις επιπτώσεις της πανδημίας και του κόστους στήριξης, θα απαιτηθεί μια συνεκτική πολιτική διαρθρωτικού μετασχηματισμού. Οι δυσκολίες δεν θα εξαφανιστούν, και δεν γνωρίζουμε ποιο θα είναι το νέο πλαίσιο σταθερότητας και ανάπτυξης που θα υιοθετήσει η ευρωζώνη. Πιθανότατα θα είναι περισσότερο ευέλικτο και λιγότερο περιοριστικό, όμως οι χώρες που ξεκινούν στην καινούρια εποχή με διαρθρωτικά προβλήματα και δυσθεώρητο δημόσιο χρέος, θα αναγκαστoύν μετά τη δημοσιονομική χαλαρότητα της περιόδου της πανδημίας, να επιστρέψουν σε κάποιας μορφής δημοσιονομική πειθαρχία.

Με τα σημερινά δεδομένα και τις πολλές αβεβαιότητες, είναι αδύνατον να κάνει κάποιος ασφαλείς προβλέψεις. Είναι όμως αναγκαίο να εστιάσουμε στις πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές και το μείγμα οικονομικής πολιτικής που θα ταιριάζουν στον μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Γι’ αυτό θα πρέπει να σταθμίζεται η σχέση κόστους-οφέλους ακόμα και στις έκτακτες πολιτικές διαχείρισης, με το βλέμμα στραμμένο στο όσον το δυνατόν καλύτερο επίπεδο εκκίνησης προς την μετά την πανδημία εποχή. Η τυχόν ανεκτική συγκυρία δεν πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό. Ο λογαριασμός έρχεται στο τέλος και θα είναι απαιτητικός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:42

ΟΗΕ: Η βία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη εξακολουθεί να επιδεινώνεται

15:33

Κοντογεώργης: Στο επίκεντρο της ΔΕΘ συνταξιούχοι, οικογένειες, μεσαία τάξη, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες

15:28

Μεγαλόπνοο πρότζεκτ 100 δισ. δολαρίων με data centers από NextEra Energy και Brookfield

15:20

Ιράν: Η Τεχεράνη καταδικάζει τα πλήγματα ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας στο Ιράκ

15:19

Reuters: Το Ιράν αγοράζει έως 400 κινεζικά αντιαεροπορικά συστήματα

15:18

Μεγάλου (Πειραιώς): Περιθώριο υπέρβασης πέραν του αναβαθμισμένου guidance

15:03

Πτώση για τη μετοχή της P&G μετά τα «μοιρασμένα» μεγέθη τριμήνου

15:02

Capital Clean Energy Carriers: Αύξηση εσόδων 8% στο β' τρίμηνο - Μέρισμα 0,15 δολάρια/μετοχή

14:54

ΟΠΕΚΑ: Αύριο η καταβολή των επιδομάτων Ιουλίου σε πάνω από 1 εκατ. δικαιούχους

14:48

ΟΤΕ: Απαντά στον ανταγωνισμό, ενισχύει το αποτύπωμά του στο ICT και επενδύει στην AI

14:48

Οι παράξενες παραλίες της Ελλάδας που αξίζει να επισκεφθείτε έστω και μία φορά

14:47

Ουκρανικά drones πλήττουν διυλιστήρια και αποθήκες της Wildberries στη Ρωσία

14:45

IWG: Η Αθήνα στους Top 15 προορισμούς για εργασία εξ αποστάσεως

14:38

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα άλλαξε την ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό»

14:33

Ποια Ελληνίδα κατέκτησε το βραβείο Albert Einstein - Ιστορική στιγμή για την ελληνική επιστήμη

14:30

Bloomberg: Αύξηση ή πέμπτος «πάγος» - Τι θα γίνει με τα επιτόκια της Fed το βράδυ

14:08

Οι Χούθι εξετάζουν την επιβολή τελών σε πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα

14:07

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για την Πέμπτη

13:42

«Ναι» της αρμόδιας επιτροπής στο ν/σ για επέκταση αρμοδιοτήτων ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

13:33

«Κρίσιμες οι επόμενες 12 ώρες για τις φωτιές στη Μαδρίτη», λέει ο Σάντσεθ

13:18

Χατζηδάκης: Ποια δικαιολογητικά αντικαθίστανται από μια απλή υπεύθυνη δήλωση

13:16

Ο Ζελένσκι ζήτησε από τον Τραμπ 300 πυραύλους για τα συστήματα Patriot πριν τον χειμώνα

13:12

ΟΔΔΗΧ: Στο 2,22% η απόδοση από τη δημοπρασία τρίμηνων εντόκων - Κάλυψη 2,31 φορές

13:11

ΤΝ: 1.100 εργαζόμενοι του τομέα ζητούν καθυστέρηση της κυκλοφορίας των νέων μοντέλων AI

13:02

Η οικονομική δυσχέρεια επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου, μετά την ηλικία των 53 ετών

13:02

Η Piraeus Securities αυξάνει την τιμή στόχο της QnR στα 1,9€ - Διατηρεί σύσταση «Outperform»

13:00

«Παράθυρο» για πρόωρη έξοδο από τη μεταπρογραμματική εποπτεία

12:58

Πωλήσεις 1,4 δισ. ευρώ για Gucci το β' τρίμηνο - Σε ράλι 12,5% η μετοχή της Kering

12:55

Παπαθανάσης: Προτεραιότητα στα κλειστά σπίτια στο «Ανακαινίζω»

12:51

Πυρκαγιά στο Γενέσι Τρικάλων - Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider