Ο «Γολγοθάς» των ευρωπαϊκών τραπεζών στη μάχη κατά του κορονοϊού

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο «Γολγοθάς» των ευρωπαϊκών τραπεζών στη μάχη κατά του κορονοϊού
Το Reuters περιγράφει τις υπέρμετρες δυσκολίες των ευρωπαϊκών τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια στις επιχειρήσεις για να στηριχθεί η ευρωπαϊκή οικονομία.

Τη δύσκολη «αποστολή» των ευρωπαϊκών τραπεζών σε αυτή την πρωτοφανή και αδυσώπητη μάχη κατά της κρίσης του κορονοϊού αναδεικνύει το Reuters.

Όπως επισημαίνει, η κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα χαρακτηρίζεται εξαιρετικά κρίσιμη. Και αυτό γιατί, φόβοι για μαζικές χρεοκοπίες και σοβαρά γραφειοκρατικά εμπόδια βάζουν «φρένο» στο έργο των ευρωπαϊκών τραπεζών σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, ήτοι την ταχεία χορήγηση ρευστότητας σε όσες επιχειρήσεις πλήττονται από την πανδημία. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες απειλούν κάθε προσπάθεια της Ευρώπης να σώσει την οικονομία της μπροστά στη σφοδρή «καταιγίδα» που έχει ξεσηκώσει ο κορονοϊός στο πέρασμά του.

«Αγκάθι» η γραφειοκρατία

Βυθισμένοι στη γραφειοκρατία, οι υπάλληλοι της ιταλικής Banca di Piacenza, δυσκολεύονται να κάνουν τη δουλειά τους. «Ο κίνδυνος είναι όταν τελειώσουμε όλα τα διαδικαστικά και είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις… αν οι επιχειρήσεις θα είναι ακόμη εκεί», σχολιάζουν ανώτατα στελέχη της ιταλικής τράπεζας.

Αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση της μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ευρώπη στηρίζεται στις τράπεζές της, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ροή χρήματος στις επιχειρήσεις, καθώς οι χώρες μπαίνουν σε «καραντίνα» για να σταματήσει η ανάσχεση εξάπλωσης του κορονοϊού. Τα χρηματοδοτικά κόστη για τις τράπεζες έχουν μειωθεί αισθητά, οι κεφαλαιακές απαιτήσεις έχουν χαλαρώσει σημαντικά, ενώ έχουν δοθεί δεσμεύσεις για πάνω από 1 τρισ. ευρώ σε εγγυήσεις δανείων και στηρίξεις πληρωμών.

Ωστόσο για αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες ακόμη δεν έχουν ξεπεράσει τις βαθιές πληγές της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, η πανδημία του κορονοϊού απειλεί να εκτροχιάσει κάθε προσπάθεια ανάκαμψής τους.

Παρά τις κρατικές εγγυήσεις, οι τράπεζες πρέπει να αξιολογήσουν έναν πιθανό κίνδυνο χρεοκοπιών, ο οποίος σε συνδυασμό με το περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων, «ροκανίζει» τα ήδη περιορισμένα περιθώρια κέρδους.

Η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, η οποία κατόρθωσε να καταγράψει πρόοδο σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες ανάκαμψής της, μόλις την περασμένη Παρασκευή ανακοίνωσε ότι θα χάσει τους στόχους της λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η αποστολή των τραπεζών να λάβουν γρήγορες αποφάσεις για την πιστοληπτική ικανότητα των πελατών τους – που είναι ήδη δύσκολη σε συνθήκες ομαλότητας – γίνεται ακόμη δυσκολότερη σε έκτακτες συνθήκες, όπως αυτές που βιώνει ο πλανήτης τη δεδομένη χρονική στιγμή λόγω κορονοϊού.

Οι πολλές προκλήσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες οι ευρωπαϊκές τράπεζες θέτουν μια σοβαρή απειλή για την επόμενη μέρα, ενισχύοντας τους κινδύνους τόσο για τις επιχειρήσεις που υπηρετούν, όσο και για την ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολό της.

Φόβοι για συστημική χρηματοπιστωτική κρίση λόγω κορονοϊού

«Η κατάσταση με τον κορονοϊό εξελίσσεται, αργά μεν, αλλά σταθερά σε μια συστημική χρηματοπιστωτική κρίση», προειδοποιεί ο Jan Pieter Krahnen, καθηγητής χρηματοπιστωτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Goethe.

Στην Ισπανία, όπου οι θάνατοι από τον κορονοϊό έχουν ξεπεράσει τις 2.000, υπάρχει μεγάλη σύγχυση αναφορικά με το πόσο θα είναι το «μερίδιο» των τραπεζών στο πακέτο των πιστωτικών γραμμών που θα χορηγηθούν, συνολικού ύψους 100 δισ. ευρώ. Οι ισπανικές τράπεζες πιέζουν την κυβέρνηση να παράσχει κρατικές εγγυήσεις για το 80% των δανείων που θα χορηγηθούν, ωστόσο οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί.

Στην Ιταλία, το κράτος επεξεργάζεται σχέδια ώστε να καλύψει το ίδιο το 90% των εγγυήσεων που θα χορηγηθούν, ώστε να στηρίξει τις τράπεζες.

Στη Γερμανία, η κυβέρνηση θα παρέχει απεριόριστα κεφάλαια στις εταιρείες, μέσω της KfW bank, η οποία ιδρύθηκε για να χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η KfW ξεκίνησε να λαμβάνει αιτήσεις τη Δευτέρα, γνωστοποιώντας πως θα πρέπει να είναι σε θέση να εγκρίνει μικρά δάνεια… μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ αντίστοιχα, οι διαδικασίες για δάνεια άνω των 10 εκατ. ευρώ θα χρειάζονται από μια εβδομάδα έως 10 ημέρες. Δεν είναι λίγοι, όμως, οι τραπεζίτες που εκφράζουν φόβους πως οι πιστώσεις θα χρειάζονται εβδομάδες, όχι ημέρες…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider