Η ελληνική οικονομία έχει ανακάμψει και έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της, γεγονός που έχει οδηγήσει σε τρεις αναβαθμίσεις από τον οίκο Moody’s μετά το 2015, δήλωσε η Κάθριν Μουελμπρόνερ, ανώτατη αντιπρόεδρος της Moody’s και επικεφαλής αναλύτρια για την Ελλάδα, στη διάρκεια του συνεδρίου Capital Vision σήμερα, Δευτέρα.
Διαμήνυσε, ωστόσο, ότι «δεν βλέπουμε ανάκαμψη των επενδύσεων», γεγονός που ομολόγησε ότι αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα για την πολυαναμενόμενη αναβάθμιση τον περασμένο Σεπτέμβριο. Στις υπόλοιπες μνημονιακές χώρες, όπως Πορτογαλία και Κύπρος, προυπήρξε ανάκαμψη στις επενδύσεις πριν την αναβάθμισή τους, σημείωσε η ίδια.
Σύμφωνα με την ίδια, τέσσερις είναι οι παράγοντες που θα «ξεκλειδώσουν» την επόμενη αναβάθμιση: επίσπευση της οικονομίας, επιστροφή στις αγορές, ταχύτερη εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και διατήρηση των δημοσιονομικών δεσμεύσεων που έχουν ληφθεί στη διάρκεια της μνημονιακής εποχής.
Το ζωτικό ρόλο των μεταρρυθμίσεων είχε επισημάνει η ίδια σε αποκλειστικές δηλώσεις της στο insider.gr εκτιμώντας ότι είναι ο βασικός παράγοντας που θα κρίνει την επόμενη αναβάθμιση.
Στη διάρκεια πάνελ στο οποίο συμμετείχαν επίσης ο Φραντσέσκο Ντρούντι, επικεφαλής της αποστολής της ΕΚΤ, ο Μάρτιν Τζούρντα, διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ και η Κάθριν Μουελμπρόνερ, ανώτατη αντιπρόεδρος της Moody’s και επικεφαλής αναλύτρια για την Ελλάδα, η κ. Μουελμπρόνερ υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα έχει τον χρόνο και την πολυτέλεια να αναζητήσει ιδιωτικό δανεισμό τη σωστή στιγμή, χάρη στο πολύ μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας». Προειδοποίησε, όμως, ότι δεν θα πρέπει να εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια «καθώς οι αγορές γίνονται νευρικές όσο το μαξιλάρι εξαντλείται».
Εκτίμησε δε ότι το χρέος είναι αυτή τη στιγμή βιώσιμο (affordable) αλλά δεν αναμένεται να μειωθεί δραστικά τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με την ίδια, θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση μετά το 2032 μέσω της επέκτασης των ωριμάνσεων.
Αναφερόμενη στις τράπεζες, η κορυφαία αναλύτρια της Moody's εξήρε την απόφαση των τραπεζών να καταθέσουν πιο φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των κόκκινων δανείων έως το 2021, τονίζοντας πάντως ότι «είναι πολύ σημαντική ένδειξη να δούμε επίσπευση της εξυγίανσης του εγχώριου κλάδου» για την περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.
Στις ενδείξεις που θα προκαλέσουν ανησυχία επιδεινώνοντας τη -θετική σήμερα- προοπτική της ελληνικής οικονομίας, η κ. Μουελμπρόνερ συμπεριέλαβε την οικονομική επιβράδυνση και τα πισωγυρίσματα στις μεταρρυθμίσεις.