Προσχέδιο προϋπολογισμού: Στο 2,5% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2019

Θανάσης Κουκάκης
Μοιράσου το
Προσχέδιο προϋπολογισμού: Στο 2,5% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2019

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 2,5% προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού 2019, αναθεωρώντας οριακά θετικά το βασικό σενάριο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019–2022.

Αν και το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα παρουσιαστεί νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (ΕΔΣ) δημοσιοποίησε σήμερα το πρωί έκθεση αποτίμησης του μακροοικονομικού σεναρίου του προσχεδίου.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, το ΑΕΠ θα αυξηθεί με ρυθμό 2,1% εφέτος και οι ρυθμοί ανάπτυξης θα επιταχυνθούν στο 2,5% το 2019. Το προσχέδιο προβλέπει αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,1% το 2019 επίδοση που είναι ελαφρώς υψηλότερη σε σχέση με τους στόχους του ΜΠΔΣ 2019–2022. Η αναθεώρηση αυτή θεωρείται ρεαλιστική λαμβανομένου υπόψη ότι το πρώτο μισό του τρέχοντος έτους η ιδιωτική κατανάλωση είναι αυξημένη κατά 0,5% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2017. Η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης το 2019 αναμένεται να προέλθει από την τόνωση της απασχόλησης και την περαιτέρω ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Για τη δημόσια κατανάλωση η εκτίμηση του προσχεδίου μιλάει για αύξηση της τάξης του 0,6%, η οποία και πάλι είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από την πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019–2022.

Το υπουργείο Οικονομικών βλέπει αύξηση των επενδύσεων κατά 11,9%, ήτοι διατηρεί την προβλεψη σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με αυτή του ΜΠΔΣ 2019-2022. Η αύξηση των επενδύσεων το 2019 στηρίζεται κυρίως στη συμβολή του ιδιωτικού τομέα, αλλά και οι δημόσιες επενδύσεις εκτιμάται ότι θα ανακάμψουν με ρυθμό της τάξης του 7,9% μετά από σημαντική πτώση το 2018, η οποία εκτιμάτα ότι θα είναι της τάξης του 12,1%. Η αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων το 2019 αφορά σε όλες τις κατηγορίες επενδύσεων (εξοπλισμός, κατασκευές, κατοικίες κλπ). Η σημαντική βελτίωση της πορείας των επενδύσεων στη χώρα δικαιολογείται κατά βάση από την εδραίωση κλίματος οικονομικής σταθερότητας και την πιθανότητα για οριστική άρση των κεφαλαιακών ελέγχων.

Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο σημειώνει πως το σενάριο του υπουργείου Οικονομικών για την αύξηση των επενδύσεων χαρακτηρίζεται ως αισιόδοξο, ενώ εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις ως προς το ύψος και την ταχύτητα της «διόρθωσης» που αναμένεται για την κατηγορία «εξοπλισμός» η οποία αφορά κατά βάση τις εισαγωγές πλοίων.

Τόσο για τις εξαγωγές όσο και για τις εισαγωγές οι προβλέψεις για το 2019 αναθεωρούν προς τα πάνω το σενάριο Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019–2022 περισσότερο για τις εξαγωγές (1,2 εκατοστιαίες μονάδες) παρά για τις εισαγωγές (0,8 εκατοστιαίες μονάδες).Οι προβλέψεις για τις εξαγωγές (αύξηση +5,8%%) το 2019 συνδυάζονται με τις επίσης προς τα πάνω αναθεωρημένες προβλέψεις για το 2018 (1,9 εκατοστιαίες μονάδες αύξηση σε σχέση με το ΜΠΔΣ), οι οποίες αντανακλούν την αυξημένη εξαγωγική δραστηριότητα που έλαβε χώρα στην οικονομία το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Οι αναθεωρήσεις αυτές κρίνονται από το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιοσε μεγάλο βαθμό ρεαλιστικές, βασιζόμενες στο περαιτέρω «άνοιγμα» της ελληνικής οικονομίας στο εξωτερικό και στην ενίσχυση των τουριστικών εισπράξεων. Η περαιτέρω βελτίωση της θέσης της χώρας στο διεθνή ανταγωνισμό παραμένει αναγκαία συνθήκη, ώστε να μην επαναληφθούν τα μεγάλα και επίμονα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που παρατηρήθηκαν την πρώτη δεκαετία μετά την ένταξη της χώρας στο ευρώ.

Τα σενάρια που προσχεδίου για ποσοστό ανεργίας της τάξης του 18,3% και 16,7% για το 2018 και 2019 αντίστοιχα, παραμένουν για το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο αισιόδοξα, παρά την σταθερή βελτίωση στην αγορά εργασίας τα τελευταία έτη.

Πάντως το Δημοσιονομικό Συμβούλιο θεωρεί πως η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών για διαρθρωτικό πλεόνασμα της τάξης του 3,3% του ΑΕΠ για το 2018 και 1,6% του ΑΕΠ για το 2019, έτσι όπως περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2019, εμπίπτει στα όρια που τίθενται στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο.

Τέλος, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο ξεκαθαρίζει πως λεπτομερής αξιολόγηση των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών επιδόσεων και των προβλέψεων για το άμεσο μέλλον θα δημοσιευτεί στην προσεχή εξαμηνιαία έκθεσή του, η οποία πρόκειται να δημοσιευτεί εντός του Νοεμβρίου 2018.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.