H Tρόικα επιστρέφει, οι διαφορές παραμένουν

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
H Tρόικα επιστρέφει, οι διαφορές παραμένουν

Η επιστροφή των επικεφαλής της Τρόικας στην Αθήνα Τρίτη ή Τετάρτη, δεν προιωνίζει το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης. Τόσο η ελληνική Κυβέρνηση όσο και η πλευρά των δανειστών μπορεί να επιδιώκουν η σχετική διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα των Καθολικών ωστόσο απ΄ότι φαίνεται κάτι τέτοιο δεν είναι διόλου βέβαιο. Και τούτο διότι η απόσταση που χωρίζει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνσησης από αυτές του ΔΝΤ και της Ε.Ε στο δημοσιονομικό μέτωπο, είναι δύσκολο να γεφυρωθεί.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για παράδειγμα δεν έχει μετακινηθεί απο τη θέση του για το ύψος των πρόσθετων μέτρων που πρέπει να λάβει η χώρα μας προκειμένου να καταφέρει να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Το δημοσιονομικο κενό σύμφωνα με το ΔΝΤ ανέρχεται σε 7 με 9 δισ. ευρω.

Μάλιστα το ΔΝΤ φαίνεται να αμφισβητεί τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής διαχείρισης το 2015 εκτιμώντας ότι η χρονιά έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,6% ενω το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι ο Προυπολογισμός εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ. Η πλευρά της Ευρωπαικής Ενωσης και της Ευρωπαική Κεντρικής Τράπεζας προσεγγίζει το θέμα με μεγαλύτερη ευλιξία, εκτιμώτας ότι το δημοσιονομικό κενό κυμαίνεται στα 5 δις.ευρώ. Απο την πλευρά της η Κυβέρνηση εκτιμά ότι το κενό είναι σαφώς μικρότερο και το προσδιορίζει στα 1,8 δισ. ευρω.

Ομως οι διαφορές στο δημοσιονομικό πακέτο δεν είναι τα μόνα αγκάθια. Οπως διεφάνη από τις δηλώσεις Μoscovici και Dijsselbloem η Κυβέρνηση θα πρέπει να ανέβει τον «γολγοθά των μεταρρυθμίσεων» για να κλείσει η αξιολόγηση. Οι εταίροι επιμένουν τόσο στο ασφαλιστικό, στη μεταρρύθμιση του φορολογικού με έμφαση την ανεξαρτησία τη γενικής γραμματείας εσόδων, αλλά στις αποκρατικοποίησεις και στην θεσμοθέτηση του νέου πλαισίου διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Για το τελευταίο επισημαίνεται ότι ενω η Τράπεζα της Ελλάδος επρόκειτο πριν απο περίπου δύο εβδομάδες να προχωρήσει στην έκδοση της Πράξής για την αδειοδότηση των εταιρειών διαχείριης οφειλών, μέχρι σήμερα δεν είχε ολοκληρωθεί η σχετική πρωτοβουλία.

Η δρομολόγηση των μεταρρυθμίσεων αυτών αποτελεί την αναγκαία προυποθέση σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εurogroup προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του Χρέους. Η σύνδεση του Χρέους με ένα σαφή χρονικό ορίζοντα, για πρώτη φορά από τον Dijsselbloem, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην άκαμπτη στάση που εχει επιδείξει το ΔΝΤ. Με τον τρόπο αυτό οι Ευρωπαίοι θέλησαν να δώσουν ένα έρεισμα στο Ταμείο προκειμένου να συμμετάσχει στην διαδικασία αξιολόγησης παρόλο που δεν υπάρχει στα χαρτιά κάποιο σχέδιο ελάφρυνσης όπως είχε απαιτήσει η Christine Lagarde.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider