Στράουτς: Η Ελλάδα μπορεί να είναι το επόμενο success story του ESM

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στράουτς: Η Ελλάδα μπορεί να είναι το επόμενο success story του ESM

Ανταπόκριση από τη Φρανκφούρτη

Την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει το επόμενο success story του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), εφόσον συνεχίσει να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί, εξέφρασε ο Ρολφ Στράουτς, επικεφαλής οικονομολόγος του ESM.

Στην κεντρική ομιλία του στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού Ινστιτούτου (ΕΒΙ) την Παρασκευή στη Φρανκφούρτη, ο κ. Στράουτς σημείωσε ότι η θετική έκβαση που είχαν οι δύο πρόσφατες ομολογιακές εκδόσεις τις Ελλάδας προϊδεάζουν για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης τον Αύγουστο.

Με την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, ολοκληρώνεται ο κύκλος διάσωσης των πέντε κρατών μελών (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία και Κύπρος) για τον οποίο ο ESM έχει χορηγήσει συνολικά δάνεια 273 δισ. ευρώ. Ο ίδιος έκανε λόγο για τις «πολύ καλές επιδόσεις» της οικονομίας της Ευρωζώνης και διατύπωσε την εκτίμηση ότι η ισχυρή δυναμική της οικονομίας της περιοχής θα διατηρηθεί και στις αρχές του 2018.

«Βαρύδι» τα κόκκινα δάνεια

Υπογράμμισε, πάντως, ότι «τα πράγματα δεν είναι εξίσου ρόδινα και στον τραπεζικό κλάδο», επισημαίνοντας το μεγάλο βάρος των κόκκινων δανείων που δυσχεραίνει τη θέση των ευρωπαϊκών τραπεζών, ιδίως στην Ελλάδα και την Κύπρο, πλήττοντας την κερδοφορία τους. Παρότι από τον Δεκέμβριο του 2014, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) στην Ευρωζώνη έχουν μειωθεί κατά 20%, ο κ. Στράουτς σημείωσε ότι «πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες και να αλλάξουμε τις πρακτικές μας».

Όπως εξήγησε ο ίδιος, οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν έχουν κατορθώσει την τελευταία δεκαετία να ξεπεράσουν τις αμερικανικές, καθώς οι επενδυτές και οι αναλυτές μετοχών εξακολουθούν να θεωρούν ότι είναι λιγότερο ελκυστικές από τους ανταγωνιστές τους στις ΗΠΑ. Αυτό το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας αποδίδεται εν μέρει στην ακαμψία που παρατηρείται στην Ευρώπη όσον αφορά στην προσαρμογή στο περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων, επισημαίνοντας ότι οι τράπεζες στις ΗΠΑ κατόρθωσαν να μειώσουν το κόστος πιο αποτελεσματικά προκειμένου να ανακάμψει η κερδοφορία τους.

Σύμφωνα με τον κ. Στράουτς, η τραπεζική ένωση θα δώσει μια λύση σε αυτό το πρόβλημα, καθώς η τραπεζική αγορά θα λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. «Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Σήμερα, μετά από την κρίση που αφήσαμε πίσω μας, υπάρχει μια θετική δυναμική που δημιουργείται από μια σειρά νέων κινήτρων πολιτικής», επισήμανε και εξήγγειλε ότι κάποια από αυτά θα δρομολογηθούν ακόμη και νωρίτερα από τον προσεχή Ιούνιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Κατοικίες: Οι κινήσεις που «κλειδώνουν» την επιστροφή ενοικίου – Τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι έως το τέλος Σεπτεμβρίου

ΕΦΚΑ: Ολοταχώς προς τη σύνταξη βγαίνει η γενιά των baby boomers - Γιατί συνεχίζουν να εργάζονται

AρρένΑ: Αύξηση πωλήσεων για το «νερό του Ολυμπιακού» - Οι στόχοι της οικογένειας Τσάκου

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider