Φρένο στις αρρυθμίες στην αγορά που δημιουργούν οι σημαντικές καθυστερήσεις πληρωμών σε παραγωγούς και μικρομεσαίους μεταποιητές αγροτικών προϊόντων από χονδρεμπορικές επιχειρήσεις και σουπερ μάρκετ επιχειρεί να βάλει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και προβλέπει προθεσμία 60 ημερών για την πληρωμή των νωπών και ευαλλοίωτων τροφίμων στους παραγωγούς από τους αγοραστές.
Παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα αυτό είχε επισημανθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2009 και στη συνέχεια ψηφίστηκε το 2011 κοινοτική οδηγία για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων στις πληρωμές των εμπορικών συναλλαγών, δεν αντιμετωπίστηκε επαρκώς αν και η Ελλάδα είχε υιοθετήσει την Οδηγία αυτή από το 2013. Και αυτό διότι η νομοθεσία έδινε τη δυνατότητα της σύναψης συμβάσεων μεταξύ πωλητή και αγοραστή για αποπληρωμή σε προθεσμία μεγαλύτερη την οποία συμφωνούσαν μεταξύ τους. Στην πραγματικότητα η δυνατότητα αυτή λειτουργούσε καταχρηστικά και υπέρ του αγοραστή με αποτέλεσμα το φαινόμενο των καθυστερήσεων στις πληρωμές να πάρει μεγάλες διαστάσεις σε βάρος των παραγωγών. Μάλιστα σε πολλές των περιπτώσεων οι καθυστερήσεις εξόφλησης ξεπερνούν τους 6 και 8 μήνες από την στιγμή της πώλησης.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θέλοντας να δώσει λύση στο θέμα εισαγάγει διάταξη συμφώνα με την οποία προβλέπεται ότι ο χρόνος αποπληρωμής δεν θα ξεπέρνα τις 60 ημέρες με τη ρητή απαγόρευση να μην προβλέπεται έστω και σε σύμβαση ο μεγαλύτερος χρόνος αποπληρωμής. Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης διοικητικά πρόστιμα στην περίπτωση μη τήρησης των νέων διατάξεων, ενώ αν ο έμπορος παραβεί την προθεσμία αυτή το πρόστιμο που τον βαραίνει θα είναι ίσο με το 30% της αξίας του τιμολόγιου που του έχει κόψει ο παραγωγός ενώ στην περίπτωση που ο παραγωγός δεν διαβιβάσει ηλεκτρονικά το τιμολόγιο στις αρμόδιες υπηρεσίες το πρόστιμο για αυτόν θα είναι το 5% της αξίας του τιμολογίου που εξέδωσε.
Οι παραγωγοί οφείλουν να κοινοποιούν στη Διεύθυνση Γεωργικών, Ζωικών, Κτηνιατρικών και Αλιευτικών Ελέγχων του υπουργείου τα απαραίτητα παραστατικά της συναλλαγής, προκειμένου να γίνονται οι απαραίτητοι διασταυρωτικοίς έλεγχοι για να διαπιστωθεί αν καταβλήθηκε ή όχι το τίμημα. Μάλιστα προβλέπεται ακόμα και άρση του τραπεζικού απορρήτου προκείμενου να διαπιστωθεί η εμπρόθεσμη καταβολή της εξόφλησης στον παραγωγό κατά την διασταύρωση των στοιχείων από τις αρχές.
Το μοντέλο αυτό ακολουθείται από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα ο γαλλικός εμπορικός κώδικας προβλέπει από το 1986 προθεσμία 30 ημερών για τις πληρωμές ευπαθών προϊόντων και 20 ημερών για νωπό κρέας. Στην Ισπανία ο σχετικός νόμος από το 2010 προβλέπει προθεσμία 30 ημερών για φρέσκα και ευπαθή προϊόντα ενώ στην Ιταλία από το 2012 απαγορεύεται οι συμβαλλόμενοι να ορίσουν μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη προθεσμία πληρωμής.
Την αντιμετώπιση του φαινόμενου των σημαντικών καθυστερήσεων στις πληρωμές αποτελεί ένα πάγιο αίτημα τόσο των παραγωγών όσο και των μικρομεταποιητών οι οποίοι αντιμετωπίζουν το φαινόμενο των πολύμηνων καθυστερήσεων στις πληρωμές προϊόντων της αγροδιατροφικών αλυσίδας με δραματικές συνέπειες στην επιβίωση τους.