Πατάει γκάζι η κυβέρνηση για τους υδρογονάνθρακες

Πέτρος Κατσάκος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πατάει γκάζι η κυβέρνηση για τους υδρογονάνθρακες

Συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής προγραμματίζεται για αύριο Πέμπτη, με έμφαση στην κινητοποίηση όλων των πόρων που θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Σύμφωνα με πηγές της αντιπροεδρίας, στη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ θα συζητηθούν:

* Η εισήγηση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Παπαδημητρίου για την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Να σημειωθεί πως η δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, διαρκής στόχος της κυβέρνησης από το 2015 και σύμφωνα με τον Γιάννη Δραγασάκη αποτελεί καθοριστικό βήμα στην προσπάθεια της κυβέρνησης για να καλυφθεί ένα δομικό κενό του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος και να εδραιωθούν συνθήκες σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης με δίκαιο χαρακτήρα, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει ο πρωθυπουργός.

* Η εισήγηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη για την έρευνα και ανάπτυξη υδρογονανθράκων, όπου σύμφωνα με πηγές του υπουργείου θα αναπτυχθούν το πλαίσιο για την αξιοποίηση υδρογονανθράκων έως το τέλος του έτους, η έναρξη της συζήτησης για το είδος των συμβάσεων παραχώρησης, αναβάθμιση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) αλλά και ενεργοποίηση του Εθνικού Λογαριασμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης των γενεών, προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο της στρατηγικής του για τους υδρογονάνθρακες.

Πρόκειται για τους κεντρικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η πολιτική του ΥΠΕΝ για τους υδρογονάνθρακες και αναμένεται να παρουσιαστούν από τον υπουργό Γ. Σταθάκη κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ, ενώ για την προώθησή τους συστήνεται άμεσα στο υπουργείο ειδική ολιγομελής Ομάδα Εργασίας.

Ο υπουργός αναμένεται να αναφερθεί στην άμεση προώθηση της αναθεώρησης του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, προς βελτίωση και συμπλήρωσή του, ώστε να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα βάσει και του διεθνούς ενδιαφέροντος, που αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος ΖΟΡ στην αιγυπτιακή ΑΟΖ.

Στους βασικούς στόχους είναι να αλλάξει η προκήρυξη - πρόσκληση, να βελτιωθεί το model agreement και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επιλογής του αναδόχου, ενώ επιδιώκεται το νέο πλαίσιο να είναι έτοιμο έως το τέλος του 2017.

Επιπλέον, το υπουργείο προτίθεται να ανοίξει τη συζήτηση για το είδος της σύμβασης, βάσει της οποίας θα παραχωρούνται οι προς έρευνα περιοχές.

Σήμερα προβλέπονται δύο είδη αδειών: η σύμβαση μίσθωσης (lease agreement), με την οποία το Δημόσιο δεν έχει οφέλη από την παραγωγή υδρογονανθράκων, και η σύμβαση διάθεσης της παραγωγής (production share agreement), η οποία εφαρμόζεται σε χώρες με μεγάλη εμπειρία στην εξόρυξη πετρελαίου. Μέχρι στιγμής έχει υιοθετηθεί το πρώτο μοντέλο σύμβασης.

Ο Γ. Σταθάκης αναμένεται να τονίσει στο αυριανό ΚΥΣΟΙΠ, τη σημασία της επιτάχυνσης και αναβάθμισης του τομέα έρευνας-εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, σε συνάρτηση και με το έντονο ενδιαφέρον διεθνών πετρελαϊκών κολοσσών για δυνητικά ελληνικά κοιτάσματα, υπό την προϋπόθεση της απαρέγκλιτης τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και σε συνεχή διάλογο με την τοπική κοινωνία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider