Αλληλεγγύη και ο ΦΠΑ... δώρο

Πέτρος Κατσάκος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλληλεγγύη και ο ΦΠΑ... δώρο

Με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών (ΠΟΛ 1023/2017) καθορίζονται οι όροι και η διαδικασία για τη μη καταβολή ΦΠΑ για όσους παραδίδουν αγαθά και παρέχουν υπηρεσίες άνευ ανταλλάγματος για την αντιμετώπιση αναγκών που έχουν προκύψει λόγω της προσφυγικής κρίσης. Με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση “επιβραβεύει” την αλληλεγγύη των επιχειρήσεων που συνδράμουν υλικά στην αντιμετώπιση της κρίσης και δίνει ένα επιπλέον κίνητρο στην ενεργοποίηση όσων μπορούν και θέλουν να δείξουν την αλληλεγγύη τους στου πρόσφυγες που έχουν εγκλωβισθεί στην χώρα.

Σύμφωνα με την απόφαση ως «Δωρητές» χαρακτηρίζονται επιχειρήσεις υποκείμενες στο ΦΠΑ, που παραδίδουν αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες άνευ ανταλλάγματος για την εξυπηρέτηση των αναγκών των προσφύγων και ως «Αποδέκτες» οι οργανώσεις και οι φορείς που έχουν ορισθεί από την Πολιτεία για την χορήγηση των όσων οι δωρητές παρέχουν αφιλοκερδώς στους πρόσφυγες.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την διαδικασία αυτή είναι η σύνταξη πρωτοκόλλου παράδοσης/παραλαβής των αγαθών ή παροχής/λήψης των υπηρεσιών, αντίστοιχα που θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον την περιγραφή του είδους και της ποσότητας των αγαθών που διατίθενται και του είδους και ενδεχομένως της διάρκειας των υπηρεσιών που παρέχονται, την ημερομηνία πραγματοποίησης της δωρεάν διάθεσης τους, τα πλήρη στοιχεία του δωρητή και του αποδέκτη των αγαθών και υπηρεσιών, όπως επωνυμία, ταχ. διεύθυνση, τηλέφωνο επικοινωνίας, και την ημερομηνία υπογραφής.

Όπως έγινε γνωστό από απόφαση αυτή θα έχει αναδρομική ισχύ από 01.12.2015 και όσες επιχειρήσεις θέλουν να απαλλαγούν από τον ΦΠΑ που αναλογεί στα υλικά ή τις υπηρεσίες που προσέφεραν έχουν περιθώριο 60 ημερών ώστε να έρθουν σε επικοινωνία με τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής ή Άμυνας για τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider