Ως εφαλτήριο και θετικό καταλύτη για την επίτευξη πολλών νέων διεθνών εμπορικών συμφωνιών χαρακτηρίζουν οι αναλυτές το deal ΗΠΑ - Ιαπωνίας. Η συμφωνία του Τόκιο με την Ουάσιγκτον μειώνει τους δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων στο 15% από 27,5% ενώ ο ίδιος, καινούργιος συντελεστής θα ισχύσει και σε άλλα ιαπωνικά προϊόντα από την 1η Αυγούστου, που παγκοσμίως θεωρείται ως D-Day λόγω των προθέσεων του Ντόναλντ Τραμπ.
Η συμφωνία με την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η οποία περιλαμβάνει δεσμεύσεις για επενδύσεις και δάνεια με προορισμό τις ΗΠΑ, είναι η πιο σημαντική από μια σειρά deals που έχει συνάψει μέχρι σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος, αυξάνοντας ταυτόχρονα την πίεση σε Κίνα και ΕΕ, που εξακολουθούν να τελούν υπό τη δαμόκλειο σπάθη της προθεσμίας των αρχών Αυγούστου.
Η ΕΕ σχεδιάζει να «χτυπήσει» τις ΗΠΑ με δασμούς 30% σε αγαθά αξίας 100 δισ. ευρώ, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία όπως τονίζει το Bloomberg. Σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα, η Κομισιόν θα συνδυάσει σε ένα πακέτο τον ήδη εγκεκριμένο κατάλογο δασμών σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 21 δισ. ευρώ μαζί με μια προτεινόμενη λίστα για αγαθά των ΗΠΑ αξίας 72 δισ. ευρώ.
Το Βερολίνο θα ήταν πρόθυμο να υποστηρίξει ακόμη και την ενεργοποίηση του εργαλείου «κατά του εξαναγκασμού» (Anti-Coercion Instrument - ACI) της ΕΕ, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία. Η «μπαζούκα» του ACI είναι το πιο ισχυρό εμπορικό εργαλείο του μπλοκ και ένας αυξανόμενος αριθμός κρατών - μελών πιέζει για τη χρήση του σε περίπτωση no deal.
Το εργαλείο έχει σχεδιαστεί κυρίως ως αποτρεπτικό και επί του παρόντος δεν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ για την ενεργοποίησή του απαιτείται ειδική πλειοψηφία των «27» που θα υποστηρίξουν την κίνηση. Το ACI θα επέτρεπε στην ΕΕ να δρομολογήσει ένα ευρύ φάσμα αντιποίνων, συμπεριλαμβανομένων νέων φόρων στους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, στοχευμένων περιορισμών στις αμερικανικές επενδύσεις και περιορισμού της πρόσβασης στην αγορά της ΕΕ.
Παρόλο που το 15% παραμένει ένας σημαντικός δασμός, το επίπεδό του είναι διαχειρίσιμο και λιγότερο επιζήμιο από την αστάθεια που δημιουργείται από την αβεβαιότητα, η οποία έχει καταστήσει σχεδόν αδύνατο για τις εταιρείες να προγραμματίσουν επενδύσεις, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι οικονομολόγοι. «Οι μέσοι δασμοί για τις ΗΠΑ ήταν περίπου 2,5% για το 2024 (ενώ) επί του παρόντος, εκτοξεύθηκαν στο 17%», επεσήμανε ο Μοχίτ Κουμάρ της Jefferies, αναφερόμενος στην «Ημέρα της Απελευθέρωσης» στις 2 Απριλίου.
«Το βασικό μας σενάριο παραμένει πως όταν κάτσει η σκόνη, θα μπορούσαμε να δούμε μέσους δασμούς περίπου στο 15%, αν και οι πρόσφατες συμφωνίες υποδηλώνουν ότι αυτός ο αριθμός ενδέχεται να είναι ελαφρώς υψηλότερος. Ενώ είναι αρνητικός από μακροοικονομική άποψη, ομολογουμένως, ο κόσμος μπορεί να ζήσει με δασμούς σχεδόν 15%» έσπευσε να συμπληρώσει.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναστενάζουν με ανακούφιση την Τετάρτη, πυροδοτώντας ένα relief rally αφού «κλείδωσε» το αμερικανο-ιαπωνικό deal. Στην Ασία, ο δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας εκτινάχθηκε 3,5% σε υψηλό έτους λόγω της συμφωνίας, ενώ παρόμοια αισιοδοξία επικρατεί και στα ευρωπαϊκά ταμπλό, καθώς καλλιεργούνται ελπίδες για εξομάλυνση των σχέσεων του Λευκού Οίκου με τις Βρυξέλλες.
«Φαίνεται ότι το σημείο αναφοράς των δασμών για τις μεγάλες οικονομίες θα είναι 10-15%. Σίγουρα, το νούμερο θα είναι πιο κάτω για τις μικρότερες οικονομίες», προέβλεψε ο Ντέρεκ Χαλπένι, επικεφαλής έρευνας στην MUFG στο Λονδίνο. Χαρακτηριστικό του θετικού μομέντουμ είναι η διψήφια άνοδος της μετοχής της Volvo, ενώ και στη Γερμανία, οι τίτλοι των Porsche, BMW, Mercedes-Benz και Volkswagen κερδίζουν μεταξύ 4% και 7%.
«Αυτά τα άκρως θετικά εμπορικά νέα βοήθησαν πραγματικά να μετριαστούν οι φόβοι των επενδυτών ενόψει της πίεσης που ασκεί η διορία της 1ης Αυγούστου», επεσήμανε ο Τζιμ Ράιντ της Deutsche Bank. «Αλλά φυσικά, η απειλή πολύ υψηλότερων δασμών συνεχίζει να υπάρχει για αρκετές μεγάλες οικονομίες, όπως και ένα "χτύπημα" με +30% στην ΕΕ, +35% στον Καναδά και +50% στη Βραζιλία. Γνωρίζουμε από την εμπειρία μας ότι μπορεί να μην ξέρουμε το τελικό ύψος μέχρι λίγες ώρες πριν τη λήξη του "τελεσίγραφου"» πρόσθεσε.
Οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ υποχώρησαν ελαφρώς μετά τη συμφωνία, υποδηλώνοντας ότι τα εμπορικά deals θα μπορούσαν να μετριάσουν ορισμένους φόβους για τις τιμές και να δώσουν στην Fed το απαραίτητο περιθώριο για να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων αργότερα εντός του 2025 καθώς τιμολογούν με σχεδόν 0% την πιθανότητα περικοπής του κόστους δανεισμού τόσο στις 30 Ιουλίου όσο και στις 17 Σεπτεμβρίου που είναι η νέα συνεδρίαση της FOMC.