Κέρδη κατέγραψαν οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού την Τετάρτη, με ώθηση από το ράλι των ιαπωνικών μετοχών, καθώς η «τεράστια» εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ με την Ιαπωνία, η οποία προβλέπει δασμούς 15% στα ιαπωνικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, ενίσχυσαν το επενδυτικό ηθικό.
Παράλληλα, οι δασμοί στα αυτοκίνητα θα μειωθούν επίσης στο ίδιο επίπεδο. Οι εξαγωγές αυτοκινήτων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της ιαπωνικής οικονομίας, αποτελώντας το 28,3% του συνόλου των παραδόσεων το 2024, σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία.
Ειδικότερα, οι δασμοί 15% είναι χαμηλότεροι από το 25% που είχε απειλήσει ο Αμερικανός πρόεδρος σε επιστολή του νωρίτερα αυτό το μήνα, αλλά παραμένουν υψηλότεροι από το 10% που ίσχυε όσο οι χώρες βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με την ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK και την εφημερίδα Asahi, οι τελωνειακοί δασμοί θα υποδιπλασιαστούν από το προγραμματισμένο 25% στο 12,5% και σ’ αυτούς θα προστεθούν προϋπάρχοντες ήτοι 2,5% από τους οποίους προκύπτει το 15%.
Τα ασιατικά χρηματιστήρια αντέδρασαν θετικά στο deal. Σε αυτό το κλίμα, Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας κατέγραψε άλμα 3,59% στις 41.201 μονάδες, ενώ ο Topix ενισχύθηκε 3,18% στις 2.926 μονάδες, με τους δύο δείκτες να αγγίζουν τα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Ιούλιο του 2024. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ προσθέτει 1,25% στις 25.444 μονάδες και ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας σημείωσε άνοδο 0,02% στις 4.119 μονάδες.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας πρόσθεσε 0,44% στις 3.183 μονάδες και ο Kosdaq μικρής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με +0,07% στις 813,56 μονάδες. Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας ενισχύθηκε 0,69% στις 8.737 μονάδες.
Στο ταμπλό, οι μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της Ιαπωνίας κατέγραψαν άλματα στην αναγγελία της συμφωνίας: Honda (+11,15%), Toyota (+14,34%), Nissan (+8,28%), Mazda (+17,77%) και Mitsubishi (+13%).
Οι ιαπωνικές εξαγωγές αυτοκινήτων προς τις ΗΠΑ σημείωσαν «βουτιά» 26,7% τον Ιούνιο, επεκτείνοντας την πτώση του Μαΐου κατά 24,7%. Οι συνολικές εξαγωγές της χώρας προς τις ΗΠΑ -τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της- ανήλθαν σε 10,3 τρισ. γεν (70,34 δισ. δολάρια) μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου, σημειώνοντας πτώση 0,8% σε ετήσια βάση.
Σε ανάρτησή του στο Truth Social, ο Τραμπ χαρακτήρισε την συμφωνία ως «ίσως την μεγαλύτερη που έχει επιτευχθεί ποτέ», προσθέτοντας ότι η Ιαπωνία θα επενδύσει 550 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ και οι ΗΠΑ θα «λάβουν το 90% των κερδών».
Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι η Ιαπωνία «θα ανοίξει τη χώρα της σε αμερικανικά προϊόντα όπως αυτοκίνητα και φορτηγά, ρύζι και ορισμένα ακόμη αγροτικά προϊόντα και άλλα πράγματα» και πως η συμφωνία θα δημιουργήσει «εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας».
Από τη μεριά του, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σιγκέρου Ισίμπα δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBC: «Πριν από ένα χρόνο, αυτό το επίπεδο (15%) θα ήταν σοκαριστικό. Σήμερα, αποτελεί μια "ανάσα ανακούφισης"».
Πιθανή πολιτική αναταραχή
Η εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «στήριγμα» για την ηγεσία του Ιάπωνα πρωθυπουργού, καθώς έρχεται λίγες μόνο ημέρες αφότου έχασε την πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού στις ιαπωνικές εκλογές.
Ο Ισίμπα είχε δηλώσει πως θα παραμείνει στην πρωθυπουργία ακόμα και μετά την απώλεια της ολομέλειας, παρόλο που, σύμφωνα με την εφημερίδα Mainichi, σκόπευε να ανακοινωσει την παραίτησή του μέχρι τον Αύγουστο.
Η HSBC ανέφερε σε σημείωμά της τη Δευτέρα ότι «για τον πρωθυπουργό Ισίμπα, μια ευνοϊκή εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποτροπή μιας πρότασης δυσπιστίας ή μιας εσωτερικής αμφισβήτησης από το LDP (Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα)».
Φωτογραφία: Getty Images