Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, δημιουργώντας, μεταξύ άλλων, ένα ειδικό ταμείο που προορίζεται για να κινητοποιήσει και ιδιωτικά κεφάλαια, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Με 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε υπογεγραμμένες συμφωνίες, στοχεύουμε να αποδεσμεύσουμε έως 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις για την ανοικοδόμηση των σπιτιών, την επαναλειτουργία των νοσοκομείων, την ανάκαμψη των επιχειρήσεων και την εξασφάλιση της ενέργειας», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με ανακοίνωση.
Η ΕΕ προβλέπει επίσης να δημιουργήσει ένα «ευρωπαϊκό ταμείο-φάρο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», με αρχικό κεφάλαιο 220 εκατομμύρια ευρώ, για να προσελκύσει τις ιδιωτικές επενδύσεις.
Θα είναι «το μεγαλύτερο ταμείο επενδυτικών κεφαλαίων σε παγκόσμιο επίπεδο», διαβεβαίωσε η φον ντερ Λάιεν σε ομιλία της στη Ρώμη κατά τη Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας.
Το ταμείο αυτό, το οποίο προορίζεται για επενδύσεις στην ενέργεια ή τις μεταφορές, φιλοδοξεί να κινητοποιήσει έως 500 εκατομμύρια ευρώ μέχρι την ερχόμενη χρονιά, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο φάκελος των 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνει εγγυήσεις δανείων για ποσό 1,8 δισεκατομμυρίου ευρώ και πάνω από 500 εκατομμύρια σε δωρεές.
Η ΕΕ είναι «ο κύριος χρηματοδότης της Ουκρανίας, καθώς της έχει ήδη καταβάλει βοήθεια ύψους σχεδόν 165 δισεκατομμυρίων ευρώ» μετά την εισβολή της Ρωσίας το Φεβρουάριο 2022, υπενθύμισε η φον ντερ Λάιεν.
Η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε στην εναρκτήρια ομιλία της στη διάσκεψη: «Πιστεύω ότι θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για το αποτέλεσμα που επιτύχαμε σήμερα μαζί - έθνη, διεθνείς οργανισμοί, χρηματοπιστωτικοί θεσμοί, τοπικές αρχές, ο επιχειρηματικός τομέας και η κοινωνία των πολιτών».
«Μαζί, στη σημερινή διάσκεψη, έχουμε αναλάβει δεσμεύσεις οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια ευρώ», τόνισε.
Ο γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς καλωσόρισε το εν λόγω ευρωπαϊκό ταμείο με στόχο την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
«Το τεράστιο κόστος της ανοικοδόμησης δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνο με χρήματα του δημοσίου», τόνισε ο Μερτς κατά την έναρξη της διήμερης διάσκεψης.
Γι' αυτό η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Πολωνία, καθώς και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ιδρύουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, δήλωσε ο γερμανός ηγέτης.
«Υποστηρίζω πλήρως το στόχο του να κινητοποιήσει μεγάλους όγκους ιδιωτικής επένδυσης για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», δήλωσε ο Μερτς.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε από την πλευρά του τους υποστηρικτές του να επενδύσουν περισσότερο στην άμυνα.
Στην ομιλία που εκφώνησε σήμερα στη διάσκεψη της Ρώμης, ο Ζελένσκι κατηγόρησε επίσης τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι θέλει να καταστρέψει «την ίδια την ουσία της ζωής», καθώς ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν τον Ιούνιο στην Ουκρανία κατέγραψε μηνιαίο ρεκόρ τριών ετών, σύμφωνα με αποστολή του ΟΗΕ.
«Οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν τώρα κάθε νύκτα επιθέσεις από εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Είναι καθαρή τρομοκρατία», κατήγγειλε ο Ζελένσκι.
Η ΕΕ έχει ενημερωθεί από την Ελλάδα για την τρίμηνη αναστολή εξέτασης ασύλου
Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ενήμερη για το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, περί τρίμηνης αναστολής εξέτασης των αιτημάτων ασύλου για προερχόμενους από τη Βόρεια Αφρική, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια «εξαιρετική κατάσταση».
«Γνωρίζουμε τα σχέδια που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για μια εξαιρετική κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Μάρκους Λάμερτ, κατά τη σημερινή ενημέρωση της Επιτροπής. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι στα πρόσφατα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επισημαίνεται η «ανησυχητική κατάσταση στη Λιβύη» και «οι πιθανές συνέπειές της, τόσο όσον αφορά την ευρωπαϊκή ασφάλεια όσο και τις μεταναστευτικές ροές».
«Οποιαδήποτε μέτρα ληφθούν από την Ελλάδα πρέπει να γίνουν κατανοητά σε αυτό το πλαίσιο», συνέχισε ο Μ. Λαμέρτ, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές για να λάβει τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με αυτά τα μέτρα και την εφαρμογή τους στην πράξη. Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι η Επιτροπή συνεχίζει να υποστηρίζει την Ελλάδα επιχειρησιακά και οικονομικά και με την υποστήριξη των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργανισμών και πως είναι έτοιμη να εντείνει την υποστήριξη αυτή. Παράλληλα, τόνισε ότι η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με την Ελλάδα «όσον αφορά την εντατικοποίηση του έργου με τις χώρες εταίρους».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ