Ταμείο Ανάκαμψης: Και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί – Το γράφημα της εβδομάδας

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ταμείο Ανάκαμψης: Και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί – Το γράφημα της εβδομάδας
Αν το ποσό που λαμβάνει ως ποσοστό του ΑΕΠ από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι από τα χαμηλότερα στην ΕΕ, η Γερμανία ως ο μεγαλύτερος «ευρωπαϊκός προμηθευτής» κερδίζει από τα σχέδια ανάκαμψης των υπολοίπων χωρών.

Με μια πρώτη ματιά η Γερμανία είναι από τις λιγότερο ευνοημένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς το ποσό που της έχει διατεθεί είναι εξαιρετικά χαμηλό σε σύγκριση με το μέγεθος της οικονομίας της. Όμως σε ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που υπολογίζει και τα έμμεσα οφέλη από την πώληση υπηρεσιών και εξοπλισμού σε άλλες χώρες της ΕΕ λόγω των δικών τους προγραμμάτων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η Γερμανία είναι από τους μεγάλους κερδισμένους λόγω της θέσης της στην αλυσίδα αξίας της ευρωπαϊκής οικονομίας. Αντίθετα η Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου δεν έχουν να περιμένουν πολλά.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Κομισιόν, ο οικονομικός αντίκτυπος του Ταμείου Ανάκαμψης την περίοδο 2020-2030 υπολογίζεται στα 819,7 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει τον άμεσο αντίκτυπο ύψους 546,2 δισ. και έμμεσο αντίκτυπο (spillover) ύψους 345,5 δισ. ευρώ. Τα άμεσα κέρδη υπολογίζονται βάσει των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της κάθε χώρας, ενώ τα έμμεσα κέρδη προέρχονται από την εκτέλεση των σχεδίων άλλων χωρών.

Με άλλα λόγια, περίπου το 40% του οφέλους από το Ταμείο Ανάκαμψης θα προέλθει από το spillover effect και το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο στις χώρες που λαμβάνουν και τα χαμηλότερα ποσά σε σχέση με το ΑΕΠ τους, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Αυστρία.

Η Γερμανία πρόκειται να κερδίσει τα πιο πολλά από τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ με το συνολικό όφελος της γερμανικής οικονομίας να υπολογίζεται στα 66,1 δισ. ευρώ, διπλάσιο σε μέγεθος από τα κονδύλια που της έχουν διατεθεί (32,3 δισ. ευρώ), ακριβώς λόγω των επενδύσεων που θα πραγματοποιήσουν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Made with Flourish

Ως ποσοστό του ΑΕΠ τα υψηλότερα έμμεσα οφέλη αναμένεται να έχει η Σλοβακία (1,8% του ΑΕΠ του 2023) λόγω της θέσης της στην ευρωπαϊκή αλυσίδα αξίας. Πάνω από το 1% του ΑΕΠ αναμένεται να κερδίσουν από τα έμμεσα οφέλη και οι: Σλοβενία, Τσεχία, Ουγγαρία, Αυστρία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο και Γερμανία. Αντίθετα τα λιγότερα έμμεσα οφέλη αναμένονται σε Ελλάδα, Ισπανία, Εσθονία και Κροατία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποιοι μοιράστηκαν τις επιδοτήσεις - Δείτε online τα ονόματα και τα ποσά των δικαιούχων 

Ακίνητα: «Φρένο» στις αγοραπωλησίες, «βουτιά» στα φορολογικά έσοδα από μεταβιβάσεις

Η υπερεργασία «σωσίβιο» για την έλλειψη προσωπικού - Το 13ωρο και η ευκολία παραίτησης των νέων

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider