Νέα επιβράδυνση παρουσίασε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Ιούνιο, με τις φωνές που καλούν την κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων να πληθαίνουν. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Turkstat, ο ΔΤΚ διαμορφώθηκε στο 35,1% τον περασμένο μήνα σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με 35,4% τον Μάιο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν οριακή πτώση στο 35,3%.
«Τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία υποστηρίζουν τις προσδοκίες ότι ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων πρέπει θα επιταχυνθεί, ενισχύοντας το ενδιαφέρον για ομόλογα», τόνισε ο Ονούρ Ιλγκέν, επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών στην MUFG Bank στην Κωνσταντινούπολη. «Διατηρούμε την έκκλησή μας προς την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια κατά 350 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Ιουλίου», πρόσθεσε.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε τα επιτόκιά της αμετάβλητα στο 46% τον Ιούνιο, αλλά άφησε ανοιχτή την πόρτα για περικοπές στο κόστος δανεισμού εάν οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι υποχωρήσουν και οι πιέσεις στις τιμές συνεχίσουν να επιβραδύνονται. «Τα δεδομένα δείχνουν ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού συνεχίζεται σε γενικές γραμμές», εκτίμησε ο Ερκίν Ισίκ, επικεφαλής οικονομολόγος της QNB Bank στην Κωνσταντινούπολη.
«Ωστόσο, τα στοιχεία εξακολουθούν να είναι "καυτά" και απαιτούν την υιοθέτηση μίας προσεκτικής προσέγγισης με διατήρηση της στάσης αναμονής εάν κριθεί απαραίτητο για να διασφαλιστεί η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι διατηρεί την προσδοκία του για «ψαλίδισμα» κατά 250 μονάδες βάσης στα επιτόκια κατά την επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας.
«Ενώ οι πολιτικές εξελίξεις πιθανότατα θα παραμείνουν στο ραντάρ των επενδυτών, πιστεύουμε ότι η ροή των μακροοικονομικών δεδομένων θα αρχίσει να τραβάει περισσότερη προσοχή», υπογράμμισε η Χαντέ Κιουτσούκ, αναλύτρια της Morgan Stanley. «Με την αγορά πετρελαίου να επιστρέφει στην κανονικότητα μετά την εκεχειρία Ιράν-Ισραήλ, η βελτίωση των προοπτικών για τον πληθωρισμό θα ενισχύσει την πεποίθηση της αγοράς για μειώσεις επιτοκίων, προς υποστήριξη του επενδυτικού κλίματος» κατέληξε.