Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει μικρές αλλαγές στο κόστος δανεισμού στην καλύτερη περίπτωση, εφόσον η οικονομία αναπτύσσεται σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Μάρτινς Κάζακς.
Με τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% και την περιοχή να εξακολουθεί να αναπτύσσεται, δεν υπάρχει ανάγκη για πιο δυναμική δράση - ειδικά καθώς μεγάλο μέρος της χαλάρωσης που θεσπίστηκε από τον Ιούνιο του περασμένου έτους συνεχίζει να επηρεάζει τις εταιρείες και τα νοικοκυριά, δήλωσε ο Λετονός αξιωματούχος σήμερα σε συνέντευξή του.
«Εάν τα επιτόκια κινηθούν, τότε μπορεί να μειωθούν αντί να αυξηθούν», δήλωσε ο Κάζακς στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας.
«Αλλά δεν θα είναι τίποτα σπουδαίο - η οικονομία αναπτύσσεται και ο πληθωρισμός είναι κοντά στον στόχο μας. Πρόκειται περισσότερο για σηματοδότηση και βελτίωση. Θα μπορούσε επίσης να είναι μια μείωση ασφαλείας, για να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2% μετά την υποχώρησή του στις αρχές του 2026. Αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε δεδομένης της αβεβαιότητας» τόνισε.
Τα σχόλια τονίζουν ότι η εκστρατεία μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ βρίσκεται στο τέλος της. Οι οικονομολόγοι αναμένουν τώρα μια παύση στη συνεδρίαση του Ιουλίου, ακολουθούμενη από μια περαιτέρω μείωση τον Σεπτέμβριο που θα φέρει το επιτόκιο καταθέσεων στο 1,75%, επισημαίνει το Bloomberg.
Η τελευταία πρόβλεψη της ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει το 2% το 2027, μετά από μια προσωρινή πτώση κάτω από αυτό το επίπεδο το επόμενο έτος. Οι τιμές διατηρούνται υπό έλεγχο λόγω της ταχείας ενίσχυσης του ευρώ έναντι του δολαρίου, η οποία μειώνει το κόστος εισαγωγών για το νομισματικό μπλοκ, ενώ παράλληλα καθιστά τις εξαγωγές λιγότερο ανταγωνιστικές.
«Δεν στοχεύουμε στη συναλλαγματική ισοτιμία, αλλά επηρεάζει τη δυναμική του πληθωρισμού και την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο Καζάκς. «Έχει μετακινηθεί σημαντικά φέτος και αυτό θα επηρεάσει επίσης τον πληθωρισμό. Εάν το ευρώ ανατιμηθεί σημαντικά περαιτέρω, αυτό θα επηρεάσει τον πληθωρισμό και τις εξαγωγές, γεγονός που θα μπορούσε να κλίνει την πλάστιγγα προς μια ακόμη μείωση».