Πώς οι Αμερικανοί αγρότες συγκομίζουν 9,3 εκατ. τόνους φράουλες;

Ιωάννης Περουλάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς οι Αμερικανοί αγρότες συγκομίζουν 9,3 εκατ. τόνους φράουλες;
Η φράουλα στις ΗΠΑ συγκομίζεται κυρίως με το χέρι από έμπειρους εργάτες, σε ένα σύστημα που συνδυάζει τεχνολογία και ανθρώπινη εργασία. Η Καλιφόρνια ηγείται στην παραγωγή, με έμφαση στη φρεσκάδα και την ταχεία διανομή. Παρά τις προκλήσεις, η χώρα παραμένει παγκόσμιος ηγέτης στη φραουλοκαλλιέργεια.

Η συγκομιδή φράουλας στις ΗΠΑ δεν είναι απλώς μια αγροτική δραστηριότητα, είναι μια πραγματική επιχείρηση με παραγωγική δυνατότητα εκατομμυρίων τόνων που συνδυάζει την ανθρώπινη δεξιοτεχνία με την τεχνολογία αιχμής.

Το εντυπωσιακό βίντεο της Business Insider μας μεταφέρει σε απέραντες εκτάσεις με καλλιέργεια φράουλας που βρίσκονται στην Καλιφόρνια, προσφέροντας μια εικόνα σε εμάς για το πως οι αγρότες κατορθώνουν να συλλέξουν 9,2 εκατομμύρια τόνους φράουλες κάθε ετησίως!

Περισσότερο από το 90% της αμερικανικής παραγωγής φράουλας προέρχεται από την Καλιφόρνια. Το κλίμα της περιοχής, με τις ήπιες θερμοκρασίες και την ηλιοφάνεια, είναι ιδανικό για την ανάπτυξη της φράουλας με ταυτόχρονη υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και άρωμα, με αποτέλεσμα να παράγονται υψηλής ποιότητας προϊόντα.

Η φράουλα είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο φρούτο που δεν αντέχει τη σκληρή μεταχείριση και για αυτό η συγκομιδή γίνεται ακόμη αποκλειστικά με το χέρι από χιλιάδες έμπειρους εργάτες όπου και όταν αυτοί τελικά είναι διαθέσιμοι.

Ωστόσο, η διαδικασία δεν είναι «χειρωνακτική» με την παραδοσιακή έννοια: οι αγρότες χρησιμοποιούν εξειδικευμένα κινούμενα μηχανήματα με σκίαστρα, τραπέζια και μεταφορικές ταινίες που διευκολύνουν τη γρήγορη και ασφαλή συλλογή των φρούτων. Οι εργάτες συλλέγουν τις φράουλες και τις τοποθετούν απευθείας σε τελάρα ή εμπορικές συσκευασίες, μειώνοντας τον χρόνο και τον κίνδυνο αλλοίωσης κατά το μέγιστο δυνατό.

Ένα από τα πιο κρίσιμα στάδια της διαδικασίας είναι η διατήρηση της φρεσκάδας μετά τη συγκομιδή. Όπως θα δείτε και στο σχετικό βίντεο παρακάτω, μόλις γεμίσουν τα τελάρα, οι φράουλες οδηγούνται άμεσα σε ψυκτικούς θαλάμους κοντά στα χωράφια. Εκεί, η θερμοκρασία πέφτει στους 0-2°C για να σταματήσει η ωρίμανση και να παραταθεί η διάρκεια ζωής του προϊόντος και τελικά από εκεί, η διανομή γίνεται μέσα σε 24 ώρες προς τις αγορές, διασφαλίζοντας ότι ο καταναλωτής θα πάρει ένα προϊόν, σχεδόν όπως κόπηκε από το φυτό.

Το βίντεο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στους εργάτες, πολλοί από τους οποίους είναι εποχικοί μετανάστες (το ίδιο συμβαίνει και στη χώρας μας συνήθως). Χωρίς αυτούς, η συγκομιδή δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Οι αγρότες εκεί, επενδύουν στην εκπαίδευσή τους, ενώ πολλές επιχειρήσεις προσφέρουν και επιπλέον παροχές, όπως στέγαση ή μεταφορά από και προς τα αστικά κέντρα.

Η συγκομιδή της φράουλας είναι μια αγροτική εργασία υψηλής ακριβείας, και απαιτείται από έμπειρους εργάτες (όπου αυτό είναι εφικτό) να μπορούν να συλλέγουν εκατοντάδες κιλά ημερησίως ώστε τελικά να καλύπτονται οι ανάγκες τις εκάστοτε γεωργικής επιχείρησης και να είναι αυτή βιώσιμη τελικά.

Η καλλιέργεια φράουλας έχει πάρα πολλές δυσκολίες. Οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με ακραίες κλιματικές συνθήκες, ασθένειες, ελλείψεις εργατικού δυναμικού, αλλά και με τις αυξανόμενες απαιτήσεις της αγοράς. Παρ’ όλα αυτά, η συνεχής επένδυση στην τεχνολογία και την οργανωμένη εφοδιαστική αλυσίδα καθιστά τις ΗΠΑ παγκόσμιο ηγέτη στο «ευαίσθητο» αυτό φρούτο.

Το ταξίδι της φράουλας από το χωράφι στο ράφι είναι μια ιστορία ανθρώπων, μηχανών και στρατηγικής. Σε έναν κόσμο όπου η γεωργία αλλάζει ραγδαία, η συγκομιδή φράουλας στις ΗΠΑ δείχνει πώς η παραδοσιακή αγροτική εργασία μπορεί να ενσωματώσει την καινοτομία χωρίς να χαθεί ή εξαφανιστεί η «ανθρώπινη εργασία».

Γιατί ακόμα και στην εποχή των ρομπότ, κάποιες δουλειές μπορούν να γίνουν μόνο από τον άνθρωπο!

Δείτε εδώ το εντυπωσιακό βίντεο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider