Πόσο ρύζι τρώμε στην Ελλάδα

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πόσο ρύζι τρώμε στην Ελλάδα
Στα 70 εκατ. ευρώ εκτιμάται η αξία της αγοράς ρυζιού στην Ελλάδα. Πόσο ρύζι καταναλώνει ο Έλληνας και πόσο εξάγεται. Τα βασικά προβλήματα του κλάδου.

Περί τις 60.000 τόνους ρύζι καταναλώνει ο Έλληνας ετησίως, όταν η συνολική παραγωγή εκτιμάται σε 300.000 τόνους, με το υπόλοιπο να προορίζεται για εξαγωγές. Η αξία, δε, της αγοράς ρυζιού στην Ελλάδα τοποθετείται πέριξ των 70 εκατ. ευρώ.

Τα εν λόγω στοιχεία παρουσίασε στους εκπροσώπους του Τύπου σε πρόσφατο δημοσιογραφικό ταξίδι στη Βόρεια Ελλάδα η διοίκηση της Agrino, της ελληνικής εταιρείας με ηγετικά μερίδια στην ελληνική αγορά ρυζιού που συμπληρώνει εφέτος 70 χρόνια επιχειρηματικής διαδρομής.

Σύμφωνα δε με τη διοίκηση, η αγορά του ρυζιού σε πωλήσεις σε όγκο κινείται ανοδικά τα τελευταία χρόνια, με μικρό ωστόσο ρυθμό.

Τα προβλήματα του κλάδου

Παρά τις μεγάλες προοπτικές που παρουσιάζει η αγορά του ρυζιού στη χώρα μας, σημαντικά είναι και τα προβλήματα που «στοιχειώνουν» τον κλάδο.

Παράγοντες της αγοράς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη διαθεσιμότητα των σπόρων, καθώς η μη ανταπόκριση από τον κλάδο των σπόρων λειτουργεί αποτρεπτικά για τους καλλιεργητές, αποθαρρύνοντας τους εντέλει να καλλιεργήσουν.

Την ίδια στιγμή, μεγάλο πλήγμα στον κλάδο προκαλούν τα φαινόμενα ελληνοποίησης ρυζιού από την Ασία και δη από χώρες όπως το Βιετνάμ και η Μιανμάρ. Μάλιστα, οι αρμόδιους φορείς του κλάδου έχουν απευθύνει αίτημα προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με το οποίο ζητούν να υπάρξει κατηγοριοποίηση και οριοθέτηση ως προς τη χρήση του εκάστοτε ρυζιού. «Πρέπει να κωδικοποιηθεί τι είναι τι και να υπάρξει οριοθέτηση για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα ελληνοποιήσεων», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, σημαντική ζημιά στην αγορά προκαλούν και φαινόμενα νοθείας στην ποικιλία καρολίνα, τα οποία επίσης συνιστούν ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Να σημειωθεί εδώ ότι η Ελλάδα παράγει πολύ υψηλής ποιότητας ρύζι, ενώ είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που το προϊόν καλλιεργείται σε δέλτα ποταμών, όπως ο Αξιός, ο Αλιάκμονας, ο Σπερχειός.

Η καλλιέργεια ρυζιού στη χώρα μας συναντάται από την αρχαιότητα και δη από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ρύζι όπως… τροφή

Το ρύζι, όπως και τα υπόλοιπα δημητριακά, βρίσκονται στη βάση της Μεσογειακής διατροφής, ήτοι του υγιεινότερου μοντέλου διατροφής σύμφωνα με δεκάδες επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως στην κινέζικη γλώσσα η λέξη ρύζι είναι ίδια με τη λέξη τροφή!

Η διατροφική σχέση του ανθρώπου με το ρύζι ξεκινά από πολύ νωρίς, αφού είναι τόσο εύπεπτο και συνάμα τόσο χαμηλά στη λίστα των τροφών με αλλεργιογόνο δράση, που αποτελεί το πρώτο δημητριακό που καταναλώνει ένα μωρό όταν ξεκινά η εισαγωγή τροφής στο διαιτολόγιο του.

Το 73%-78% του ρυζιού απαρτίζεται από υδατάνθρακες που βρίσκονται κυρίως υπό την μορφή αμύλου, «κρυμμένοι» στο ενδόσπερμα του ρυζιού. Οι υδατάνθρακες αποτελούν τη βασική πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο, με τις σύγχρονες επιστημονικές αναφορές να υποδεικνύουν πως ποσοστό γύρω στο 55% των ημερήσιων προσλαμβανομένων θερμίδων πρέπει να προέρχεται από αυτή την ομάδα θρεπτικών συστατικών.

Εκ φύσεως το ρύζι είναι μια τροφή πολύ χαμηλή σε λιπαρά (πολυακόρεστα λιπαρά), που εκτός από υδατάνθρακες εμπεριέχει και πρωτεΐνες, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η περιεκτικότητα του σε βιταμίνες (κυρίως του συμπλέγματος Β) και μεταλλικά στοιχεία.

Το δε καστανό ρύζι αποτελεί και εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, με μια ποσότητα των 100 γραμμαρίων να προσδίδει το 7-8% της προτεινόμενης ποσότητας κατανάλωσης φυτικών ινών ημερησίως.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σούπερ μάρκετ: «Αντίδοτο» στην έλλειψη εργαζομένων οι αυξήσεις των απολαβών

Kenfood: «Πέρασε» σε κέρδη το 2024 και ποντάρει σε ακόμη καλύτερες μέρες

Τέσσερις χώρες στην πρώτη γραμμή για εξάλειψη των τρανς λιπαρών στα τρόφιμα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider