Αυξάνονται οι πτωχεύσεις αλλά τα «ζόμπι» παραμένουν – Το γράφημα της εβδομάδας

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αυξάνονται οι πτωχεύσεις αλλά τα «ζόμπι» παραμένουν – Το γράφημα της εβδομάδας
Τη μεγαλύτερη αύξηση στις ανακηρύξεις πτωχεύσεων στην ΕΕ παρουσίασε η χώρα μας. Όμως ο αριθμός τους παραμένει πολύ μικρός.

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψαν οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2025 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Σε απόλυτους αριθμούς πάντως ο αριθμός των επίσημων πτωχεύσεων παραμένει πολύ μικρός, γεγονός που υπογραμμίζει το πρόβλημα που έχει αναδείξει το ΙΟΒΕ με τις επιχειρήσεις «ζόμπι».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο αριθμός των πτωχεύσεων επιχειρήσεων στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2025 αυξήθηκε κατά 35,9% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2024, όταν κατά την αντίστοιχη σύγκριση σε ευρωπαϊκό επίπεδο παρατηρείται μείωση 0,9% και στις χώρες του ευρώ καταγράφεται ακόμη μεγαλύτερη μείωση της τάξης του 2,2%.

Made with Flourish

Σε απόλυτους αριθμούς πάντως οι πτωχεύσεις παραμένουν πολύ λίγες, καθώς πολλές εταιρείες ακολουθούν τις διαδικασίες του πτωχευτικού κώδικα. Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που καταγράφει η Eurostat το 2021 είχαμε 51 μόλις 52 αναγγελίες πτωχεύσεων, το 2022 είχαμε 101 και το 2023 οι αναγγελίες έφτασαν το 212.

Η αξιοποίηση του πτωχευτικού κώδικα από περισσότερες βαθιά προβληματικές επιχειρήσεις παραμένει ζητούμενο και αυτό παρά τις αλλαγές των τελευταίων ετών. Ρόλο παίζουν βέβαια και οι καθυστερήσεις στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, που αποτελεί διαχρονική πληγή για την ελληνική οικονομία.

Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: «Πληγή» για την ελληνική οικονομία και τις επενδύσεις η ταχύτητα της δικαιοσύνης

Έτσι παραμένουν πολλά τα επιχειρηματικά «ζόμπι», όπως αποκαλούνται οι εταιρείες που έχουν υψηλό μη εξυπηρετούμενο δανεισμό και ελάχιστες δυνατότητες να τον αποπληρώσουν χωρίς να μπουν νέα κεφάλαια. Εταιρείες που υπολειτουργούν στο κόκκινο παραμένουν στην ελληνική οικονομία δεσμεύοντας κεφάλαια, περιουσιακά στοιχεία, εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό με ελάχιστο αποτέλεσμα. Δεσμεύουν δηλαδή πόρους που θα μπορούσαν μέσω μιας εξυγίανσης ή μια δεύτερης ευκαιρίας να ενισχύσουν την ελληνική οικονομία, όπως σημειώνει μελέτη του ΙΟΒΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα μαντάτα της Fitch - Τιμολόγια και ασφάλιστρα - Μέτρα για τις ρευματοκλοπές

Εφορία: Ελεγκτικό «κόσκινο» σε 2,8 εκατ. φορολογούμενους – Αναζητούνται όσοι δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα

ΕΦΚΑ: Αύξηση μισθών κατά 7,02% μέσα σε ένα έτος «έδειξαν» τα στοιχεία του Ιουνίου 2024 - Αναλυτικοί πίνακες

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider