Ο φόβος της λειψυδρίας και η ανάγκη για έργα νέας τεχνολογίας που θα βελτιώνουν τη συλλογή, επεξεργασία και διανομή νερού έχουν οδηγήσει σε αύξηση των παγκόσμιων επενδύσεων στον τομέα του ύδατος. Μια νέα έκθεση της δικηγορικής εταιρείας White & Case LLP, Currents of Capital 2025, αποκαλύπτει αύξηση των επενδύσεων στον παγκόσμιο τομέα του νερού το 2024, ενώ προβλέπει ακόμη μεγαλύτερη διοχέτευση κεφαλαίων σε αντίστοιχα έργα το 2025.
Η έκθεση βασίζεται σε έρευνα που διεξήχθη με τη συμμετοχή 300 ανώτερων στελεχών από όλη την αλυσίδα αξίας του νερού, συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, πολυεθνικών εταιρειών, επενδυτικών κεφαλαίων και παρόχων τεχνολογίας σε περισσότερες από 20 χώρες.
Τα βασικά συμπεράσματα είναι ότι το 96% των οργανισμών σχεδιάζει να διατηρήσει ή να αυξήσει τις επενδύσεις στον τομέα του νερού το 2025 ενώ όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι επενδύσεις για το νερό από τα διάφορα funds συναγωνίστηκαν αυτές του δημόσιου τομέα πέρυσι (1,3 δισεκατομμύρια δολάρια η κάθε μία έναντι 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων).
Παραμένοντας στα οικονομικά μεγέθη, το 30% των παγκόσμιων επενδυτών διοχέτευσε περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια το 2024, ενώ το 15% επένδυσε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Όσον αφορά στις μελλοντικές προοπτικές, το 72% των οργανισμών εκτιμά ότι θα επενδύσει ακόμη μεγαλύτερα κεφάλαια το 2025 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αντανακλώντας την αυξανόμενη κατανόηση του ρόλου του νερού στην «παροχή οικονομικής ασφάλειας και βιώσιμης ανάπτυξης». Στις πολύ μεγάλες εταιρείες, περίπου το 4% των οργανισμών σχεδιάζει αυξήσεις δαπανών άνω του 50% σε ετήσια βάση, γεγονός που υποδηλώνει την ανάπτυξη φιλόδοξων στρατηγικών επέκτασης.
Η έκθεση διαπιστώνει επίσης ότι το 40% των ερωτηθέντων βλέπουν πλέον τις επενδυτικές ευκαιρίες στο νερό ως κορυφαία προτεραιότητά τους, με το 33% να επικεντρώνεται στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου. Αυτό σηματοδοτεί μια στροφή από τις παραδοσιακές επενδύσεις που βασίζονται στη συντήρηση προς μια στρατηγική επέκταση. Η τεχνολογία αποτελεί βασικό μέρος αυτής της μετάβασης, με πάνω από το 60% να αναγνωρίζει την τεχνητή νοημοσύνη ως τον πιο πιθανό παράγοντα μετασχηματισμού στον τομέα.
Γεωγραφικά, η Βόρεια Αμερική και η Δυτική Ευρώπη κυριαρχούν στην τρέχουσα επενδυτική δραστηριότητα, αλλά το τοπίο αλλάζει. Οι Ασιάτες επενδυτές επεκτείνονται στις δυτικές αγορές για να αποκτήσουν πρόσβαση σε προηγμένες τεχνολογίες διαχείρισης νερού και το 29% όλων των ερωτηθέντων εξερευνούν νέες περιοχές. Συγκεκριμένα, το 40% των οργανισμών που επενδύουν σε υποδομές αναγνωρίζει πλέον τη Μέση Ανατολή ως σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης.
Οι διασυνοριακές επενδύσεις μεταξύ της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης παραμένουν ισχυρές, υποστηρίζοντας τη διατλαντική ανταλλαγή γνώσεων και κεφαλαίων και ενισχύοντας τη συνεργατική ανάπτυξη στις υποδομές νερού.
Ωστόσο, παρά την αυξανόμενη αισιοδοξία, οι προκλήσεις παραμένουν. Η λειψυδρία και η αβεβαιότητα για το μέλλον θεωρούνται ως οι σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας του νερού, με το 88% των ερωτηθέντων να τις αξιολογεί ως σημαντικές ή πολύ σημαντικές. Ταυτόχρονα, το 81% ανέφερε ως σημαντικό εμπόδιο το υψηλό κόστος της τεχνολογικής καινοτομίας υπογραμμίζοντας την ανάγκη τόσο για καινοτομία όσο και για προσιτές τιμές στις λύσεις νερού.