Η δήλωση του Επιτρόπου προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Στρασβούργο ήρθε να διαφοροποιήσει -τουλάχιστον εν μέρει- τις πληροφορίες που μιλούσαν για αποκλειστικά και μόνο ένα εθνικό πλάνο σε ό,τι αφορά τα κονδύλια του νέου ΠΔΠ 2028-34.
- Διαβάστε επίσης: Σε σημείο καμπής το Ταμείο Ανάκαμψης - Πώς ανακατεύεται η τράπουλα για τις επιδοτήσεις των 18 δισ. ευρώ
«Αντί να μιλάμε για ένα ενιαίο εθνικό σχέδιο, θα πρέπει να μιλάμε για εθνικά και περιφερειακά σχέδια εταιρικής σχέσης (partnership plans). Μια εκσυγχρονισμένη Πολιτική Συνοχής θα αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος του μελλοντικού ΠΔΠ» τόνισε ο Πιοτρ Σέραφιν μιλώντας προς τους ευρωβουλευτές.
Αυτό δε φαίνεται να αλλάζει την πρόθεση της Επιτροπής να «κεντρικοποιήσει» τις αποφάσεις αναφορικά με τη διάθεση των κοινοτικών κονδυλίων στο πλαίσιο του επόμενου προϋπολογισμού.
Έρχεται όμως να διαφοροποιήσει τα δεδομένα σε σχέση με το ρόλο της πολιτικής συνοχής σε αυτόν, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την προώθηση των πολιτικών της όπως τις γνωρίζουμε ως σήμερα.
Και η σύνδεση με τις μεταρρυθμίσεις;
Η παραπάνω παρατήρηση δε θα αποτελούσε σημαντικό θέμα αν και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν είχε υποστηρίξει την άποψη ότι η ιδέα ενός ενιαίου εθνικού πλάνου ανά κράτος μέλος δεν αποτελεί προτιμητέα λύση.
Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση αυτό δεν είναι αντίθετο με την επικρατούσα όπως φαίνεται άποψη αναφορικά με το ευρύτερο πλαίσιο αξιοποίησης κοινοτικών κονδυλίων έναντι μεταρρυθμίσεων. Η δημιουργία και ο τρόπος λειτουργίας ενός τέτοιου πλαισίου παραμένει βασικό διακύβευμα στις Βρυξέλλες. Και πρακτικά αναπάντητο ερώτημα έως ότου η Επιτροπή παρουσιάσει την πρότασή της.
Η διασύνδεση αυτή πάντως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα λειτουργεί ακριβώς όπως το σημερινό Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο, είναι μάλλον βέβαιο ότι η Επιτροπή θα διαμορφώσει εν τέλει την πρότασή της για ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο -προφανώς με στοιχεία και του Μηχανισμού Ανάκαμψης- για το οποίο ως σήμερα κρατά τα περισσότερα χαρτιά της κλειστά.