AntiNero: Σε ποιο σημείο βρίσκεται η δασοπροστασία στην Ελλάδα - Τα κονδύλια και το σχέδιο για την επόμενη μέρα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
AntiNero: Σε ποιο σημείο βρίσκεται η δασοπροστασία στην Ελλάδα - Τα κονδύλια και το σχέδιο για την επόμενη μέρα
Τι προβλέπεται για την δασοπροστασία στην Ελλάδα από το 2025 και για τα επόμενα χρόνια. Ανάγκη να συνενώσουν δυνάμεις δημόσιος και ιδιωτικός τομέας.

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά το πρόγραμμα AntiNero (I, II και ΙΙI) το οποίο αξιοποιεί 415εκατ. ευρώ από πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον τακτικό προϋπολογισμό για την πρόληψη και προστασία των δασών ενώ οι αρμόδιοι φορείς ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα. Τα νέα έργα που δρομολογούνται με τη συνεργασία του ΤΑΙΠΕΔ είναι το Antinero IV ύψους 150 εκατ. ευρώ, τα έργα ορεινής υδρονομίας-AQUA MONTIS (για τα οποία υπογράφτηκε η σχετική σύμβαση την Τρίτη το πρωί) ύψους 200 εκατ. ευρώ, οι δασοπονικές μελέτες διαχείρισης όλων των δασών στην Ελλάδα (για τις οποίες η σύμβαση υπογράφτηκε επίσης την Τρίτη το πρωί) με προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ και τα συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης δασών με προϋπολογισμό 8,8 εκατ. ευρώ. Ήδη, μετά από το 2021 αναβαθμίστηκε η στρατηγική για την πρόληψη και προστασία των δασών και το 2022 διατέθηκαν 66 εκατ. ευρώ για αντιπυρικές μελέτες, το 2023, 85 εκατ. ευρώ και το 2024 24 εκατ. ευρώ. Συνολικά έχουν διατεθεί 380 εκατ. ευρώ για έργα πρόληψης, 2,1 εκατ. ευρώ για έργα διαχείρισης και 10 εκατ. ευρώ για αντιπυρικές μελέτες.

Όπως σημείωσε μιλώντας στην εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος AntiNero την Τρίτη, o κ. Στάθης Σταθόπουλος, Γενικός Γραμματέας Δασών του ΥΠΕΝ, στα τέλη του 2019 το μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο προερχόταν από το Πράσινο Ταμείο και ανερχόταν σε 4 εκατ. ευρώ ετησίως. Φέτος το AntiΝero θα κλείσει με πληρωμές που ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ και στην τετραετία οι πληρωμές ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ.

Σκυλακάκης: Το επόμενο βήμα είναι η πρόληψη με συνδυασμό δημόσιων και ιδιωτικών πόρων

Μιλώντας την Τρίτη στην εκδήλωση υπογραφής της σύμβασης για την έναρξη του προγράμματος AQUA MONTIS (εκπόνηση μελετών και υλοποίησης έργων ορεινής Υδρονομίας για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων) και της σύμβασης για την εκπόνηση των διαχειριστικών μελετών για όλα τα δάση της επικράτειας ύψους 15 εκατ. ευρώ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης επεσήμανε ότι το AntiΝero εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς τόσο για έργα πρόληψης και δασοπροστασίας όσο και για αντιπλημμυρικά/αντιδιαβρωτικά έργα και αναδασώσεις. Από το 2025 έως τον Ιούνιο του 2026 αναμένεται να κλείσει ένα μεγάλο κεφάλαιο για το έργο και η πρόκληση είναι πλέον το τι θα συμβεί τα επόμενα χρόνια σε επίπεδο χρηματοδότησης. Όπως σημείωσε, όταν τελειώσουν τα κονδύλια του προγράμματος, τότε θα αναλάβουν οι διαχειριστικές μελέτες και τα υβριδικά σχήματα (δασικοί συνεταιρισμοί και ιδιώτες που αξιοποιούν τη βιομάζα), κάτι που θα συμβάλει στην αναζωογόνηση της δασικής οικονομίας. Για το σκοπό αυτό αξιοποιούνται πόροι ύψους 15 εκατ. ευρώ από τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων του ΥΠΕΝ ενώ το επόμενο βήμα είναι η μετάβαση από την αποκλειστική χρήση δημόσιων πόρων για έργα πρόληψης σε ένα συνδυασμό δημόσιων και ιδιωτικών πόρων. Πρόκειται για μια «σιωπηλή μεταρρύθμιση» η οποία δίνει μια νέα φιλοσοφία στη διαχείριση των δασών, όπως υπογράμμισε ο υπουργός. Η προσπάθεια αυτή θα στηριχθεί σε μια πιο ισχυρή Δασική Υπηρεσία, η οποία έχει πάψει να είναι πλέον το «παραπαίδι» του κράτους και προσδοκία είναι να εξελιχθεί με πιο ταχείς ρυθμούς, όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης.

Αναφερόμενος στα 200 εκατ. ευρώ από τα δικαιώματα ρύπων που προορίζονται για τη Θεσσαλία, ο υπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για έργα (αντιπλημμυρικά) τα οποία έχουν μεγάλη οικονομική απόδοση και προσφέρουν πλούσιες περιβαλλοντικές υπηρεσίες καθώς μειώνουν την ταχύτητα καθόδου του νερού, εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα και παρέχουν τελικά μεγαλύτερες ποσότητες νερού.

Παπαθανάσης: Χρειαζόμαστε ένα δυνατό δημοσιονομικά κράτος

Το AntiΝero αποτελεί μια απόδειξη έμπρακτης επιτυχημένης συνεργασίας μεταξύ υπουργείων και αποτελεί την απάντηση στην κλιματική κρίση ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης. Ωστόσο, όπως σημείωσε το ερώτημα είναι τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα. Η Ευρώπη έχει καθυστερήσει να αντιληφθεί ότι πρέπει να συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό της ΕΕ ενώ η Ελλάδα απαιτείται να προετοιμαστεί επίσης κατάλληλα. Σήμερα, το 25% του εθνικού προγράμματος ετησίως κατευθύνεται στις φυσικές καταστροφές με το ετήσιο κόστος να ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ. «Την επόμενη μέρα χρειαζόμαστε μια ισχυρή οικονομία, το κράτος να είναι δυνατό δημοσιονομικά για να αντιμετωπίσει την όποια κρίση», σημείωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider