«Ανάσα» για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ: Επιβράδυνση στο 3% τον Ιούνιο

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Ανάσα» για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ: Επιβράδυνση στο 3% τον Ιούνιο
ΗΠΑ: Υποχώρηση του πληθωρισμού κατά 0,1%

Καλύτερη των εκτιμήσεων της αγοράς ήταν η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, που επιβραδύνθηκε στο 3% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, ενώ υποχώρησε κατά 0,1% από τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI), δίνοντας επιπλέον «κίνητρο» στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Η μείωση που παρατηρήθηκε τον Ιούνιο στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών και των υπηρεσιών είναι η πρώτη μετά την περίοδο της πανδημίας του 2020. Ο πληθωρισμός «έτρεξε» με ρυθμό 3% σε ετήσια βάση, από 3,3% τον προηγούμενο μήνα, στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα τριών ετών. Σε δημοσκόπηση του Dow Jones, οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση κατά 0,1% σε μηνιαία βάση και 3,1% σε ετήσια βάση.

Εξαιρώντας τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε κατά 0,1% από τον προηγούμενο μήνα και 3,3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, έναντι των προβλέψεων για 0,2% και 3,4% αντίστοιχα.

Η πτώση που κατέγραψαν οι τιμές της βενζίνης κατά 3,8% «συγκράτησαν» τον πληθωρισμό, αντισταθμίζοντας τις αυξήσεις κατά 0,2% στις τιμές των τροφίμων και των κατοικιών. Το κόστος που σχετίζεται με τη στέγαση έχει υπάρξει από τις πιο επίμονες συνιστώσες του πληθωρισμού, συνεπώς η υποχώρηση του ρυθμού αύξησης αποτελεί ακόμη ένα θετικό σημάδι.

Επιπλέον, οι τιμές πώλησης μεταχειρισμένων οχημάτων - ένας από τους αρχικούς παράγοντες αύξησης του πληθωρισμού το 2021- υποχώρησαν κατά 1,5% σε μηνιαία βάση και 10,1% σε ετήσια βάση.

Την Τετάρτη, ενώπιον των νομοθετών της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη βέβαιος ότι η αύξηση των τιμών επιβραδύνεται επαρκώς προς τον στόχο του 2%.

Συγκεκριμένα, κατά την ομιλία του ενώπιον των νομοθετών της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων και μετά την χθεσινή του κατάθεση ανέφερε:

«Πιστεύω ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Το ερώτημα είναι αν είμαστε πεπεισμένοι ότι αποκλιμακώνεται προς τον στόχο του 2%. Και δεν είμαι έτοιμος να το πω αυτό με σιγουριά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρόσφατες μετρήσεις για την εξέλιξη των τιμών έδειξαν «ήπια περαιτέρω πρόοδο». Έτσι, «περισσότερα καλά στοιχεία» θα ενίσχυαν την εμπιστοσύνη της κεντρικής τράπεζας. Παράλληλα, απέφυγε να δώσει ισχυρά μηνύματα για τα επιτόκια, αν και τόνισε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αντιμετωπίζουν κινδύνους τόσο αν κινηθούν πολύ γρήγορα, όσο και αν λάβουν δράση πολύ αργά. Τα σχόλια του Πάουελ υποδηλώνουν ότι η FOMC είναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια κατά τη διήμερη συνεδρίαση στις 30-31 Ιουλίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider