Σκυλακάκης: Ανοίγουμε την αγορά αποθήκευσης ενέργειας – Χωρίς επιδοτήσεις οι μπαταρίες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκυλακάκης: Ανοίγουμε την αγορά αποθήκευσης ενέργειας – Χωρίς επιδοτήσεις οι μπαταρίες
«Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν πολλοί κανόνες και πολύ μικρή αποτελεσματικότητα του πλαισίου για την πράσινη μετάβαση», επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας σήμερα στο Athens Energy Summit.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν πολλοί κανόνες και πολύ μικρή αποτελεσματικότητα του πλαισίου για την πράσινη μετάβαση. Πρέπει να παραδεχθούμε ότι έγινε λάθος, κάτι που είναι πολύ δύσκολο στην πολιτική και η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταργήσει τις ιδεολογικές και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που υφίστανται σήμερα.

Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας σήμερα στο Athens Energy Summit. Οι χώρες - μέλη, πρόσθεσε, πρέπει ταυτόχρονα να χρηματοδοτήσουν την πράσινη μετάβαση και να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, γι' αυτό χρειάζεται μεγάλη αποτελεσματικότητα στις επενδύσεις.

Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα, τις ΑΠΕ. Για να το αξιοποιήσει όμως πλήρως, πρέπει να επιταχύνει την αποθήκευση ενέργειας.

«Στο πλαίσιο αυτό θα ανοίξουμε την αγορά μπαταριών. Θα δώσουμε τη δυνατότητα σε όσους έχουν εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά που υφίστανται σημαντικές περικοπές να βάλουν μπαταρίες. Μπαταρίες θα μπορούν να τοποθετήσουν και ιδιώτες μόνοι του, χωρίς όμως επιδοτήσεις» τόνισε ο κ. Σκυλακάκης, εξηγώντας ότι αποτελεί ουσιαστικά ένα στοίχημα για το ΥΠΕΝ και θα προχωρήσει ανάλογα με το πώς θα αντιδράσει η αγορά.

Επιπλέον, επανέλαβε ότι η αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες θα προχωρήσει χωρίς επιδοτήσεις, σε αντίθεση με την αντλησιοταμίευση η οποία όπως είπε δεν μπορεί να σταθεί μόνο με όρους αγοράς. Αποθήκευση ενέργειας, σημείωσε ο υπουργός, θα γίνεται και στις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων ενώ το υδρογόνο σήμερα είναι μη ανταγωνιστικό και θα πρέπει να περιμένουμε ωρίμανση της τεχνολογίας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που συντόνισε η Μαρία Σαράφογλου, δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στάθηκε επίσης στη σημασία της αντλησιοταμίευσης, χαρακτηρίζοντάς την ως σημαντικό όχημα στον δρόμο προς της πράσινη μετάβαση, καθώς μεταξύ άλλων διαθέτει και πολύ μεγαλύτερο κύκλο ζωής από τις μπαταρίες. «Αυτή τη στιγμή προωθούμε ένα τεράστιο έργο στην Αμφιλοχία, ενώ εξετάζουμε τη δυνατότητα να υπάρξουν αντίστοιχα έργα και σε κάποια νησιά» είπε ο κ. Σκυλακάκης. Όσον αφορά στο υδρογόνο, υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή αποτελεί μία πολύ δαπανηρή επιλογή και η χώρα θα πρέπει να είναι έτοιμη να τη χρησιμοποιήσει όταν ωριμάσουν οι συνθήκες.

Ερωτηθείς για το πόσο θα επηρεάσουν την πολιτική για το κλίμα οι εκλογές στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε πως ενδέχεται να υπάρξουν κάποιες αλλαγές ανάλογα με τα αποτελέσματα, η στρατηγική όμως δεν μπορεί να αλλάξει ριζικά, αφού όπως είπε, η κλιματική αλλαγή θα είναι σφοδρή για όλους.

Χαρακτήρισε την αβεβαιότητα ως τον πραγματικό κίνδυνο για τις επενδύσεις προς την πράσινη μετάβαση, μίλησε για την αναγκαιότητα των διασυνδέσεων στο νέο ενεργειακό σύστημα και κάλεσε την ΕΕ να ακολουθήσει επιτέλους στην πράξη κοινή ενεργειακή πολιτική. «Αν θες να την αλλάξεις, πρέπει να παραδεχτείς ότι είναι λανθασμένη, κάτι που αποτελεί δύσκολη άσκηση στην πολιτική. Πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τις ιδεολογικές και γραφειοκρατικές αναποτελεσματικότητες για να προχωρήσουμε με επιτυχία στην πράσινη μετάβαση. Έχουμε υπερβολικά πολλούς κανόνες, αλλά χρειάζεται περισσότερη πρόληψη και ενίσχυση της αποδοτικότητας» εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης.

Από την πλευρά του ο Mohamed Abdulla Al-Rumaihi, πρ. Υφυπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ σημαντική γεωγραφική θέση στη Μεσόγειο και τη Νότια Ευρώπη, αποτελώντας πλέον παραγωγό ενέργειας. «Είναι σημαντική η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, αμοιβαίως επωφελής και πρέπει να την ενισχύσουμε» σημείωσε ο κ. Mohamed Abdulla Al-Rumaihi.

Στάθηκε στη σημασία της ασφάλειας της προμήθειας ενέργειας, τονίζοντας ότι το Κατάρ έχει προχωρήσει σε πολλές συμπράξεις για να το πετύχει, καθώς αναπόσπαστο κομμάτι της ευθύνης που αναλαμβάνει ο παραγωγός είναι να προσφέρει εγκαίρως και ασφαλώς τις ποσότητες ενέργειας, που του ζητούνται. Τόνισε πως στο Κατάρ η προμήθεια δεν επηρεάζεται από πολιτικά παιχνίδια, με την χώρα του να φιλοδοξεί να καταστεί νούμερο 1 παραγωγός φυσικού αερίου μέχρι το 2026. «Έχουμε φυσικό αέριο για τα επόμενα 70-100 χρόνια» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Mohamed Abdulla Al-Rumaihi, προσθέτοντας ότι σε τρία χρόνια η ποσότητα θα έχει υπερδιπλασιαστεί, ενώ παράλληλα η χώρα του πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις και στην παραγωγή ενέργειας από ηλιακά πάρκα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

IENE: Κομβικός ο ρόλος των πράσινων ομολόγων στην ενεργειακή μετάβαση της ΝΑ Ευρώπης

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Κρίσιμες οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις για το success story της Ελλάδας στην πράσινη ενέργεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider