ΕΕ: Πλεόνασμα 6,7 δισ. ευρώ στο εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων το α' τρίμηνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Πλεόνασμα 6,7 δισ. ευρώ στο εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων το α' τρίμηνο
Η ΕΕ κατέγραψε πλεόνασμα ύψους 6,7 δισ. ευρώ στο εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων, ποσό αυξημένο κατά 8% από τον προηγούμενο μήνα και κατά 3% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2023.

Σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση για το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων που δημοσιεύτηκε σήμερα, τον Μάρτιο του 2024 η ΕΕ κατέγραψε πλεόνασμα ύψους 6,7 δισ. ευρώ στο εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων, ποσό αυξημένο κατά 8% από τον προηγούμενο μήνα και κατά 3% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2023.

Οι εξαγωγές των αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ ανήλθαν σε 20,1 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2024, αυξημένες κατά 4% σε μηνιαία βάση. Το Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε ο κορυφαίος προορισμός των εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 22% της αξίας τους.

Το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι ΗΠΑ ήταν η αγορά όπου οι εξαγωγές της ΕΕ σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση (6%) και διαμορφώθηκαν στα 372 εκατ. ευρώ, ενώ η Κίνα, παρά τη μείωση της αξίας κατά 12%, παρέμεινε ο τρίτος σημαντικότερος προορισμός. Όσον αφορά τα εξαγόμενα προϊόντα, οι εξαγωγές ελιών και ελαιολάδου σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση αξίας σε σύγκριση με το 2023 (+615 εκατ. ευρώ, +51%) λόγω των υψηλότερων τιμών, παρά την ελαφρά μείωση των όγκων.

Οι εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων στην ΕΕ ανήλθαν σε 13,5 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, αυξημένες κατά 2% από τον προηγούμενο μήνα, αλλά μειωμένες κατά 10% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2023, κυρίως λόγω της μείωσης του όγκου τους. Μέχρι στιγμής, οι κύριες χώρες προέλευσης των εισαγωγών για το 2024 είναι η Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ουκρανία.

Ωστόσο, οι εισαγωγές από τις χώρες αυτές μειώθηκαν σε σύγκριση με το 2023, λόγω μείωσης των όγκων και των τιμών των εισαγωγών σιτηρών. Όσον αφορά τα εισαγόμενα προϊόντα, σε σύγκριση με το 2023 αύξηση σημείωσαν οι εισαγωγές καφέ, τσαγιού, κακάου και μπαχαρικών (+849 εκατ. ευρώ, +16%), φρούτων και ξηρών καρπών (+421 εκατ. ευρώ, +8%), ελιών και ελαιολάδου (+324 εκατ. ευρώ, +160%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πλέονασμα ρεκόρ στο εμπορικό ισοζύγιο αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ το 2023

Καύσιμα: Στα ίδια επίπεδα με το περυσινό καλοκαίρι οι τιμές – Πιέσεις στο Brent βλέπει η αγορά

gazzetta
gazzetta reader insider insider