Παπαστεργίου: Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε αυτήν την «επανάσταση» της Τεχνητής Νοημοσύνης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παπαστεργίου: Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε αυτήν την «επανάσταση» της Τεχνητής Νοημοσύνης
Αν μπει τη τεχνητή νοημοσύνη στην οικονομία η ανάπτυξη μπορεί να διπλασιαστεί, ανέφερε απ' την πλευρά του ο ΥΦΥΠΕΘΟ κ. Χάρης Θεοχάρης.

Νέα εφαρμογή με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης που θα αφορά στους τουρίστες και θα παρουσιαστεί σε περίπου μια εβδομάδα σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού και την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου στο πλαίσιο πάνελ του Economist με θέμα «Στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης-Νέα εργαλεία, νέες δυνατότητες».

Τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μέσα στις εξελίξεις αναφέροντας ότι «αυτό που έκανε ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή, (σ.σ. είναι ότι) δημιούργησε μια επιτροπή ειδικών επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προκειμένου να τον συμβουλέψει να χαράξει αυτήν την προοπτική για το επόμενο διάστημα». Όπως επεσήμανε ο κ. Παπαστεργίου «λένε ότι για να μπορέσουμε να περπατήσουμε τον δρόμο της τεχνητής νοημοσύνης χρειαζόμαστε δεδομένα, υποδομές και ανθρώπους. Δεδομένα υπάρχουν και δημιουργούνται, υποδομές υπάρχουν χάρη στον ΔΑΙΔΑΛΟ, τον υπερυπολογιστή έρχεται να μπει στην ελίτ των ευρωπαϊκών χωρών που διαθέτουν υποδομές. Και στο κομμάτι των ανθρώπων η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει καθώς ένα σημαντικό κομμάτι των επιστημόνων στην τεχνητή νοημοσύνη έχουν τελειώσει ελληνικά πανεπιστήμια ή έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός «αυτήν την τεράστια επανάσταση μπορούμε να την φέρουμε στα μέτρα της Ελλάδας, η Ελλάδα μπορεί να είναι πρωταγωνίστρια». Όσον αφορά στα ψηφιακά εργαλεία και την στήριξη στις μικρομεσαίες, ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε ότι υπάρχει στήριξη και έχουν ήδη δοθεί χρηματοδότηση (voucher) σε επιχειρήσεις στον πρώτο κύκλο του προγράμματος Ψηφιακός Μετασχηματισμών των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και ανοίγει νέος κύκλος και για ατομικές επιχειρήσεις. Όπως χαρακτηριστικά είπε «θέλει συνεργασία αλλά όχι να φοβηθούμε τις προκλήσεις, μπορούμε να πετύχουμε».

Από την πλευρά του, υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης επεσήμανε ότι «αν μπει τη τεχνητή νοημοσύνη στην οικονομία η ανάπτυξη μπορεί να διπλασιαστεί, για την χώρα μας μέχρι και 180 δις παραπάνω ΑΕΠ υπολογίζεται μέχρι το 2035 εάν εισάγουμε με ταχύτητα και χωρίς χρονοτριβή την τεχνητή νοημοσύνη μέσα στον παραγωγικό και οικονομικό ιστό της χώρας μας» προσθέτοντας ότι «η πρόκληση είναι μπροστά μας». Για επιτακτική ανάγκη εισαγωγής και αξιοποίησης των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης και στην διαδικασία των ελέγχων έκανε λόγο ο κ. Θεοχάρης καθώς όπως είπε «η στόχευση μπορεί να βελτιωθεί θεαματικά, μπορεί να γίνει με έναν στοχευμένο και συντονισμένο τρόπο για να μπορέσει να βελτιώσει η ΑΑΔΕ την αποτελεσματικότητα της». Παράλληλα, τόνισε και την αναγκαιότητα εκπαίδευσης εισαγωγής της τεχνητής νοημοσύνης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητά τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παπαθανάσης: Τα 2 στα 3 ευρώ που προέρχονται από τους ευρωπαϊκούς πόρους οδεύουν στις ΜμΕ

Σκρέκας: Δεν χωρίζονται οι επιχειρήσεις σε μεγάλες και μικρές

Χατζηθεοδοσίου: Η επόμενη ηγεσία της ΕΕ πρέπει να διαμορφώσει μια ολιστική προσέγγιση στα θέματα μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

gazzetta
gazzetta reader insider insider