Αναγκαίες επενδύσεις 25 δισ. ευρώ έως το 2050 στα ελληνικά δίκτυα ρεύματος

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναγκαίες επενδύσεις 25 δισ. ευρώ έως το 2050 στα ελληνικά δίκτυα ρεύματος
Οι νέες λειτουργίες που θα «αναλάβουν» τα ελληνικά δίκτυα διανομής και πώς επιμερίζονται οι δαπάνες, σύμφωνα με τη μελέτη «Grids for Speed» που παρουσίασε η Eurelectric κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου της στην Αθήνα. Στα 67 δισ. ετησίως οι απαιτούμενες δαπάνες για το σύνολο της Ευρώπης.

Στα 25 δισ. ευρώ προσδιορίζονται οι απαραίτητες δαπάνες στα ελληνικά δίκτυα διανομής κατά την περίοδο 2025-2050, ώστε η Ελλάδα να πετύχει τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι τα μέσα του αιώνα. Αυτό προκύπτει από τη μελέτη «Grids for Speed» που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Eurelectric και παρουσιάστηκε χθες από την Ένωση Ευρωπαϊκών Εταιρειών Ενέργειας, κατά την πρώτη ημέρα του ετήσιου συνεδρίου της που διεξάγεται στην Αθήνα.

Το παραπάνω ποσό αντιστοιχεί σε επενδύσεις 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με τη μελέτη, περί τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως θα χρειαστούν για την ενίσχυση του δικτύου διανομής, ώστε να αντεπεξέλθει στην αύξηση της κατανάλωσης που θα φέρι ο εξηλεκτρισμός νέων χρήσεων (μεταφορές, ψύξη – θέρμανση).

Στα 100 εκατ. ευρώ θα χρειαστεί να κινηθούν οι επενδύσεις ώστε το δίκτυο να μπορεί να «υποδεχτεί» περισσότερες ΑΠΕ. Επίσης, επιπλέον 250 εκατ. ευρώ είναι απαραίτητα σε ετήσια βάση για επενδύσεις ανανέωσης εξοπλισμού, ενώ 150 εκατ. ευρώ για «στοχευμένες» παρεμβάσεις, ώστε να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των δικτύων σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι δαπάνες ύψους 1 δισ. συμπληρώνονται από απαιτούμενες επενδύσεις για την εγκατάσταση εξοπλισμού τηλεδιαχείρισης και «έξυπνων» συστημάτων τηλεμέτρησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ κινήθηκαν στα 500 εκατ. ευρώ το 2023, διπλάσιες σε σχέση με την αμέσως προγενέστερη χρονιά. Το 2022 είχαν επίσης διπλασιαστεί σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι νέες ανάγκες

Οι παραπάνω δαπάνες είναι αναγκαίες ώστε το δίκτυο να μπορεί να ικανοποιήσει τις νέες ανάγκες που δημιουργεί η ενεργειακή μετάβαση. Με βάση τη μελέτη, μία τέτοια ανάγκη είναι η αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, με την ενίσχυση της διείσδυσης της ηλεκτροκίνησης.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, εκτιμάται ότι το 2040 στη χώρα μας η ζήτηση ρεύματος για την ηλεκτροκίνηση θα ανέρχεται στο 28% της συνολικής ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα μας. Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα εξακολουθήσει να αυξάνεται η ανάπτυξη νέων σταθμών ΑΠΕ στο δίκτυο διανομής, ενώ θα χρειαστούν μαζικές και συνεχείς αναβαθμίσεις υποσταθμών.

Επίσης, θα χρειαστεί να υπάρξουν παρεμβάσεις για την προστασία του δικτύου από ακραία καιρικά φαινόμενα (κυρίως πυρκαγιές), με την υπογειοποίηση εναέριων γραμμών. Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται το roll-out των «έξυπνων» μετρητών, με τον σχετικό διαγωνισμό να «τρέχει» για να βρεθεί ανάδοχος.

67 δισ. σε όλη την Ευρώπη

Με βάση τη μελέτη, συνολικά για τα ευρωπαϊκά δίκτυα, κατά την περίοδο 2025-2050 οι επενδύσεις θα πρέπει να αυξηθούν από 33 δισεκατομμύρια ευρώ κατά μέσο όρο, σε 67 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, για να γίνει κλιματική ουδέτερη η Γηραιά Ήπειρος. Όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της Eurelectric και CEO της γερμανικής Ε.ΟΝ, Leonard Birnbaum, η μελέτη δείχνει ότι όσο η ευρωπαϊκή οικονομία αναπτύσσεται και ενισχύεται η κατανάλωση, οι επενδύσεις θα είναι επωφελείς για τον καταναλωτή. Υπογράμμισε πως τα κεφάλαια μπορούν να εξευρεθούν, αν υπάρξει κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Ο κ. Birnbaum τόνισε πως εισερχόμαστε σε ενδιαφέρουσα φάση της μετάβασης, καθώς έχει πλέον ολοκληρωθεί το αρχικό στάδιο «εισόδου» των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα. Αυτό ισχύει τουλάχιστον για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, με χαρακτηριστική ένδειξη την εμφάνιση αρνητικών χονδρεμπορικών τιμών στις αγορές τους. Ωστόσο, λόγω του εξηλεκτρισμού θα χρειαστεί να συνεχιστεί η προθήκη νέων ΑΠΕ στο μίγμα. Επομένως, το στοίχημα είναι να επεκταθούν και να αναβαθμιστούν τα δίκτυα, για να μπορούν να ανταποκριθούν στη σύνδεση ακόμη περισσότερων μονάδων ανανεώσιμων πηγών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Motor Oil - Ελλάκτωρ: Στην «τελική ευθεία» η συμφωνία για την Ηλέκτωρ – Ποια είναι η επόμενη μέρα 

Ρεύμα: Γιατί δεν επηρεάζονται οι μεγάλοι «παίκτες» από τις αρνητικές χονδρεμπορικές τιμές

gazzetta
gazzetta reader insider insider