Ο Σολτς ζητά να προχωρήσει η Ένωση Κεφαλαιαγοράς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Σολτς ζητά να προχωρήσει η Ένωση Κεφαλαιαγοράς
«Φρένο» στα σχέδια περί μεταρρύθμισης του γερμανικού «φρένου χρέους».

Υπέρ της ουσιαστικής προόδου στην εμβάθυνση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών τάχθηκε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κάνοντας λόγο για «ζωτικής σημασίας» βήμα για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. Στο εσωτερικό μέτωπο, ο καγκελάριος ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν αναμένει αναθεώρηση του «φρένου χρέους» κατά την τρέχουσα νομοθετική περίοδο.

Με αφορμή την «Ημέρα των Τραπεζών», ο κ. Σολτς τόνισε ότι η εμβάθυνση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και ζήτησε μεγαλύτερη εναρμόνιση των εθνικών νομοθεσιών σε θέματα χρεοκοπίας, φορολογίας και εποπτείας της κεφαλαιαγοράς. Επισήμανε μάλιστα ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεργάζεται με την γαλλική κυβέρνηση προκειμένου να κατατεθούν κοινές προτάσεις για όλα τα σχετικά θέματα.

Σε αντίθεση με το 2008, «οι τράπεζες σήμερα δεν αποτελούν μέρος του προβλήματος, αλλά της λύσης», δήλωσε ο καγκελάριος και αναφέρθηκε στην χρηματοδότηση που παρείχαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. «Ο χρηματοπιστωτικός τομέας δεν χρειάζεται μόνο ως πυροσβέστης στις κρίσεις. Δεν μπορεί να υπάρξει μετασχηματισμός χωρίς αποτελεσματικό χρηματοπιστωτικό τομέα - αυτό πρέπει να είναι σαφές για όλους», είπε ο Όλαφ Σολτς.

Απαντώντας εμμέσως στα αιτήματα κυρίως των Πρασίνων για μεταρρύθμιση του «φρένου χρέους», ο καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι δεν αναμένει κάτι τέτοιο κατά την τρέχουσα νομοθετική περίοδο. «Θα μπορούσε κανείς σίγουρα να ζητήσει βελτιώσεις. Αυτό όμως δεν θα αποτελούσε λύση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα, καθώς θα απαιτείτο πλειοψηφία των 2/3 στην Bundestag και στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Bundesrat). Και δεν πιστεύω ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο φέτος ή του χρόνου. Για κάτι τέτοιο χρειαζόμαστε ήρεμα νερά, με τους ανθρώπους να μην σκέφτονται με κομματικά κριτήρια ή να στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου», δήλωσε ο καγκελάριος και πρόσθεσε ότι επικεντρώνεται στις επιλογές που ήδη υπάρχουν για την ενίσχυση της οικονομίας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προτάσεις για την οικονομία που παρουσίασε ο κυβερνητικός του εταίρος FDP, o κ. Σολτς έκανε λόγο για «υπερεκτιμημένο θέμα» και σημείωσε ότι οι κυβερνητικοί συνασπισμοί είναι κάτι διαφορετικό από τα συνέδρια των κομμάτων. Χθες οι Φιλελεύθεροι παρουσίασαν κείμενο 12 προτάσεων, μεταξύ άλλων για αυστηρότερους κανόνες στα προνοιακά επιδόματα και κατάργηση της σύνταξης στα 63. Οι ανακοινώσεις του FDP επικρίθηκαν δριμύτατα τόσο από εκπροσώπους του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) όσο και από στελέχη των Πρασίνων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

General Motors: Εκτίναξη 24,4% στα καθαρά κέρδη το α' τρίμηνο - Στα 3 δισ. δολάρια

Spotify: Αυξημένα κέρδη και περισσότεροι χρήστες - Ράλι άνω του 13% για τη μετοχή

Novartis: Αναβάθμιση guidance και αύξηση 10% των πωλήσεων το α' τρίμηνο - Ράλι για τη μετοχή

gazzetta
gazzetta reader insider insider