EE: 40 δεσμεύσεις και 3,5 δισ. ευρώ για την προστασία των ωκεανών - Ο ρόλος της Ελλάδας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
EE: 40 δεσμεύσεις και 3,5 δισ. ευρώ για την προστασία των ωκεανών - Ο ρόλος της Ελλάδας
Την ισχυρή της προσήλωση στην προστασία των θαλασσών επιβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοινώνοντας συνολικά 40 δεσμεύσεις για την προστασία των ωκεανών και την προώθηση της βιωσιμότητας

Την ισχυρή της προσήλωση στην προστασία των θαλασσών επιβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοινώνοντας συνολικά 40 δεσμεύσεις για την προστασία των ωκεανών και την προώθηση της βιωσιμότητας, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη, επ’ ευκαιρία της διάσκεψης «Our Ocean» που πραγματοποιείται στην Ελλάδα και στην οποία συμμετείχαν 120 χώρες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι σχετικές δράσεις θα χρηματοδοτηθούν με 3,5 δισ. ευρώ από διάφορα κονδύλια της ΕΕ και κυμαίνονται από την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης έως τη στήριξη της βιώσιμης αλιείας και τις επενδύσεις στη λεγόμενη γαλάζια οικονομία - τη βιώσιμη χρήση των θαλάσσιων και γλυκών υδάτινων πόρων για οικονομική δραστηριότητα.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει αναγγείλει η ΕΕ από τότε που άρχισαν οι διασκέψεις «Our Ocean», ενώ ο Επίτροπος της ΕΕ για το περιβάλλον, τους ωκεανούς και την αλιεία Virginijus Sinkevicius τόνισε πως «ο ωκεανός είναι μέρος του ποιοι είμαστε και αποτελεί κοινή μας ευθύνη».

Σύμφωνα με την ΕΕ, μεταξύ των πρωτοβουλιών περιλαμβάνονται δύο δεσμεύσεις που αφορούν και την Ελλάδα. Η πρώτη αφορά στη βιώσιμη αλιεία ύψους 1,9 δισ. ευρώ, ένα από τα μεγαλύτερα ποσά που ανακοινώθηκαν. Θα χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Κύπρο, την Πολωνία, τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Πορτογαλίας (2020-2026) για τη στήριξη επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων στη βιώσιμη αλιεία και υδατοκαλλιέργεια.

Η δεύτερη αφορά στη θαλάσσια ρύπανση ύψους ως 980 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Θα χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κύπρο και τη Φινλανδία (2020-2026) για τη στήριξη τεσσάρων επενδύσεων και δύο μεταρρυθμίσεων για την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης.

Η διάσκεψη «Our Ocean» είναι μια διεθνής πρωτοβουλία, η οποία ξεκίνησε το 2014 και φιλοξενείται κάθε χρόνο από μια διαφορετική κυβέρνηση, με σκοπό την προαγωγή της παγκόσμιας διακυβέρνησης των ωκεανών και των δράσεων για την προστασία των θαλασσών και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η φετινή διάσκεψη απευθύνει έκκληση να καταβληθούν κοινές παγκόσμιες προσπάθειες υπέρ ενός ασφαλούς, προστατευμένου, καθαρού, υγιούς και βιώσιμα διαχειριζόμενου ωκεανού. Στο πλαίσιο της διάσκεψης, η ΕΕ αναλαμβάνει δεσμεύσεις που καλύπτουν όλα τα θέματα της εκδήλωσης: βιώσιμη αλιεία, προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές, ωκεανοί και κλιματική αλλαγή, βιώσιμες γαλάζιες οικονομίες, θαλάσσια ρύπανση, ασφάλεια στη θάλασσα και άλλα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider