Λογαριασμοί ρεύματος: Υπό εξέταση η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λογαριασμοί ρεύματος: Υπό εξέταση η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ
Στόχος να «κλείσει» το έλλειμμα στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ και να μην αρχίσουν να εμφανίζονται καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των παραγωγών. Πιθανό ταμειακό έλλειμμα στον Λογαριασμό στο τέλος του 2024, ανέφερε στο Delphi Economic Forum ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, Γιάννης Γιαρέντης.

Σενάρια για αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ μελετά η κυβέρνηση, για να «κλείσει» το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, στον οποίο καταλήγει η συγκεκριμένη ρυθμιζόμενη χρέωση. Αν και ακόμη δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις, οι σκέψεις είναι για μία μικρή μονοψήφια αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, η οποία δεν θα προκαλέσει σημαντική επιβάρυνση στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού των καταναλωτών.

Το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) αποτελεί μία από τις βασικές πηγές εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού, από τον οποίο καλύπτεται το ποσοστό του εγγυημένου εσόδου των έργων με λειτουργική ενίσχυση, που δεν αποκομίζουν από τη συμμετοχή τους στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες στο Delphi Economic Forum ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, Γιάννης Γιαρέντης, ο Λογαριασμός έκλεισε το 2023 με λογιστικό έλλειμμα της τάξης των 90 εκατ. ευρώ.

Ο επικεφαλής του ΔΑΠΕΕΠ διαχώρισε το λογιστικό έλλειμμα από το ταμειακό ισοζύγιο, καθώς το δεύτερο επηρεάζει το κατά πόσο θα αποζημιωθούν στην ώρα τους οι παραγωγοί. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε το λογιστικό έλλειμμα πρόκειται να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2024, κάτι που καθιστά πιθανό να επηρεαστεί το ταμειακό ισοζύγιο. Το ενδεχόμενο αυτό θα σήμαινε ότι θα ξεκινήσουν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των παραγωγών.

Σταθερή για μία 4ετία

Η αναμενόμενη διόγκωση του ελλείμματος θα προκύψει από το γεγονός ότι το 2024 προβλέπεται σημαντική υποχώρηση των τιμών στην αγορά ενέργειας, η οποία θα μειώσει τις απολαβές των μονάδων από την αγορά και επομένως θα αυξήσει τα ποσά που «φεύγουν» από τον Ειδικό Λογαριασμό για να καλυφθεί το εγγυημένο έσοδο. Στη συγκεκριμένη παράμετρο, όπως είναι φυσικό, η πολιτεία δεν μπορεί να παρέμβει.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή η Χρέωση Βάσης του ΕΤΜΕΑΡ είναι στα 17 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, επί της οποίας υπολογίζεται η επιβάρυνση για κάθε κατηγορία καταναλωτών. Τα νοικοκυριά, για παράδειγμα, καταβάλλουν το 100% της Χρέωσης Βάσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Χρέωση Βάσης ήταν μεγαλύτερη πριν από το 2019, στα 22,67 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Κατά τη χθεσινή του τοποθέτηση, ο κ. Γιαρέντης τάχθηκε υπέρ της αύξησης, σημειώνοντας ότι η μειωμένη τιμή παρέμεινε σταθερή για μία τετραετία λόγω της οικονομικής κρίσης, η οποία πλέον έχει παρέλθει. Τόνισε μάλιστα πως κάποια στιγμή πρέπει η χρέωση να προσεγγίσει τα πραγματικά δεδομένα, αλλά τα επίπεδα που επικρατούν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Τα έσοδα από τους ρύπους

Όπως ανέφερε, η επιβάρυνση στη Γερμανία είναι 96 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ στη Δυτική Ευρώπη στα 30 με 35 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Υπογράμμισε πως μία εναλλακτική λύση θα ήταν να αυξηθεί το ποσοστό που καταλήγει στον Ειδικό Λογαριασμό, από τα έσοδα των δικαιωμάτων ρύπων.

Το ποσοστό αυτό έχει καθοριστεί για το 2024 στο 14,6%. Σύμφωνα ωστόσο με τον επικεφαλής του ΔΑΠΕΕΠ, μία αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ θα απελευθέρωνε κεφάλαια ώστε να ενισχυθεί το ποσοστό των ρύπων που δίνεται στη βιομηχανία, ώστε να περιορισθεί το βιομηχανικό κόστος, το οποίο επηρεάζει το σύνολο της εθνικής οικονομίας.

Όπως έχει γράψει το insider.gr, η εισήγηση της ΡΑΑΕΥ προς το ΥΠΕΝ για το 2024 ήταν να διατηρηθεί η χρέωση στα 17 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Ωστόσο, ζητούσε από το ΥΠΕΝ να της δοθεί η δυνατότητα να προχωρήσει σε επικαιροποιημένη πρόταση για τη χρέωση μετά το τέλος του 6μηνου του έτους, ανάλογα με την πορεία εσόδων και εξόδων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι αντιφάσεις του νέου κανονισμού – Ένα μικρό μπλέξιμο – Επιστρέφουν τα πατίνια στην Αθήνα

Win-Win η «πράσινη» συμφωνία ΔΕΗ με Mytilineos – Τα οφέλη των εταιρειών

Γιατί η ξηρασία ανεβάζει τον πληθωρισμό τροφίμων;

gazzetta
gazzetta reader insider insider