Ρεύμα: Στα 230-250 εκατ. ευρώ τα υπερέσοδα των προμηθευτών - «Ξεκλειδώνει» η ανάκτηση

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Στα 230-250 εκατ. ευρώ τα υπερέσοδα των προμηθευτών - «Ξεκλειδώνει» η ανάκτηση
Ο «λογαριασμός» θα οριστικοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, με τον καθορισμό από τον ΔΕΔΔΗΕ των πραγματικών ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που αξιοποίησαν οι προμηθευτές (μαζί με τις απώλειες του δικτύου) το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Τα ποσά που θα ανακτηθούν θα χρησιμοποιηθούν σχεδόν αποκλειστικά για την εξόφληση των χρεών των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) προς τη ΔΕΗ, τα οποία κινούνται στα 350 εκατ. ευρώ.

Στην τελική ευθεία μπαίνει άμεσα η ανάκτηση των υπερεσόδων των προμηθευτών ρεύματος, καθώς μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να οριστικοποιηθεί και η τελευταία παράμετρος που απομένει για τον τελικό υπολογισμό των ποσών από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).

Η παράμετρος αυτή αφορά τον καθορισμό των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποίησαν οι προμηθευτές (μαζί με τις απώλειες του δικτύου) κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Ο καθορισμός της συγκεκριμένης παραμέτρου (η οποία ονομάζεται συντελεστής κανονικοποίησης) θα γίνει από τον ΔΕΔΔΗΕ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο ώστε η ΡΑΑΕΥ να «κλειδώσει» τα ποσά που πρέπει να ανακτηθούν από τις εταιρείες.

Ανάλογα με την τιμή στην οποία θα καταλήξει ο ΔΕΔΔΗΕ για τον συντελεστή κανονικοποίησης, τα υπερέσοδα θα ξεκινούν από τα επίπεδα των 230 εκατ. ευρώ και θα φτάνουν μέχρι τα 250 εκατομμύρια. Όπως είναι φυσικό, το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά τη ΔΕΗ, η οποία αποτελεί και τον δεσπόζοντα προμηθευτή. Είναι ενδεικτικό ότι τον Δεκέμβριο του 2023, η επιχείρηση εκπροσωπούσε το 72,26 % των παροχών σε μέση και χαμηλή τάση, ανά την επικράτεια.

Εξόφληση χρεών των ΔΕΥΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο συντελεστής κανονικοποίησης, τόσο περισσότερες είναι οι ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που πραγματικά χρησιμοποίησαν οι προμηθευτές (όπως και οι απώλειες δικτύου), σε σχέση με τις τρέχουσες χρεώσεις που τους είχαν επιβληθεί. Όπως είναι φυσικό, όσο περισσότερες είναι οι Μεγαβατώρες που θα προκύψουν τελικά, τόσο μεγαλύτερες θα είναι και οι αναδρομικές επιβαρύνσεις των παρόχων, μειώνοντας κατά συνέπεια το ύψος των υπερεσόδων.

Υπενθυμίζεται ότι από τα ποσά που θα υπολογίσει η ΡΑΑΕΥ, πρόκειται να ανακτηθεί άμεσα από τις εταιρείες το 60%. Το υπόλοιπο 40% θα καταβληθεί μετά την οριστική εκκαθάριση, που θα γίνει σε δεύτερο χρόνο.

Από τα ποσά που θα συγκεντρωθούν, στόχος του ΥΠΕΝ είναι η συντριπτική πλειονότητα να αξιοποιηθεί για την εξόφληση των χρεών των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) προς τη ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οφειλές των ΔΕΥΑ προς την επιχείρηση κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα, αγγίζοντας τα 350 εκατομμύρια ευρώ.

Πώς δημιουργήθηκαν υπερέσοδα

Σκοπός του μηχανισμού είναι να ανακτηθούν τυχόν συγκυριακά υπερβάλλοντα έσοδα που αποκόμισαν οι προμηθευτές μέχρι το τέλος του 2023 και από τον Αύγουστο του 2022, όταν και τέθηκε σε ισχύ το νέο μοντέλο για τη λιανική ρεύματος, με την ανακοίνωση κάθε 20 του μηνός των ονομαστικών χρεώσεων που θα ισχύσουν τον επόμενο μήνα.

Έτσι, πρόκειται να ανακτηθούν τα υπερβολικά έσοδα που αποκόμισαν οι προμηθευτές από τον Αύγουστο του 2022, στην περίπτωση που ανακοίνωναν για τον επόμενο μήνα χρεώσεις οι οποίες ήταν αρκετά υψηλότερες από τα επίπεδα στα οποία κινούνταν τελικά οι χονδρεμπορικές τιμές και, κατά συνέπεια, αρκετά υψηλότερα από το κόστος τους.

Επομένως, ως υπερέσοδα ενός προμηθευτή κάποιον μήνα θεωρούνται τα ποσά που τυχόν αυτός αποκόμισε μέσω της χρέωσης με την οποία τιμολόγησε τους πελάτες του και τα οποία υπερβαίνουν τα κόστη του, συνυπολογίζοντας το εύλογο ποσοστό κέρδους. Όπως είναι φυσικό, αν τα ποσά που συγκέντρωσε ήταν μικρότερα από τον συγκεκριμένο «πήχυ» (δηλαδή είχε ζημία), τότε το προς ανάκτηση ποσό για τον συγκεκριμένο μήνα λογίζεται μηδενικό.

Μείζονες ΔΕΥΑ

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, η κάλυψη των οφειλών των ΔΕΥΑ πλαισιώνει το σχέδιο του ΥΠΕΝ για τη συγχώνευση του έργου των υφιστάμενων Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης & Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) σε νέα μεγαλύτερα εταιρικά σχήματα, που θα αναλάβουν ευρύτερες περιοχές αρμοδιότητας – αρκετές φορές όλη την αντίστοιχη Περιφέρεια. Σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση του υπουργείου που έχει ήδη ψηφισθεί, οι νέες Επιχειρήσεις θα ονομάζονται Μείζονες Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (Μει.ΔΕΥΑ), ενώ θα είναι και πάλι διαδημοτικές επιχειρήσεις ειδικού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η παροχή των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης με πιο κεντρικοποιημένο τρόπο «μεταφράζεται» σε ουσιαστική ενδυνάμωση των ΔΕΥΑ. Για παράδειγμα, με αυτό τον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας, ώστε οι διαδημοτικές επιχειρήσεις να περιορίσουν σημαντικά τα κόστη τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider