Οικονομικό Κλίμα: Μειώθηκε στις 104 μονάδες ο δείκτης τον Φεβρουάριο - Πιέσεις σε βιομηχανία, κατασκευές και καταναλωτές

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οικονομικό Κλίμα: Μειώθηκε στις 104 μονάδες ο δείκτης τον Φεβρουάριο - Πιέσεις σε βιομηχανία, κατασκευές και καταναλωτές
Παραμένουν οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρώπη οι Έλληνες καταναλωτές με την εμπιστοσύνη να λυγίζει υπό το βάρος της συνεχόμενης ακρίβειας. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Κομισιόν για τον Ιανουάριο.

Βουτιά του οικονομικού κλίματος στη χώρα μας τον Φεβρουάριο καταγράφει η Κομισιόν με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 104,8 μονάδες από 107,2 που ήταν τον Ιανουάριο. Οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώνεται στις -47,2 μονάδες από -46,3 μονάδες ένα μήνα πριν. Επιπλέον, πιέσεις έφερε η μείωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία και τις κατασκευές.

Με την ακρίβεια να επιμένει πιέζοντας τους οικονομικούς προϋπολογισμούς, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση τους επόμενους 12 μήνες ήταν περισσότερο απαισιόδοξες σε σχέση με τον Ιανουάριο, ενώ υποχωρεί σημαντικά και η πρόθεση για σημαντικές αγορές τους επόμενους μήνες. Σημαντική υποχώρηση καταγράφει για έναν ακόμη μήνα η πρόθεση για αποταμίευση με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -72,3 μονάδες. Όπως φαίνεται μάλιστα από την έρευνα, οι καταναλωτές σε ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό από τους προηγούμενους μήνες, προβλέπουν πως έρχεται και νέα άνοδος των τιμών το επόμενο διάστημα.

Στην επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Φεβρουάριο συνέβαλαν σε σημαντικό βαθμό η υποχώρηση των προσδοκιών στη Βιομηχανία και τις Κατασκευές. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη Βιομηχανία υποχώρησαν πιο κοντά στα επίπεδα των τελευταίων μηνών, μετά από μια πρόσκαιρη όπως φάνηκε βελτίωση που κατέγραψε τον Ιανουάριο. Αν και οι προβλέψεις για την παραγωγή ενισχύθηκαν ελαφρά σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, μειώνοντας οι προσδοκίες για προσλήψεις, ενώ παραμένει υψηλή η αβεβαιότητα. Στις Κατασκευές η σημαντική ενίσχυση των προσδοκιών σε Ιδιωτικά και Δημόσια Έργων που σημειώθηκε τον Ιανουάριο φαίνεται να υποχωρεί, καθώς δεν αναμένεται σημαντική αύξηση των έργων τους επόμενους μήνες.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους τομείς οικονομικής δραστηριότητας που μετράει ο δείκτης οικονομικού κλίματος στις Υπηρεσίες καταγράφεται οριακή υποχώρηση των προσδοκιών, ενώ βελτίωση καταγράφουν οι προσδοκίες στο Λιανικό Εμπόριο μετά από τον Ιανουάριο που παραδοσιακά είναι ιδιαίτερα αδύναμος μήνες.

Οριακή υποχώρηση σε ΕΕ και Ευρωζώνη

Οι δείκτες οικονομικού κλίματος παρουσίασαν τον Φεβρουάριο οριακή μείωση τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (-0,4 μονάδες στο 95,4) όσο και στην Ευρωζώνη (-0,7 μονάδες στο 95,4). Στην ΕΕ η υποχώρηση αποδίδεται από την Κομισιόν στην υποχώρηση των προσδοκιών στις Υπηρεσίες, το Λιανικό Εμπόριο και τις Κατασκευές, ενώ σταθερότητα καταγράφηκε στη βιομηχανία. Οριακή βελτίωση κατέγραψε η καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Η ευρύτερη τάση

Τα αναλυτικά στοιχεία για τον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος Φεβρουαρίου πρόκειται να παρουσιαστούν από το ΙΟΒΕ την Δευτέρα 4 Μαρτίου. Ωστόσο όπως φαίνεται μέχρι στιγμής η βελτίωση που καταγράφηκε τον Ιανουάριο στις προσδοκίες δεν φτάνει να αντισταθμίσει τη πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Έτσι μένει ένας ακόμη μήνας για να δούμε το αν θα συνεχιστεί και το πρώτο τρίμηνο του 2024 η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος που καταγράφηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Σημειώνεται πως σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία, ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος το δ’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους υποχώρησε σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, κατά 3,6 μονάδες.

Η επιδείνωση προήλθε από την υποχώρηση των επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό εμπόριο, τις Υπηρεσίες και τη Βιομηχανία, με τις προσδοκίες στις Κατασκευές, ωστόσο ,να ενισχύονται σημαντικά αλλά μην μπορούν να αντισταθμίσουν την μεταβολή. Παράλληλα, ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε αισθητά χαμηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, στις -43,5 (από -36,3) μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ραγδαίες οι αλλαγές στον τρόπο πληρωμών – Μόνο το 18% των Ελλήνων χρησιμοποιεί αποκλειστικά μετρητά

Σ. Κόκκαλης: Η Intralot θα διεκδικήσει νέα συμβόλαια - Ποιοι είναι οι αναπτυξιακοί στόχοι

Ενεργοποιείται η διαδικασία fast track για «πράσινο» ρεύμα σε αγρότες & βιομηχανία – Έρχεται τροπολογία ΥΠΕΝ

gazzetta
gazzetta reader insider insider