Ικανοποίηση Λαγκάρντ μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για μισθούς στην Ευρωζώνη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ικανοποίηση Λαγκάρντ μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για μισθούς στην Ευρωζώνη
Η αύξηση των μισθών του τέταρτου τριμήνου στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε στο 4,5% — κατευνάζοντας τις ανησυχίες για νέα άνοδο των πληθωριστικών πιέσεων.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως τα τελευταία στοιχεία για την εξέλιξη των μισθών στη ζώνη του ευρώ είναι καθησυχαστικά, αν και κάποια επιπλέον δεδομένα από τις αρχές του 2024 θα δώσουν επίσης πολύτιμες πληροφορίες για το τι μέλλει γενέσθαι και ειδικά για την χαλάρωση του κόστους δανεισμού με περικοπές επιτοκίων.

«Οι μισθοί του τέταρτου τριμήνου είναι προφανώς ενθαρρυντικοί αριθμοί. Το Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να είναι πιο σίγουρο ότι η διαδικασία αποπληθωρισμού που παρατηρούμε θα είναι βιώσιμη και θα μας οδηγήσει στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%» υπογράμμισε. Υπενθυμίζεται πως η αύξηση των μισθών του τέταρτου τριμήνου στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε στο 4,5% — κατευνάζοντας τις ανησυχίες για νέα άνοδο των πληθωριστικών πιέσεων.

«Υπάρχουν πολλοί κλάδοι και εργαζόμενοι, εκπροσωπούνται σε συλλογικές διαπραγματεύσεις που θα ολοκληρωθούν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024. Πιστεύω ότι αυτοί οι αριθμοί - ειδικά αν συνεχίσουν να είναι ενθαρρυντικοί - θα είναι σημαντικοί για εμάς ώστε να αξιολογήσουμε το μέλλον με μεγαλύτερη ασφάλεια» πρόσθεσε.

Σχετικά με το εάν η ΕΚΤ θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια πριν από την Fed, εξήρε την αυτονομία του ιδρύματός της. «Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να εξαρτόμαστε από τα δεδομένα και να είμαστε ανεξάρτητοι στην αξιολόγηση που κάνουμε και στην πολιτική απόφαση που εγκρίνουμε» κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Bloomberg: Πρώτη μείωση επιτοκίων από ΕΚΤ τον Ιούνιο «βλέπει» ο Γ. Στουρνάρας

Holzmann: Πρώτα θα μειώσει επιτόκια η Fed και μετά θα ακολουθήσει η ΕΚΤ

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Πότε θα επεκταθεί σε εστίαση και τουρισμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider