Κτηματολόγιο: Πού «σκαλώνουν» οι ηλεκτρονικές καταχωρίσεις και τα ραντεβού

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κτηματολόγιο: Πού «σκαλώνουν» οι ηλεκτρονικές καταχωρίσεις και τα ραντεβού
Προβλήματα με τις ηλεκτρονικές καταχωρίσεις και τα ηλεκτρονικά ραντεβού στο Κτηματολόγιο. Αλλαγές ζητούν οι επαγγελματίες.

Σε έναν αγώνα δρόμου, με αμφίβολο συχνά αποτέλεσμα ως προς την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών, έχουν επιδοθεί δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και όσοι πολίτες ή επαγγελματίες έχουν εξουσιοδότηση για ηλεκτρονική καταχώριση πράξεων στο Κτηματολόγιο.

Όπως είναι γνωστό, έχει τεθεί σε λειτουργία ο ψηφιακός φάκελος ακινήτου από το Ελληνικό Κτηματολόγιο, μια εφαρμογή που δίνει την δυνατότητα η μεταγραφή των ψηφιακών μεταβιβάσεων φυσικών προσώπων (δηλαδή οι ψηφιακές αγοραπωλησίες) να γίνεται ηλεκτρονικά μέσα σε μία ημέρα (υπό την προϋπόθεση ότι το ακίνητο είναι κτηματογραφημένο και δεν υπάρχει προηγούμενη πράξη σε εκκρεμότητα).

Στόχος της νέας πλατφόρμας είναι να συντομεύσει ο χρόνος που απαιτούνταν μέχρι πρότινος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας (ο οποίος σε κάποιες περιπτώσεις έφθανε ακόμη και τα 2,5 χρόνια) αλλά και να δώσει τέλος στην ταλαιπωρία πολιτών, συμβολαιογράφων και δικηγόρων οι οποίο έπρεπε να παρίστανται (από τα ξημερώματα για να πιάσουν σειρά) με φυσική παρουσία σε κτηματολογικά γραφεία. Κυρίως όμως, ο ψηφιακό φάκελος αναμένεται να ξεπαγώσει τις αγοραπωλησίες των ακινήτων οι οποίες ήταν «αιχμάλωτες» κάποιων δυσλειτουργικών κτηματολογικών γραφείων.

Ωστόσο, η ηλεκτρονική καταχώριση των πράξεων φαίνεται ότι παρουσιάζει προβλήματα παρόμοια με εκείνα που είχαν καταγραφεί κατά την πρώτη φάση λειτουργίας του myPROPERTY της ΑΑΔΕ. Η κ. Ειρήνη Τσάμη, δικηγόρος Αθηνών, η οποία ειδικεύεται στο Δίκαιο των Ακινήτων, μιλώντας στο insider.gr, εξηγεί που εντοπίζονται τα «κωλύματα» στις ηλεκτρονικές εφαρμογές του Κτηματολογίου. Όπως σημειώνει, δεδομένου ότι για την δημιουργία του συγκεκριμένου συστήματος, οι αρμόδιοι δεν είχαν συμβουλευτεί τους συμβολαιογράφους για τυχόν πρακτικά κωλύματα που θα μπορούσαν δυνητικά να αντιμετωπίσουν, αυτή την στιγμή η πλατφόρμα πάσχει. «Η ευθύνη του συμβολαιογράφου είναι να είναι όλα σωστά για να μην απορριφθεί το συμβόλαιο.

Όταν κατατίθεται με φυσική παρουσία, ο συμβολαιογράφος παίρνει αριθμό πρωτοκόλλου και δρομολογείται με κάποιον τρόπο η διαδικασία. Με την ηλεκτρονική υποβολή, το σύστημα συχνά κολλάει, κάτι που έχουν αντιληφθεί και οι πολίτες. Αυτό ενισχύει τον αρχικό δισταγμό που ούτως ή άλλως έχουν καθώς ακόμη δεν είναι ούτε ενημερωμένοι ούτε εξοικειωμένοι με την εφαρμογή. Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι το έντυπο οφειλής (δηλαδή η ταυτότητα οφειλής) η οποία μόλις εκδοθεί πρέπει να πληρωθεί μέσα σε 24 ώρες, δεν βγαίνει σε συγκεκριμένο χρόνο με αποτέλεσμα ο συμβολαιογράφος να πρέπει να πρέπει να είναι διαρκώς σε εγρήγορση και να ελέγχει συνεχώς το σύστημα για λογαριασμό του πελάτη του».

Προβλήματα και με τα ηλεκτρονικά ραντεβού

Προβλήματα όμως προκύπτουν και στα κτηματολογικά γραφεία όπου λειτουργεί η υπηρεσία των ηλεκτρονικών ραντεβού, δηλαδή στα Κτηματολογικά Γραφεία Αθηνών, Πειραιώς, Αττικής (Κορωπίου) και Θεσσαλονίκης.

Η πλατφόρμα που δίνει αριθμό προτεραιότητας ψηφιακά προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να εξυπηρετηθούν την επόμενη ημέρα και αποσκοπεί στο να δώσει τέλος στις εικόνες χάους που είχαν σημειωθεί όπου πολίτες και επαγγελματίες πάλευαν για μια θέση στην χειρόγραφη λίστα προτεραιότητας που ήταν αναρτημένη έξω από το γραφείο, έχει πολύ περιορισμένα χρονικά όρια και δεν δίνει την δυνατότητα ραντεβού σε βάθος χρόνου. Όπως αναφέρει η κ. Τσάμη, «η πλατφόρμα των ραντεβού ανοίγει στις 15.00 μ.μ. και αφορά σε ραντεβού που κλείνονται αποκλειστικά και μόνο την επόμενη μέρα. Όμως, στις 15.05 τα νούμερα (αριθμοί προτεραιότητας) έχουν εξαντληθεί. Αυτό αναγκάζει τους επαγγελματίες να είμαστε στημένοι μπροστά στον υπολογιστή κάθε μέρα στις 15.00 ακριβώς, μια διαδικασία η οποία είναι εξίσου αγχωτική αλλά και χρονοβόρα καθώς ένας δικηγόρος μπορεί να επιχειρεί ακόμη και επί δύο εβδομάδες να κλείσει ραντεβού. Μία λύση θα ήταν να δοθεί η ευχέρεια για ραντεβού σε βάθος χρόνου και όχι μόνο την επόμενη ημέρα ή, εναλλακτικά, να δοθεί η δυνατότητα στους δικηγόρους να μεταβούν στα Κτηματολογικά Γραφεία και χωρίς ραντεβού».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πυρετωδώς Πειραιώς - Mια ακόμη αναβολίτσα - Πάμε Ντουμπάι;

Τράπεζες: Ρεκόρ ρευστότητας που «λιμνάζει» και αναζητεί υγιή ζήτηση για νέα δάνεια

Logistics: Επενδύσεις 500 εκατ. από εταιρείες ακινήτων – Ανοδική η τάση στα ενοίκια

gazzetta
gazzetta reader insider insider