Κίνα: Η οικονομία της διχάζει τους κορυφαίους οικονομολογους - Τι λένε οι Ελ Εριάν, Κρούγκμαν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίνα: Η οικονομία της διχάζει τους κορυφαίους οικονομολογους - Τι λένε οι Ελ Εριάν, Κρούγκμαν
Η οικονομία της Κίνας δοκιμάζεται: η αγορά ακινήτων καταρρέει, οι αποπληθωριστικές πιέσεις εξαπλώνονται και η χρηματιστηριακή αγορά διαγράφει μια ταραχώδη πορεία. Αλλά οι οικονομολόγοι δεν συμφωνούν για την κατάστασή της.

Η οικονομία της Κίνας δοκιμάζεται: η αγορά ακινήτων καταρρέει, οι αποπληθωριστικές πιέσεις εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα και η χρηματιστηριακή αγορά διαγράφει μια ταραχώδη πορεία φέτος, με τον δείκτη CSI 300 να έχει χάσει το 40% της αξίας του από το υψηλό του 2021.

Προσθέτοντας αλάτι στην πληγή, τα νούμερα για τον PMI Ιανουαρίου που δημοσιεύθηκαν από την κινεζική στατιστική υπηρεσία έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, λόγω της πτώσης της ζήτησης.

Το πλήθος των απογοητευτικών στοιχείων εύλογα προκαλεί ένα κύμα σκεπτικισμού για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Η Allianz, για πρώτη φορά, άλλαξε τη θετική της στάση για την Κίνα, προβλέποντας τώρα ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά μέσο όρο 3,9% μεταξύ 2025 και 2029. Η πρόβλεψη είναι χαμηλότερη από το 5% που ανέμενε πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας κορονοϊού.

Ο πρώην αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Eswar Prasad δήλωσε στην Nikkei Asia ότι «η πιθανότητα, το ΑΕΠ της Κίνας να ξεπεράσει μια μέρα αυτό των ΗΠΑ, μειώνεται». Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος και σύμβουλος της Allianz Mohamed El-Erian ανέδειξε τις θλιβερές επιδόσεις των χρηματιστηρίων της Κίνας έναντι των αμερικανικών και των ευρωπαϊκών μέσω ενός γραφήματος στο X, με τη σημείωση ότι αποτυπώνει την έντονη απόκλιση μεταξύ των τριών αγορών μετοχών.

Η ίδια η Κίνα, ωστόσο, δεν είναι διατεθειμένη να ομολογήσει ότι η οικονομία της ταλαιπωρείται. Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ δήλωσε την παραμονή της κινεζικής Πρωτοχρονιάς ότι η οικονομία της χώρας έγινε «πιο ανθεκτική και δυναμική φέτος». Πράγματι, υπάρχουν κάποια σημάδια ελπίδας για τη δοκιμαζόμενη οικονομία, αλλά ίσως όχι αρκετά για να επηρεάσουν τις «αρκούδες». Για παράδειγμα, η εργοστασιακή δραστηριότητα στην Κίνα επεκτάθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο, ενώ ο κλάδος πολυτελών ειδών της χώρας φαίνεται να υποχωρεί.

Αυτού του είδους τα οικονομικά στοιχεία έχουν φέρει και θετικά σενάρια στα μυαλά των επενδυτών, υποδηλώνοντας ότι δεν υπάρχει ευρεία συναίνεση για την πορεία της οικονομίας της Κίνας.

Εποχή στασιμότητας

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Πολ Κρούγκμαν υπήρξε μια από τις πιο αρνητικές φωνές για την Κίνα, λέγοντας ότι η χώρα εισέρχεται σε μια εποχή οικονομικής στασιμότητας και κατήφειας.

Η Κίνα υποτίθεται ότι θα αναπτυσσόταν μετά την άρση της αυστηρής πολιτικής «μηδενικών κρουσμάτων», έγραψε ο Κρούγκμαν σε πρόσφατο άρθρο του στους New York Times. Έκανε όμως το ακριβώς αντίθετο.

Από την κακή ηγεσία μέχρι την υψηλή ανεργία των νέων, η χώρα αντιμετωπίζει «αντίθετους ανέμους» σε όλους τους τομείς, υποστήριξε ο Κρούγκμαν. Και το οικονομικό παραπάτημα της χώρας δεν είναι μεμονωμένο, αλλά ένα που θα μπορούσε δυνητικά να γίνει πρόβλημα όλων, προειδοποίησε ο οικονομολόγος.

Αχτίδες ελπίδας

Δεν μοιράζονται, όμως, όλοι την ίδια ζοφερή εικόνα για την Κίνα.

Το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών εκτιμά ότι το Πεκίνο έχει την ικανότητα, μέσω των πολιτικών του, να οδηγήσει την οικονομία της Κίνας στην αναπτυξιακη δυναμική της. Εμμένει, μάλιστα, στην καλύτερη των συγκλινουσών εκτιμήσεων πρόβλεψή του για ρυθμό ανάπτυξης 5% το 2024. Αυτή η πρόβλεψη, ωστόσο, εξαρτάται από το εάν θα εφαρμοστούν επαρκή μέτρα στήριξης της ζήτησης. Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το ΑΕΠ της Κίνας ήταν αυτά του δ' τριμήνου του 2023 που έδειξαν ανάπτυξη 5,2%, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Την ίδια στιγμή, ο εταίρος της Clocktower Group και επικεφαλής στρατηγικής Marko Papic μοιράστηκε μια αισιόδοξη βραχυπρόθεσμη άποψη για τις κινεζικές μετοχές. Σε συνέντευξή του στο CNBC στις 7 Φεβρουαρίου, ο Papic προέβλεψε ότι οι κινεζικές μετοχές θα εκτιναχθούν τουλάχιστον κατά 10% τις επόμενες ημέρες, καθώς οι αξιωματούχοι στέλνουν σήματα για μέτρα στήριξης της αποδυναμωμένης χρηματιστηριακής αγοράς.

«Ένα ράλι 10% έως 15% στις κινεζικές μετοχές είναι πιθανό τις επόμενες ημέρες διαπραγμάτευσης», είπε ο Papic.

Η JPMorgan Private Bank περιέγραψε επίσης σενάρια bull case για την Κίνα σε πρόσφατο report της. «Παρά την ολίσθηση του χρηματιστηρίου και τα επίμονα προβλήματα της αγοράς ακινήτων, ορισμένα τμήματα της κινεζικής οικονομίας έχουν επίσης αποδείξει την ανθεκτικότητά τους», ανέφερε.

Η τράπεζα είπε ότι ο κρίσιμος ρόλος της Κίνας ως παγκόσμιας μεταποιητικής μηχανής είναι απίθανο να υποβαθμιστεί, προσθέτοντας ότι η κυκλική ζήτηση για τις εξαγωγές της είναι πιθανό να παραμείνει ανέπαφη.

Κοιτάζοντας μπροστά, η Κίνα έχει εμπόδια να ξεπεράσει. Ωστόσο, το αν έχει τη δύναμη πυρός να το κάνει, μένει να φανεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

SUV: Για πρώτη φορά κατέκτησαν το 51% της ευρωπαϊκής αγοράς των καινούργιων αυτοκινήτων

Ο «ιός» της κρίσης εμπορικών ακινήτων στις ΗΠΑ προσβάλλει και την Ευρώπη

Κίνα: Ετήσια αύξηση 27,1% για τις εξαγωγές οχημάτων νέας ενεργειακής τεχνολογίας τον Ιανουάριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider