Στις ράγες οι μελέτες βιωσιμότητας για τη διασύνδεση Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στις ράγες οι μελέτες βιωσιμότητας για τη διασύνδεση Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας
Ιδρύθηκε η εταιρεία ειδικού σκοπού των δύο Διαχειριστών που θα αναλάβει τη μελέτη, όπως προέβλεπε το σχετικό SHA που υπογράφηκε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.

Ξεκινά η ωρίμανση του σχεδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, καθώς αποτελεί γεγονός η κοινή εταιρεία ειδικού σκοπού «Σαουδοαραβική Ελληνική Ηλεκτρική Διασύνδεση» του ΑΔΜΗΕ και της National Grid S.A- Saudi Electricity Company, Διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς της αραβικής χώρας.

Σκοπός της εταιρείας είναι να εκπονήσει τις μελέτες για την εμπορική βιωσιμότητα του έργου. Ο ΑΔΜΗΕ και η National Grid θα κατέχουν μερίδιο 50% έκαστος στο SPV.

Η ίδρυση της Saudi Greek Interconnection προβλεπόταν στη Συμφωνία Μετόχων (Shareholders Agreement-SHA) που είχαν υπογράψει οι δύο Διαχειριστές το περασμένο φθινόπωρο. Η συμφωνία με τη National Grid εντάσσεται στη στρατηγική του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και του ΑΔΜΗΕ να συμμετάσχουν, ενεργά, στην υλοποίηση των μεγάλων ενεργειακών διαδρόμων για τη μεταφορά προς την Ευρώπη καθαρής ενέργειας από τη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Η σύμπραξη του ΑΔΜΗΕ και της National Grid S.A- Saudi Electricity Company ήρθε σε συνέχεια της επίσημης επίσκεψης του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2022 και των συνομιλιών που είχε με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Το Συμφωνητικό (MoU) που είχε υπογραφεί τότε για την ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορα πεδία έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία της Saudi Greek Interconnection, που αποτελεί, ουσιαστικά, το πρώτο πεδίο εξειδίκευσης της συνεργασίας αυτής.

Διεθνείς ηλεκτρικοί λεωφόροι

Η προοπτική διασύνδεσης της χώρας μας με χώρες της Βόρειας Αφρική και της αραβικής χερσονήσου εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο για μετατροπή της χώρας μας σε κόμβο διαμετακόμισης ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας. Κι αυτό με δεδομένο τις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν σε αυτές τις περιοχές -λόγω των διαθέσιμων εκτάσεων και του πλούσιο ηλιακού δυναμικού- για την παραγωγή άφθονοι «πράσινου» ρεύματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία ELICA του Ομίλου Κοπελούζου ωριμάζει τη διασύνδεση Αίγυπτος – Ελλάδα (GREGY), η οποία μάλιστα έχει ενταχθεί στα στα Έργα Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PMI) της Ε.Ε. Το έργο θα υλοποιηθεί με υποθαλάσσιο καλώδιο χωρητικότητας 3.000 MW που θα παρέχει δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς ενέργειας. Το έργο GREGY θα μεταφέρει 100% πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, και διαμέσου της Ελλάδος στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΑΔΜHE έχει υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης με την ELICA SA του Ομίλου Κοπελούζου, σχετικά με την την αξιολόγηση της εισόδου του Διαχειριστή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας που αναπτύσσει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Η πρόθεση των Μερών είναι ο ΑΔΜΗΕ να αποκτήσει ποσοστό έως 33,3% της εταιρείας. Την ίδια στιγμή, αν και σε πολύ πρώιμο στάδιο, διερευνώνται οι προοπτικές για τη διασύνδεση της χώρα μας και με τη Λιβύη.

«Πράσινη» ενέργεια στην κεντρική Ευρώπη

Όσον αφορά τις εμβληματικές διασυνδέσεις, ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ το Great Sea Interconnector, για τη διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Μάλιστα, για το σκέλος Ελλάδας – Κύπρου, για το οποίο έχει ληφθεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, έχει ήδη δρομολογηθεί η κατασκευή του. Έτσι, πλέον το βάρος πέφτει στη διεύρυνση της μετοχικής σύνθεσης του φορέα υλοποίησης, με την κυπριακή κυβέρνηση να λαμβάνει μέσα στις επόμενες ημέρες τις αποφάσεις της. Υπενθυμίζεται ότι για τον ίδιο λόγο έχει υπογραφεί MoU με το ισραηλινό fund Aluma.

Παράλληλα, ο ΑΔΜΗΕ ωριμάζει το πρότζεκτ του «Green Aegean», που φιλοδοξεί να τροφοδοτήσει με «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια τη Γερμανία. Έργα όπως το «Green Aegean» είναι απαραίτητα για να διασφαλιστεί η ενεργειακή αυτονομία της «Γηραιάς Ηπείρου», καθώς δεν αρκεί η ανάπτυξη υπεράκτιων πάρκων στη Βόρεια Θάλασσα και είναι ζητούμενο να παράγεται με αποδοτικό τρόπο «πράσινη» ενέργεια στο νότο της Ευρώπης και να μεταφέρεται προς τον Βορρά.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάπτυξη offshore αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες, που θα αξιοποιούν το εξαιρετικά πλούσιο δυναμικό τους, θα παίξουν σημαντικό ρόλο ώστε η χώρα μας να γίνει εξαγωγέας καθαρής ενέργειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επίδομα θέρμανσης για ρεύμα: Πότε θα φανεί η έκπτωση 45 - 480 ευρώ στους λογαριασμούς

Ενίσχυση της Protergia με την έναρξη προμήθειας της Αλουμίνιον – Η λιανική τον Ιανουάριο

ΡΑΑΕΥ: «Πράσινο φως» στα σταθερά τιμολόγια από 6μηνη διάρκεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider