Οι μισθοί του Μαρτίου και τα μεταφορικά κόστη, τα στοιχεία-κλειδιά στις σκέψεις Λαγκάρντ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι μισθοί του Μαρτίου και τα μεταφορικά κόστη, τα στοιχεία-κλειδιά στις σκέψεις Λαγκάρντ
Ένα πολύ ισχυρό μήνυμα προς όλους και ιδιαίτερα προς τις αγορές που έχουν τον τρόπο τους να πιέζουν σε σημείο εκβιασμού, έστειλε στη συνέντευξη που ακολούθησε τις αποφάσεις της ΕΚΤ η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ.

Ένα πολύ ισχυρό μήνυμα προς όλους και ιδιαίτερα προς τις αγορές που έχουν τον τρόπο τους να πιέζουν σε σημείο εκβιασμού, έστειλε στη συνέντευξη που ακολούθησε τις αποφάσεις της ΕΚΤ η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ. Το μήνυμα ότι είναι πρόωρο ακόμα και να συζητήσουμε για μειώσεις επιτοκίων αυτή τη στιγμή, δεν θα μπορούσε να ήταν πιο καθαρό, καθώς συνοδευόταν από κοφτή οριζόντια κίνηση του χεριού.

Αλλά η εισαγωγική της δήλωση έγινε και με τρόπο που στέλνει μήνυμα για το μέλλον. Τοποθετήθηκε ως εξής: «Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εγκαίρως στο μεσοπρόθεσμο στόχος μας 2%». Και αμέσως μετά: «Οι μελλοντικές αποφάσεις μας θα διασφαλίζουν ότι τα επιτόκια θα είναι σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα, για όσο χρειαστεί».

Όπως από καιρό έχει γράψει το insider.gr, αναλυτές εκτιμούν πως αν δεν υπάρξει ανατροπή στο μέτωπο του πληθωρισμού, μια πιθανή πρώτη μείωση μπορεί να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο παράλληλα με τις Ευρωεκλογές. Σε κάθε περίπτωση, κάνουν λόγο για συντηρητικές κινήσεις της τάξης του 0,25%, ενώ μπορούν να πραγματοποιηθούν πέντε κινήσεις μέσα στο έτος έως ότου τα επιτόκια «κατηφορίσουν» στο 2,75%. Οι αναλυτές, μάλιστα, επικαλούνται και τον Κροάτη κεντρικό τραπεζίτη και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπόρις Βούτσιτς ο οποίος σε δηλώσεις του πρόκρινε σταθερές κινήσεις στα επιτόκια της τάξης των 25 μονάδων βάσης.

Η αντίδραση των αγορών

Οι αγορές ανέμεναν ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα έβαζε κάποιο φρένο στην άνοδο των μετοχών. Συνηθίζεται άλλωστε αυτό όταν μιλούν οι Κεντρικοί Τραπεζίτες. Ωστόσο η κ. Λαγκάρντ τους έκανε ένα κρύο ντους και πήραν μία κατρακύλα, για να συνέλθουν όμως και να κλείσουν καλά σε Παρίσι και Φρανκφούρτη, αλλά όχι και στο Μιλάνο όπου η κίνηση προς τα θετικά εδάφη δεν ολοκληρώθηκε.

Ίσως οι αγορές να πήραν ένα δυσάρεστο μήνυμα, αλλά έχουν ορατότητα τι να περιμένουν. «Δεν είναι ημερολογιακό το θέμα» είπε η κ. Λαγκάρντ, αν και μπορεί να ήταν έμμεσο μήνυμα προς συναδέλφους της του Συμβουλίου, σχετικά με το… πότε θα περικοπούν τα επιτόκια. «Είναι θέμα στοιχείων», σημείωσε.

Τι ανησυχεί την κ. Λαγκάρντ και ενδεχομένως μας δίνει ένα κλειδί, για το πότε;

Την ανησυχούν οι γεωπολιτικές εντάσεις ειδικά στη Μέση Ανατολή όπως είπε, τις οποίες περιέγραψε λεπτομερώς καθώς προκαλούν μεγάλα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και αυξάνουν τα κόστη και τις καθυστερήσεις. Πόσο στοιχίζει αυτό; Όπως είπε το κόστος δεν είναι μεγάλο περίπου 1,5%, αλλά θέλει να δει τα στοιχεία. Δεν θέλει να βιαστεί πριν δει τις επιπτώσεις, ήταν ξεκάθαρη.

Το άλλο στοιχείο που την απασχολεί, είναι ο αμοιβές, που έχει εκνευρίσει και εκπροσώπους της βρετανικής σχολής. Καθώς υποστηρίζουν ότι οι αυξήσεις στις αμοιβές των εργαζομένων είναι μικρότερες από τον πληθωρισμό και έρχονται με καθυστέρηση.

Η απάντηση εξέπληξε. Μας ανησυχεί ο σύνδεσμος ανάμεσα στις αμοιβές και τα επιχειρηματικά κέρδη, είπε. Η υπόθεσή κλειδί είναι ότι οι αυξήσεις στις αμοιβές θα περάσει στα επιχειρηματικά κέρδη. Η Κριστίν Λαγκάρντ, θέλει να περιμένει τα στοιχεία του Μαρτίου γιατί το 40% των εργαζομένων στην Ευρώπη, που είναι νεοπροσληφθέντες ή μισθωτοί θα έχουν πάρει τους νέους μισθούς τους με τις αυξήσεις και η πρώτη επίδραση θα έχει καταγραφεί. Και θέλει να δει πρώτα αυτή την επίδραση.

Φώτο: @associatedpress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια - Τρίτο διαδοχικό pause

gazzetta
gazzetta reader insider insider