Μικρή άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την ΕΚΤ - Άλμα 11,23% για τη Νokia

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μικρή άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την ΕΚΤ - Άλμα 11,23% για τη Νokia
Υψηλότερα έκλεισαν τα  ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές φαίνεται πως αφομοίωσαν την απόφαση της ΕΚΤ, η οποία διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της προχωρώντας στο τρίτο διαδοχικό pause, σε ένα επίπεδο, δε, που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.

Υψηλότερα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές φαίνεται πως αφομοίωσαν την απόφαση της ΕΚΤ, η οποία διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της προχωρώντας στο τρίτο διαδοχικό pause, σε ένα επίπεδο, δε, που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωτράπεζας, τα οικονομικά δεδομένα επιβεβαιώνουν σε γενικές γραμμές τις προηγούμενες αξιολογήσεις της για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού.

Το επιτόκιο καταθέσεων της Ευρωζώνης διατηρήθηκε στο 4% για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση και η ΕΚΤ επανέλαβε ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για «αρκετά μεγάλη διάρκεια», ώστε ο πληθωρισμός να πιάσει τον πολυπόθητο στόχο του 2%. Οι αγορές εκτιμούν, με ένα ποσοστό 60% πως η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα γίνει τον Απρίλιο, ωστόσο, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής έκριναν ότι είναι πολύ νωρίς για να αρχίσουν να μιλούν για μειώσεις.

Στην αντιπέρα όχθη του Ατλαντικού, η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ για το τέταρτο τρίμηνο υπερέβη κατά πολύ τις προσδοκίες. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε με ρυθμό 3,3%, έναντι 2% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones, δείχνοντας τη συνεχιζόμενη ισχύ στην οικονομία παρά τα υψηλά επιτόκια.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,30% στις 478.53 μονάδες, με τους κλάδους να εμφανίζουν μεικτά πρόσημα. Ο Eurostoxx 50 κέρδισε 0,37% στις 4.580 μονάδες.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη έκλεισε +0,10% και βρέθηκε στις 16.906 μονάδες. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο οριακά ενισχύθηκε 0,03% στις 7.529 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι ολοκλήρωσε στο +0,11% στις 7.464 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο IBEX 35 έκλεισε στο -0,58% και τις 9.863 μονάδες και ο FTSE MIB σημείωσε πτώση 0,60%, στις 30.157 μονάδες.

Στο ταμπλό ξεχώρισε η μετοχή της Nokia, η οποία ενισχύθηκε 11,23% μετά την ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει σε επαναγορά μετοχών 600 εκατ. δολαρίων μέσα στα δύο επόμενα χρόνια. Ο φινλανδικός προμηθευτής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού ανακοίνωσε πτώση 27% στα λειτουργικά κέρδη του τέταρτου τριμήνου, ξεπερνώντας ωστόσο τις προβλέψεις. Παράλληλα, ανακοίνωσε προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη 846 εκατ. ευρώ, από 1,15 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, ξεπερνώντας τα 762,7 εκατ. ευρώ που περίμεναν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση της LSEG.

Στα της οικονομίας, επιδείνωση για δεύτερο διαδοχικό μήνα κατέγραψε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διενέργησε το ινστιτούτο Ifo. Πιο αναλυτικά, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος που καταρτίζει το ινστιτούτο υποχώρησε τον Ιανουάριο στις 85,2 μονάδες από 86,3 μονάδες τον Δεκέμβριο, γεγονός που αποτελεί ακόμα μία ένδειξη πως η ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης δίνει μάχη για να αποφύγει την ύφεση. Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μικρή βελτίωση στις 86,7 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το ΑΕΠ δίνει ώθηση στην Wall Street

Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Πρόωρη η συζήτηση για μειώσεις επιτοκίων - «Δείχνει» προς καλοκαίρι, SOS για μισθούς και πληθωρισμό

Ο Eugenio Tornaghi νέος CEO της Nexi Ελλάδος

gazzetta
gazzetta reader insider insider