Καύσιμα: Οι φόβοι για τον εφοδιασμό ασκούν ανοδικές πιέσεις – Αντέχει η βενζίνη στην εγχώρια αγορά

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καύσιμα: Οι φόβοι για τον εφοδιασμό ασκούν ανοδικές πιέσεις – Αντέχει η βενζίνη στην εγχώρια αγορά
Οι τιμές των καυσίμων στην ελληνική αγορά καταγράφουν πτωτικές τάσεις αλλά οι φόβοι ανεφοδιασμού στην παγκόσμια αγορά ασκούν ανοδικές πιέσεις.

Οι τιμές των καυσίμων στην ελληνική αγορά καταγράφουν πτωτικές τάσεις αλλά οι φόβοι ανεφοδιασμού στην παγκόσμια αγορά οι οποίοι φαίνεται να εντείνονται τις τελευταίες ημέρες ασκούν ανοδικές πιέσεις στο Brent και στα εισαγόμενα πετρελαϊκά προϊόντα.

Η απλή αμόλυβδη κινήθηκε πτωτικά σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά η πορεία τις επόμενες ημέρες αναμένεται να παρουσιάσει σχετική αστάθεια με μικρές αυξομειώσεις λόγω των κινήσεων του Brent.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,817 ευρώ το λίτρο από 1,822 πριν από δέκα ημέρες, του diesel κίνησης στα 1,646 από 1,655 και το πετρέλαιο θέρμανσης στα 1,281 από 1,294.

Όπως αναφέρει πηγή της αγοράς η ζήτηση για τα καύσιμα κίνησης κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με το πετρέλαιο θέρμανσης το οποίο καταγράφει σημαντική πτώση λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας. Η συγκράτηση των τιμών στην εγχώρια αγορά αποτελούν θετική εξέλιξη για τους Έλληνες καταναλωτές αλλά τα μηνύματα που στέλνει η διεθνής αγορά, παρά το γεγονός ότι ορισμένες φορές είναι αντικρουόμενα, συνηγορούν υπέρ μιας ταραχώδους επερχόμενης περιόδου καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι διακοπές στον εφοδιασμό θα μπορούσαν να ασκήσουν ανοδικές πιέσεις στο Brent.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις εγείρουν ανησυχίες για την παγκόσμια προμήθεια πετρελαίου

Το αμερικανικό αργό υποχώρησε περισσότερο από 4% τη Δευτέρα, αφού η Σαουδική Αραβία μείωσε τις τιμές του, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι υπάρχει υπερπροσφορά στην αγορά την ώρα που η ζήτηση εξασθενεί.

Η μείωση των τιμών στη Σαουδική Αραβία έρχεται εν μέσω της αδυναμίας της αγοράς που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ και στη μείωση της ζήτησης στην Κίνα. Από την άλλη, ο OPEC και οι σύμμαχοί του μειώνουν την παραγωγή τους κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα αυτό το τρίμηνο σε μια προσπάθεια να εξισορροπήσουν την αγορά.

«Ενώ είναι πιθανό η μείωση της τιμής να στοχεύει στο να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς ενόψει των περικοπών παραγωγής, η αγορά το εκλαμβάνει ως σαφές σημάδι ότι η οικονομία επιβραδύνεται», έγραψε τη Δευτέρα ο Phil Flynn από το The Price Futures Group.

«Η αγορά φαίνεται να αισθάνεται ότι ο γεωπολιτικός κίνδυνος δεν θα επηρεάσει την προσφορά αλλά και εάν επηρεάσει, η ζήτηση είναι αδύναμη, επομένως δεν θα έχει σημασία», έγραψε ο Flynn.

Οι επανειλημμένες επιθέσεις από μαχητές Χούτι, που είναι σύμμαχοι με το Ιράν, σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα ανάγκασαν τον ναυτιλιακό γίγαντα Maersk να αποφύγει την κρίσιμη πλωτή οδό για το άμεσο μέλλον.

Οι αναλυτές λένε ότι ένας περιφερειακός πόλεμος που θα συμπαρέσυρε το Ιράν θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαταραχή στα στενά του Ορμούζ, κάτι που θα είχε ουσιώδη αντίκτυπο στην αγορά. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, οι αυξανόμενες εντάσεις στην περιοχή δεν έχουν προκαλέσει πρόβλημα στις προμήθειες αργού.

Κρίσιμες οι αποφάσεις της Fed και του OPEC+

Οι επενδυτές παρακολούθησαν επίσης τα μακροοικονομικά στοιχεία για ενδείξεις για το πότε θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι μειώσεις των επιτοκίων, καθώς οι χαμηλότερες περικοπές δανεισμού μπορούν να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη και να μεταφραστούν σε υψηλότερη ζήτηση πετρελαίου.
Η τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έδωσε την αίσθηση ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο ενώ εκφράστηκε ανησυχία για τους κινδύνους που μπορεί να εγκυμονεί για την οικονομία μια «υπερβολικά περιοριστική» νομισματική πολιτική.

Τέλος, η πολιτική του OPEC+ και οι πρόσφατες αλλαγές όπως η αποχώρηση της Αγκόλα, σηματοδοτεί μια ελεγχόμενη προσέγγιση στη διαχείριση του εφοδιασμού πετρελαίου. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στην προσεχή συνεδρίαση του OPEC+ την 1η Φεβρουαρίου θα είναι κρίσιμες καθώς νέες περικοπές θα μπορούσαν να ασκήσουν ανοδικές πιέσεις στο πετρέλαιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Από τι θα εξαρτηθεί πορεία της τιμής το 2024 – Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Πετρέλαιο: Άνοδος με ώθηση από τα γεγονότα στο Ιράν

Καύσιμα: Πώς θα κινηθούν οι τιμές στις γιορτές – Τι συμβαίνει με την βενζίνη και το πετρέλαιο θέρμανσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider