Χατζηδάκης: Τέλος οι ομπρέλες στις «απάτητες παραλίες» - Κεντρικά από το Δημόσιο οι παραχωρήσεις των παραλιών - Αυστηρές ποινές για τους παραβάτες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χατζηδάκης: Τέλος οι ομπρέλες στις «απάτητες παραλίες» - Κεντρικά από το Δημόσιο οι παραχωρήσεις των παραλιών - Αυστηρές ποινές για τους παραβάτες
Αυστηρές ποινές και λουκέτο εντός 48 ωρών για τους παραβάτες. Συγκεκριμένες υποχρεώσεις για τους παραχωρησιούχους. Οι πολίτες θα μπορούν με app να εντοπίζουν και να καταγγέλλουν την παρανομία.

Σχέδιο πέντε αξόνων περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τους όρους αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης και στοχεύει στην αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης εγκαταστάσεων με ξαπλώστρες και ομπρέλες στις παραλίες.

Το νομοσχέδιο καθιερώνει την έννοια της «απάτητης παραλίας», αναθέτει τους διαγωνισμούς για την ενοικίαση της παραλίας, οι οποίοι πλέον θα γίνονται ηλεκτρονικά, στην Κτηματική Υπηρεσία του δημοσίου, αυστηροποιεί τις ποινές για τους παραβάτες και ορίζει σαφώς τις υποχρεώσεις των παραχωρησιούχων.

Απάτητη παραλία: Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, σε περιοχές natura, όπου σήμερα επιτρέπεται τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων μέχρι 30%, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα προσδιορίσει εντός του α' εξαμήνου του 2024 κάποιες παραλίες όπου θα απαγορευτούν και τα ομπρελοκαθίσματα και οποιαδήποτε άλλη εμπορική δραστηριότητα. Πίσω από τις «απάτητες παραλίες», ο λεγόμενος παλαιός αιγιαλός, θα είναι κοινόχρηστος: δεν θα επιτρέπεται κάποια δραστηριότητα ούτε μπροστά, ούτε πίσω.

Το υπόλοιπο τμήμα του παλαιού αιγιαλού περιέρχεται στην, προς αξιοποίηση, ιδιωτική περιουσία του δημοσίου, προκειμένου η ΕΤΑΔ να επιτελέσει τον ρόλο της.

Κατά τα λοιπά, τίθενται όρια στους αιγιαλούς και παραλίες που παραχωρούνται ως εξής:

α. Δεν επιτρέπεται η παραχώρηση ποσοστού πάνω από το 50% του συνολικού εμβαδού κάθε παραλίας, ποσοστό το οποίο μειώνεται στο 30 % για περιοχές Natura. Έτσι, αν μια παραλία έχει εμβαδόν π.χ. 20 στρέμματα, τα 10 στρέμματα τουλάχιστον θα πρέπει να είναι ελεύθερα ενώ τίθεται επιπλέον ελάχιστη απόσταση 6 μέτρων (3 μέτρα εκατέρωθεν) μεταξύ των παραχωρήσεων.

β. Κάθε παραχώρηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 τ.μ. Περαιτέρω τίθεται πλαφόν στο εμβαδόν της έκτασης στην οποία επιτρέπεται η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών κλπ. το οποίο είναι μέχρι 60 % της παραχωρούμενης έκτασης (30 % για περιοχές Natura). Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι ομπρέλες και ξαπλώστρες σε κάθε παραχώρηση δεν μπορούν να καταλαμβάνουν πάνω από 300 τ.μ. (το 60 % της έκτασης) ή 150 τ.μ. σε περιοχές Natura.

Ηλεκτρονική διαδικασία διαγωνισμών: Οι διαγωνισμοί για την ενοικίαση των παραλιών θα διεξάγονται με ηλεκτρονικό τρόπο, αποκλειστικά από την Κτηματική Υπηρεσία του δημοσίου και όχι από τους δήμους. Με τον τρόπο αυτό θα σταματήσουν οι καθυστερήσεις, ενώ εξασφαλίζεται η πλήρης διαφάνεια της διαδικασίας, σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Θεσπίζεται κατώτατο μίσθωμα με βάση νέα μεθοδολογία που θα λαμβάνει υπόψιν τις αντικειμενικές αξίες της περιοχής, τη διάρκεια της παραχώρησης (συνολικά και εντός του έτους) και τον «Συντελεστή Βαρύτητας Αιγιαλού» που αυξάνει ή μειώνει το μίσθωμα ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αιγιαλού.

Οι συμβάσεις παραχώρησης θα έχουν διάρκεια μέχρι τρία έτη.

Προς διευκόλυνση της διαδικασίας, θα υπάρχουν τυποποιημένα τεύχη διακήρυξης και συμβάσεις παραχώρησης διάρκειας έως 3 ετών, ανάλογα την περιοχή.

Η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρώνεται μέχρι τις 31 Μαρτίου κάθε έτους ώστε να υπάρχει χρόνος προετοιμασίας ενόψει της τουριστικής περιόδου. Κατ’ εξαίρεση για την πρώτη εφαρμογή το 2024 η προθεσμία είναι έως τις 15 Μαΐου.

Στο ηλεκτρονικό σύστημα εισάγονται τα εξής στοιχεία:

α) Το τμήμα του αιγιαλού που θα παραχωρηθεί, προσδιορισμένο ως πολύγωνο,
β) η έναρξη και η λήξη της παραχώρησης εντός του έτους,
γ) η διάρκεια της παραχώρησης και
δ) ο χρόνος διενέργειας της ηλεκτρονικής δημοπρασίας.
ε) οι όροι της σύμβασης παραχώρησης.

Καθιέρωση υποχρεώσεων του παραχωρησιούχου: τακτικός καθαρισμός της παραλίας, δημιουργία κινητών εγκαταστάσεων, όπως ντους, αποδυτήρια κλπ για τους λουόμενους, εγκατάσταση seatracs για άτομα με αναπηρία, ανάρτηση πινακίδας με πληροφορίες για την παραχώρηση.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στην υποχρέωση για ναυαγοσώστες που σήμερα υπάρχει στις πολυσύχναστες παραλίες. Αν οι Δήμοι δεν προλάβουν να κάνουν τις αναγκαίες προσλήψεις μεταφέρεται η υποχρέωση για πρόσληψη ναυαγοσωστών με αντίστοιχους συμψηφισμούς στο τίμημα της σύμβασης.

Έλεγχοι αξιοποίησης της περιουσίας. Έχει σχεδιαστεί μια εφαρμογή με την οποία οι πολίτες που βρίσκονται σε μια παραλία θα μπορούν να εντοπίζουν παρανομίες και να καταγγέλλουν στην υπηρεσία από το κινητό τους. Επίσης προβλέπεται Μητρώο Συμβάσεων παραχώρησης, με φωτογραφίες και γεωχωρικά δεδομένα.

Κατά το πρότυπο της Μυκόνου και άλλων νησιών, θα υπάρχουν μεικτά κλιμάκια ελέγχου από ΥΠΕΘΟ, Δήμους, ΑΑΔΕ, ΕΛΑΣ, εισαγγελικές Αρχές

Παραβάσεις και ποινές: Σε περίπτωση κατάληψης αιγιαλού και παραλίας χωρίς να υπάρχει σύμβαση παραχώρησης ή καθ υπέρβαση της σύμβασης, εκδίδεται πράξη απομάκρυνσης εντός 48 ωρών των στοιχείων που έχουν τοποθετηθεί. Εφαρμόζεται άμεση καταγγελία της σύμβασης για σοβαρές παραβάσεις του νόμου.

Εάν δεν υπάρχει σύμβαση παραχώρησης, θα εκδίδεται διαταγή σφράγισης και διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης εντός 24 ωρών.

Παράλληλα, αυστηροποιείται και η ποινή: σε περίπτωση παραβάσεων σε νόμιμη παραχώρηση, η ποινή θα φτάνει στο τετραπλάσιο του τιμήματος της σύμβασης και σε περίπτωση αυθαίρετης κατάληψης θα επιβάλλεται πρόστιμο τετραπλάσιο του ανταλλάγματος που θα κατέβαλε η επιχείρηση εάν είχε σύμβαση παραχώρησης, με βάση το ελάχιστο τίμημα που προβλέπεται.

Δείτε αναλυτικά τους Όρους Αξιοποίησης στη δεξιά στήλη «Σχετικά Αρχεία»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider