Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ: 500 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για να γίνουν «bankable» οι μικρομεσαίοι

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ: 500 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για να γίνουν «bankable» οι μικρομεσαίοι
Στόχος του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ είναι η δημιουργία δανείων ύψους 2,1 δισ. ευρώ για τη στήριξη με εγγυήσεις και επιδοτήσεις 6.500 μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Με τον φιλόδοξο στόχο του να πέσουν στην αγορά πάνω από 2,1 δισ. ευρώ δανείων που θα κινητοποιήσουν επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ από 6.500 μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσα στην επόμενη πενταετία, ξεκινά το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ) με πόρους από το νέο ΕΣΠΑ.

Η συμφωνία χρηματοδότησης για τη δημιουργία του νέου Ταμείου Χαρτοφυλακίου υπεγράφη χθες από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση και τον πρόεδρο και CEO της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB), Γιώργο Ζαββό και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιευτεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις τράπεζες που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Βασικός σκοπός του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ είναι να ανοίξει την πόρτα της τραπεζικής χρηματοδότησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς η έλλειψη δανεισμού είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως φαίνεται διαχρονικά από διάφορες έρευνες. Ένας από τους βασικούς στόχους που έχει θέσει εξάλλου ο Νίκος Παπαθανάσης είναι η διεύρυνση του αριθμού των μικρομεσαίων που έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα κατά τουλάχιστον 60.000 επιχειρήσεις.

Αυτό θα γίνει με δύο τρόπους: Πρώτον μέσω εγγυήσεων για επιχειρηματικά δάνεια που θα κάνουν πιο εύκολη τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μειώνοντας τις απαιτούμενες εγγυήσεις από τη μεριά τους και εμμέσως και το κόστος δανεισμού καθώς υποχωρεί το ρίσκο. Δεύτερον με απευθείας επιδότηση επιχειρηματικών δανείων που θα μειώσει σημαντικά τα επιτόκια.

Ενίσχυση άνω των 6.5000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ο αρχικός προϋπολογισμός του Ταμείου ανέρχεται σε 500 εκατομμύρια ευρώ και με τη μόχλευση μέσω του τραπεζικού συστήματος, αναμένεται να δημιουργηθεί χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 2,1 δισ. ευρώ το οποίο θα αποτελείται:

Αφενός από το «Ταμείο Εγγυοδοσίας ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ», που με αρχικούς πόρους 300 εκατ. ευρώ θα δημιουργήσει χαρτοφυλάκιο δανείων συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ, μέσω του οποίου θα ενισχυθούν:

Στο υποταμείο «Γενική επιχειρηματικότητα», 4.692 επιχειρήσεις λαμβάνοντας μέσο ύψος δανείου τις 300.000 ευρώ και

Στο υποταμείο «Επιχειρηματικότητα Νεοσύστατων Επιχειρήσεων», 937 επιχειρήσεις με μέσο ύψος δανείου τις 100.000 ευρώ.

Αφετέρου το «Ταμείο Δανείων ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ» το οποίο με αρχικούς πόρους 200 εκατ. ευρώ θα δημιουργήσει συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους κατ' εκτίμηση 460 εκατ. ευρώ, και θα ενισχυθούν περίπου 1.530 - 1.840 επιχειρήσεις λαμβάνοντας ως μέσο ύψος δανείων 250.000-300.000 ευρώ.

Τα παραπάνω δάνεια θα κατευθυνθούν στην αγορά μέσω των συμβαλλόμενων με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB) Πιστωτικών Ιδρυμάτων.

Οι πόροι του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ αρχικού ύψους 500 εκατ. προέρχονται από το ΕΣΠΑ 2021-2027 μέσω του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027» με δυνατότητα συνεισφοράς πόρων από άλλες πηγές δημόσιας χρηματοδότησης, όπως περιφερειακά (ΠΕΠ) και τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Παπαθανάσης: Βασική προτεραιότητα η στήριξη της επιχειρηματικότητας

Με την υπογραφή της Συμφωνίας Χρηματοδότησης με την HDB o αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, δήλωσε πως: «η στήριξη της επιχειρηματικότητας, με στόχο την άνοδο του ΑΕΠ και την αύξηση των εισοδημάτων για όλους τους συμπολίτες μας, αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης» και σημείωσε πως με τον τρόπο αυτό «ενισχύεται περαιτέρω η χρηματοδότηση επενδυτικών κεφαλαίων και κεφαλαίων κίνησης καθώς και η δυνατότητα εγγυοδοσίας των ΜμΕ, με αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη διεύρυνση της περιμέτρου των ωφελούμενων υγιών επιχειρήσεων».

«Το πετυχημένο πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ μπαίνει πλέον στον τρίτο κύκλο του προσφέροντας εγγυήσεις δανείων και επιδοτήσεις επιτοκίου, ώστε να γίνει ακόμη πιο προσβάσιμη η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα. Εντός των επόμενων ημερών, θα δημοσιευθεί η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τους Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Ταμείο», δήλωσε ο πρόεδρος και CEO της HDB, Γεώργιος Ζαββός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Έρχεται ο «Μεγάλος Αδερφός» για ανασφάλιστα οχήματα – «Μπλόκο» και για όσα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ 

Οι 4 «καυτοί» φάκελοι που παραλαμβάνει η νέα υπ. Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου

Τράπεζες: Ανοίγονται ξανά στο εξωτερικό – Το τέλος της απομόνωσης και οι νέοι επενδυτές

gazzetta
gazzetta reader insider insider