Γαλλία: Ενέργεια και υπηρεσίες ωθούν υψηλότερα τον πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γαλλία: Ενέργεια και υπηρεσίες ωθούν υψηλότερα τον πληθωρισμό
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ο ετήσιος πληθωρισμός καταγράφεται στο 4,1%, υψηλότερος από το 3,9% του Νοεμβρίου.

Ο γαλλικός πληθωρισμός αυξήθηκε τον Δεκέμβριο, καθώς οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν και το κόστος ενέργειας εκτινάχθηκε μετά τη μείωση της στήριξης των νοικοκυριών από την κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ο ετήσιος πληθωρισμός καταγράφεται στο 4,1%, υψηλότερος από το 3,9% του Νοεμβρίου. Το ποσοστό ήταν σύμφωνο με τη ενδιάμεση εκτίμηση έρευνας του Bloomberg και παραμένει πολύ κάτω από το ανώτατο όριο του 7,3% που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2023.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν 0,1% - λιγότερο από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι, ξεπερνώντας όμως το αρνητικό ποσοστό του προηγούμενου μήνα.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης βιώνει παρόμοια άνοδο του πληθωρισμού με την υπόλοιπη περιοχή του κοινού νομίσματος — αν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι απίθανο να ανησυχεί από την εξέλιξη. Η άνοδος των τιμών στο μπλοκ των 20 χωρών μειώθηκαν δραματικά τελευταία, με τον στόχο για πληθωρισμό 2% να εμφανίζεται ορατός για τον επόμενο Νοέμβριο.

Αυτή η προοπτική ώθησε τους επενδυτές να κλιμακώσουν τα στοιχήματα ότι τα επιτόκια θα μειωθούν νωρίτερα- από τα μέσα του 2024- όπως έχουν σηματοδοτήσει ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ. Οι χρηματαγορές προεξοφλούν χαλάρωση 166 μονάδων βάσης μέχρι το τέλος του έτους — κάτι που ισοδυναμεί με περισσότερες από έξι τριμηνιαίες περικοπές στα επιτόκια. Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, προβλέπονταν μόνο τρεις τέτοιες μειώσεις για το 2024.

Αυτή η αναθεώρηση των προσδοκιών, οδήγησε μια «βουτιά» στις αποδόσεις του γερμανικού 10ετούς ομολόγου στο 1,89% στα τέλη Δεκεμβρίου - το χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από ένα χρόνο. Αν και επανακάμπτει αργά, παραμένει μία ποσοστιαία μονάδα κάτω από το ανώτατο όριο 3%, που έφτασε για αυτόν τον οικονομικό κύκλο πριν από τρεις μήνες.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης που ανακοινώνονται την Παρασκευή, αναμένεται να δείξουν αύξηση των τιμών στο 3%, αν και η επιβράδυνση τους αναμένεται να συνεχιστεί καθώς προχωρά το έτος. Τα πρώτα περιφερειακά στοιχεία για τη Γερμανία, αποκάλυψαν επιτάχυνση του πληθωρισμού στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία.

Μια υποτονική ευρωπαϊκή οικονομία πιθανότατα θα βοηθήσει στην υποχώρηση του πληθωρισμού, καθώς το μπλοκ των ευρωπαϊκών χωρών πιθανόν να έχει υποστεί μια ήπια ύφεση στο δεύτερο εξάμηνο του 2023. Από την πλευρά της η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, δείχνει ελάχιστες ενδείξεις ότι θα ακολουθήσει μια ισχυρή ανάκαμψη.

«Το ερώτημα για το πόσο καιρό θα είναι απαραίτητο να διατηρηθούν τα επιτόκια στο τρέχον επίπεδο πριν αρχίσουμε να τα μειώνουμε, θα εξαρτηθεί από τη μελλοντική εξέλιξη των δεδομένων, σε ένα πλαίσιο στο οποίο η αβεβαιότητα συνεχίζει να είναι υψηλή», δήλωσε ο επικεφαλής της ισπανικής κεντρικής τράπεζας Πάμπλο Ερνάντες ντε Κος.

Ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης, Robert Holzmann, που ανήκει στα «γεράκια» της ΕΚΤ, έχει προειδοποιήσει ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το κόστος δανεισμού θα μειωθεί φέτος, χαρακτηρίζοντας τέτοιες συζητήσεις πρόωρες.

Στη Γαλλία, οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 5,6% τον Δεκέμβριο μετά από αύξηση 3,1% τον προηγούμενο μήνα.

Η επιτάχυνση του πληθωρισμού στον τομέα των υπηρεσιών είναι πιθανό να ανησυχεί περισσότερο τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, καθώς αποτελεί ενδεικτικό στοιχείο των βασικών, εγχώριων πιέσεων στις τιμές. Τον τελευταίο μήνα του έτους, έφτασε στο 3,1%, κυρίως λόγω του τομέα των μεταφορών, ανέφερε η γαλλική στατιστική υπηρεσία Insee.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσικό πετρέλαιο: Χάνεται το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα στην Ινδία καθώς οι τιμές αυξάνονται

Μειώθηκε το ετήσιο ποσοστό ανεργίας τον Νοέμβριο με αύξηση των απασχολουμένων

Επιτόκια: Πόσο αυξήθηκαν σε καταθέσεις και χορηγήσεις το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider