Τουρκία: Σκαρφάλωσε στο σχεδόν 65% ο πληθωρισμός - Αναμένεται και νέα άνοδος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Σκαρφάλωσε στο σχεδόν 65% ο πληθωρισμός - Αναμένεται και νέα άνοδος
Την ώρα που ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, οι εντυπωσιακές αυξήσεις των τιμών συνεχίζουν να πλήττουν τους πολίτες στην Τουρκία.

Την ώρα που ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, οι εντυπωσιακές αυξήσεις των τιμών συνεχίζουν να πλήττουν τους πολίτες στην Τουρκία.

Ο πληγθωρισμός της χώρας επιταχύνθηκε στο 64,8% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, από 62% τον Νοέμβριο. Η μέτρηση ήταν χαμηλότερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters και τον τοποθετούσαν στο 65,1%. Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός «έκοψε ταχύτητα», στο 2,9%, από 3,3% προηγουμένως.

Ο τουρκικός πληθωρισμός είχε εκτοξευτεί στο υψηλό του 85,5% τον Οκτώβριο του 2022. Η τουρκική λίρα γνώρισε μεγάλη υποτίμηση, αυξάνοντας το κόστος των εισαγωγών και διαβρώνοντας τους μισθούς των πολλών ξένων εργατών της χώρας που στέλνουν χρήματα στο εξωτερικό. Αυτό προκλήθηκε σε μια περίοδο που η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας επέμενε σε μια αμφιλεγόμενη πολιτική μείωσης επιτοκίων, που υποστήριζε Πρόεδρος Ερντογάν.

Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα έκανε μεγάλη στροφή τον Ιούνιο όταν άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια υπό τον νέο διοικητή Hafize Gaye Erkan. Έχουν έκτοκτε αυξηθεί, από το 8,5%, στο 42,5%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider