Ανάπλαση Βοτανικού/Ελαιώνα: Διαγωνισμοί 75 εκατ. ευρώ για την αναμόρφωση της περιοχής

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανάπλαση Βοτανικού/Ελαιώνα: Διαγωνισμοί 75 εκατ. ευρώ για την αναμόρφωση της περιοχής
Ποιοι δύο... συνοδευτικοί διαγωνισμοί που σχετίζεται με την περίφημη αστική ανάπλαση της περιοχής Βοτανικού/Ελαιώνα είναι σε εξέλιξη. Ο ποδηλατόδρομος, οι οδοποιίες, τα έργα πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων και οι λοιπές παρεμβάσεις.

Ένας ακόμα διαγωνισμός που σχετίζεται με την περίφημη αστική ανάπλαση της περιοχής Βοτανικού / Ελαιώνα είναι σε εξέλιξη, παίρνοντας προς ημερών και το «πράσινο φως» της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αθηναίων. Ο λόγος για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου «Sub2. ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ / ΕΛΑΙΩΝΑ - ΕΡΓΑ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ, ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΟΜΒΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ», Υποέργο 1: «ΕΡΓΑ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΟΜΒΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ», συνολικού προϋπολογισμού 37.450.495 ευρώ, με ΦΠΑ 24%, συμπεριλαμβανομένου δικαιώματος προαίρεσης 6.450.495 ευρώ με ΦΠΑ 24% το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Περιγραφή και ουσιώδη χαρακτηριστικά του έργου

Όπως αναφέρεται, η περιοχή του Βοτανικού / Ελαιώνα καλύπτει μία έκταση 9.000 στρεμμάτων μίας πρώην βιομηχανικής περιοχής που καλύπτει εν μέρει πέντε Δήμους στην ευρύτερηπεριοχή. Το αθηναϊκό μέρος καλύπτει περίπου 2.100 στρέμματα. Το προτεινόμενο έργο είναι αρμοδιότητας του Δήμου Αθηναίων, αφορά τις υποδομές της περιοχής του Ελαιώνα και περιλαμβάνει υποέργα διαφορετικής φύσης και βαθμού ωριμότητας. Η περιοχή του Βοτανικού / Ελαιώνα θα μεταμορφωθεί με την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου (ΠΑΟ) και των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη ΠΑΟ, αλλά και παράλληλα έργα για υποδομές και αναπλάσεις.

Το δημοπρατούμενο έργο αφορά έργα βασικών υποδομών, όπως συγκοινωνιακά, δίκτυα αποχέτευσης όμβριων υδάτων και ακαθάρτων, μεγάλα τεχνικά έργα και έργα Η/Μ εγκαταστάσεων. Η συνολική παρέμβαση που μελετήθηκε στην περιοχή Ελαιώνα περιλαμβάνει:

  1. έργα οδοποιίας (κατεδαφίσεις, διανοίξεις, υποβάσεις, ασφαλτοστρώσεις, πεζοδρόμια, οδο-φωτισμό) και την εγκατάσταση δικτύων υποδομής, για την αποχέτευση των ομβρίων υδάτων και των ακαθάρτων στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα καθώς και εντός του κοινόχρηστου χώρου της περιοχής της διπλής ανάπλασης. Ειδικότερα στις προς υλοποίηση παρεμβάσεις περιλαμβάνεται επί πλέον, και η «Ανάπλαση της Ιεράς Οδού με ποδηλατόδρομο». Σύμφωνα με το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο κατά μήκος της Ιεράς Οδού προβλέπονται γραμμικοί κοινόχρηστοι χώροι πλάτους 20 m εκατέρωθεν του οδικού άξονα, ενώ λόγω της στρατηγικής και της ιστορικής του σημασίας, προτείνεται και η υλοποίηση ποδηλατοδρόμου,
  2. έργα Ομβρίων και Αποχέτευσης Η περιοχή παρέμβασης για τις υποδομές ομβρίων είναι βορείως της οδού Αγ. Πολυκάρπου, όπου δηλαδή έχουν ολοκληρωθεί οι πράξεις εφαρμογής. Τα απαιτούμενα υδραυλικά έργα περιλαμβάνουν 1. Δίκτυο όμβριων υδάτων 2. Αποχετευτικό δίκτυο ακαθάρτων. Για την ανάληψη της υλοποίησης του αποχετευτικού δικτύου της περιοχή είναι απαραίτητη η συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ με τις απαραίτητες εγκρίσεις . 3. Καθαρισμός και αποκατάσταση ρέματος Προφ. Δανιήλ. Το συνολικό μήκος της παρέμβασης είναι ανω των 400μ, εντός του ακινήτου της Διπλής Ανάπλασης.

Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίζεται η 05η/03/2024. Ως ημερομηνία ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών ορίζεται η 07η/03/2024.

Έργα πρασίνου/κοινόχρηστων χώρων σε Ελαιώνα – Βοτανικό

Νωρίτερα, και όπως από καιρό έχει αποκαλύψει το insider.gr, για τις 9 Ιανουαρίου 2024 έχει οριστεί η υποβολή προσφορών για ένα άλλο έργο που συνδέεται με την Ανάπλαση Ελαιώνα και Βοτανικού, ειδικότερα του «Υποέργου 1: Έργα διαμόρφωσης πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων στην ευρύτερη περιοχή ΙΙ της Διπλής Ανάπλασης και του Ναυτικού Οχυρού στην περιοχή του Ελαιώνα», εκτιμώμενης αξίας σχεδόν 37,2 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων δικαιωμάτων προαίρεσης και ΦΠΑ). Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε είκοσι τέσσερις (24) ημερολογιακούς μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης, ενώ θα υλοποιηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το αντικείμενο του έργου -η μελέτη του οποίου διέπεται από τις πλέον σύγχρονες αρχές της αρχιτεκτονικής τοπίου και ακολουθεί τις αρχές της αειφορίας- αφορά την ανάπλαση της πρώην βιομηχανικής περιοχής Βοτανικού / Ελαιώνα, την κατασκευή έργων διαμόρφωσης πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων στην ευρύτερη περιοχή ΙΙ της Διπλής Ανάπλασης και του Ναυτικού Οχυρού στην περιοχή του Ελαιώνα. Σε έκταση που ξεπερνά τα 300.000 τ.μ. θα δημιουργηθεί ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της πρωτεύουσας, ένας νέος πνεύμονας πρασίνου με πολύ ήπιες χρήσεις και σύγχρονες δημόσιες υποδομές. Στο πάρκο θα φυτευτούν περισσότερα από 3.200 αυτοφυή δένδρα και 40.000 θάμνοι, απόλυτα προσαρμοσμένα στο κλίμα της περιοχής.

Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, στο πάρκο δημιουργούνται βιώσιμες φυτικές διαπλάσεις βασισμένες στη δομή και τη λειτουργία των φυσικών οικοσυστημάτων, που θα έχει ως αποτέλεσμα την ευδοκίμηση και εξέλιξη των φυτεύσεων.

Ως απάντηση στο πρόβλημα της κλιματικής κρίσης, αστικά δασύλια, σκιερές δενδροστοιχίες, λοφίσκοι, κήποι βροχής, μεγάλη λίμνη με υδρόβια και υδροχαρή φυτά και άλλα στοιχεία νερού θα συμβάλουν καθοριστικά στη βελτίωση του μικροκλίματος, αλλάζοντας ριζικά την ποιότητα ζωής στο κέντρο της πόλης. Επιπροσθέτως, στο πάρκο [κάτω από τη σκιά των δέντρων] φιλοξενούνται χώροι αναψυχής, υπαίθριας άθλησης και παιχνιδιού, πλατείες και αναψυκτήρια, παιδικές χαρές, αμφιθέατρο, αστικές καλλιέργειες, πάρκο για σκύλους, καθώς και περισσότερα από 14.000 τ.μ. χλοοτάπητα για διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

Η περιοχή του Βοτανικού / Ελαιώνα καλύπτει μία έκταση 9.000 στρεμμάτων μίας πρώην βιομηχανικής περιοχής που καλύπτει εν μέρει πέντε Δήμους στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Το αθηναϊκό μέρος καλύπτει περίπου 2.120.000 τμ. συμπεριλαμβανομένων των εκτάσεων του δημοσίου (και της διπλής ανάπλασης στο Βοτανικό). Σύμφωνα με το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής Ελαιώνα του Δήμου Αθηναίων και τις θεσμοθετημένες χρήσεις γης προβλέπεται η δημιουργία εκτεταμένων κοινοχρήστων χώρων πρασίνου. Οι προβλεπόμενοι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου εκτείνονται εκατέρωθεν του ρέματος προφήτη Δανιήλ σε όλο το μήκος της διαδρομής του, καθώς και εκατέρωθεν του ιστορικού άξονα της Ιεράς οδού. Τα οικοδομικά τετράγωνα στα οποία λειτουργούσαν παλαιότερα βιοτεχνίες και βιομηχανίες και εν γένει οχλούσες και ρυπογόνες χρήσεις οι οποίες απομακρύνθηκαν μετά την κήρυξη της περιοχής σε ΖΟΕ (ΦΕΚ 717/τΔ/20.12.1985) και μετατράπηκαν σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου οι οποίοι καλύπτουν το 30% της προαναφερόμενης έκτασης της περιοχής Ελαιώνα του Δήμου Αθηναίων. (στο 15,93% είναι το αντίστοιχο ποσοστό του οδικού δικτύου). Σε ποσοστό 55% της προαναφερόμενης έκτασης έχουν εγκριθεί και κυρωθεί πράξεις εφαρμογής και κατά συνέπεια είναι οι περιοχές στις οποίες δύνανται να εφαρμοστούν το/τα εγκεκριμένο/α ρυμοτομικό/α σχέδια (ΠΔ Ελαιώνα και ΠΔ Διπλής Ανάπλασης) δηλαδή να δημιουργηθούν οι βασικές υποδομές αλλά και οι κοινόχρηστοι χώροι, που στερείται μέχρι σήμερα η περιοχή παρά την εγγύτητά της με το κέντρο της πόλης.

Οι διαμορφώσεις των κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου εντός της περιοχής του από 29.04.2013 ΠΔ καλύπτουν συνολική έκταση περίπου 90.000 τ.μ και αφορούν σε διαμόρφωση της πλατείας με άμεση σχέση και εξάρτηση με τις διαμορφώσεις εισόδων στον Ερασιτέχνη ΠΑΟ (ΟΤ 45-46-50), στη διαμόρφωση εισόδου – εξόδου από και προς την οδό Αγίου Πολυκάρπου (ανατολικό τμήμα) από και προς το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, και την διαμόρφωση της περιοχής που ευρίσκεται ανατολικά του γηπέδου και ανατολικά του ρέματος του προφήτη Δανιήλ. Στην μελέτη προτείνονται ποικίλες χρήσεις και λειτουργίες προσανατολισμένες στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, την αναψυχή και την ήπια αθλητική δραστηριότητα των επισκεπτών. Εκτεταμένες ζώνες πρασίνου, κήποι βροχής, διαδρομές, πλατείες, χώροι στάσης, μικρό αμφιθέατρο, παιδικές χαρές με φυσικά υλικά, πάρκο σκύλων κτιριακές εγκαταστάσεις (αναψυκτήρια, χώροι υγιεινής, αποθήκες εργαλείων κλπ), γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις, βόλεϊ, εδαφοσφαίριση, ελεύθερος στίβος και άλλες δραστηριότητες είναι ελεύθερες και ανοιχτές για τους επισκέπτες, ενώ οι οποιεσδήποτε κατασκευές είναι ελαφριές και εντάσσονται μορφολογικά στη φυσικότητα του «Πάρκου», γεγονός που χαρακτηρίζει την μελέτη, τόσο ως προς τις χαράξεις της, όσο και ως προς την χρήση των υλικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υποδομές: Γιατί η οδική σύμβαση παραχώρησης του ΒΟΑΚ είναι μια δύσκολη «εξίσωση»

Oι αποφάσεις του ΤΧΣ - Δουλειές... απλήρωτες - Πουλάει η Prodea

Ρεύμα: Ποδαρικό με χαμηλές χρεώσεις στα πράσινα τιμολόγια – Κινητικότητα και στα προγράμματα σταθερής τιμής

gazzetta
gazzetta reader insider insider