Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Ξεκίνησε η καταβολή των επιδοτήσεων στους δικαιούχους

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Ξεκίνησε η καταβολή των επιδοτήσεων στους δικαιούχους
Πρόσφατη τροποποίηση του Οδηγού του Προγράμματος δίνει λύση στο πρόβλημα των μικρών αποκλίσεων που συχνά δεν μπορεί να αποφευχθεί να έχουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά των συστημάτων που τελικά εγκαταστάθηκαν, από εκείνες που προβλέπονταν στη σύμβαση για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα.

Την έναρξη καταβολής των επιδοτήσεων στους δικαιούχους του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ. Όπως είναι φυσικό, οι πληρωμές αφορούν ωφελούμενους που έχουν εγκριθεί οριστικά οι αιτήσεις αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα, έπειτα από ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου τους.

Υπενθυμίζεται ότι με την ολοκλήρωση της αίτησης ένταξης και την υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών στην πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ, το ποσό που αντιστοιχεί στην επιδότηση δεσμεύεται από τον προϋπολογισμό του προγράμματος. Έτσι, μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών, ανοίγει ο δρόμος για την παροχή του μέρους της χρηματοδότησης της επένδυσης που αναλογεί στη στήριξη του προγράμματος.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι από τον έλεγχο των έως τώρα ολοκληρωμένων αιτήσεων, σχεδόν στο σύνολο των «φακέλων» έχουν ανακύψει προβλήματα – κυρίως λόγω της έλλειψης κάποιων από τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Διαχειριστής, σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο διαπιστώνονται πιθανές ελλείψεις ή απαιτούμενες διορθώσεις, θα πραγματοποιείται ενημέρωση των ωφελούμενων μέσω αποστολής ηλεκτρονικού μηνύματος στο email που έχει δηλωθεί κατά την υποβολή της αίτησης σύνδεσης για να συμπληρωθούν οι ελλείψεις ή για την παροχή τυχόν διευκρινίσεων επί των υποβληθέντων δικαιολογητικών και παραστατικών.

Ευελιξία στα τεχνικά χαρακτηριστικά

Την ίδια στιγμή, πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση επιλύει το πρόβλημα που είχε παρατηρηθεί σε αρκετούς δικαιούχους, καθώς ο εξοπλισμός που τελικά προμηθεύτηκαν για το φωτοβολταϊκό τους σύστημα έχει αποκλίσεις, σε σχέση με τα «συστατικά» του συστήματος (π.χ. πάνελ, μπαταρία) τα οποία είχαν δηλωθεί κατά την αίτηση. Όπως σημειώνουν εγκαταστάτες, ο λόγος είναι πως συχνά από τη χρονική στιγμή υποβολής της αίτησης μέχρι την παραγγελία του εξοπλισμού, κάποια από αυτά τα στοιχεία δεν υπάρχουν πλέον στην αγορά, με συνέπεια να πρέπει να υπάρξει κάποια εναλλακτική επιλογή – με παρεμφερή, αλλά όχι ακριβώς ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά.

Με την ΚΥΑ δίνεται ευελιξία σε τέτοιες μικρές αποκλίσεις. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπει πως η εγκατεστημένη ισχύς του φωτοβολταϊκού συστήματος στο αίτημα για την ενεργοποίηση σύνδεσης (και αντίστοιχα στη βεβαίωση ολοκλήρωσης σύνδεσης που εκδίδεται από τον ΔΕΔΔΗΕ) μπορεί να είναι έως 500 Watt μικρότερη από την ισχύ που αναγράφεται στη σύμβαση σύνδεσης και αντίστοιχα στην αίτηση χρηματοδότησης από το πρόγραμμα.

Ανάλογη διαφορά μπορεί να υπάρχει και στην ονομαστική ισχύ της μπαταρίας ή στη χωρητικότητα της μονάδας αποθήκευσης. Κατά την ολοκλήρωση του ελέγχου, ο ΔΕΔΔΗΕ επικαιροποιεί το τελικό ποσό επιδότησης βάσει των τεχνικών χαρακτηριστικών που αναγράφονται στη βεβαίωση ολοκλήρωσης σύνδεσης που έχει υποβάλει ο ωφελούμενος.

Επίσης, αν κατά τον έλεγχο προκύψει ότι ο ιδιώτης εμπίπτει βάσει του ατομικού ή οικογενειακού εισοδήματος του σε διαφορετική Κατηγορία Ωφελουμένου, το τελικό ποσό επιχορήγησης αναδιαμορφώνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κατηγορία όπου αυτός εμπίπτει και καταβάλλεται υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι στην εν λόγω κατηγορία. Ωστόσο, το τελικό πιστοποιούμενο ποσό επιχορήγησης δεν μπορεί να ξεπερνά το ποσό επιχορήγησης που έχει αρχικά δεσμευθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider