ΕΛΣΤΑΤ: Βραδύτερη άνοδος του ΑΕΠ κατά 2,1% το τρίτο τρίμηνο - Πιέσεις από επενδύσεις, κατανάλωση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΛΣΤΑΤ: Βραδύτερη άνοδος του ΑΕΠ κατά 2,1% το τρίτο τρίμηνο - Πιέσεις από επενδύσεις, κατανάλωση
Αναθεώρηση επί τα χείρω των στοιχείων των πρώτων 2 τριμήνων. Μεγάλη πίεση ήρθε από τις επενδύσεις που αυξήθηκαν μεν αλλά με πολύ πιο βραδύ ρυθμό, κατά 4,9%. Πιέσεις και στην κατανάλωση.

Τη βραδύτερη άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,1% το τρίτο τρίμηνο του 2023 από 2,6% το δεύτερο τρίμηνο και 1,9% το πρώτο τρίμηνο ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ.

Μάλιστα αναθεώρησε επί τα χείρω και τα στοιχεία των πρώτων 2 τριμήνων, αφού προηγουμένως υπολόγιζε άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,7% και 2% αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι ο στόχος στον οποίο βασίζεται ο Προϋπολογισμός είναι για άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,4% στο σύνολο του έτους.

Μεγάλη πίεση ήρθε από τις επενδύσεις που αυξήθηκαν μεν αλλά με πολύ πιο βραδύ ρυθμό. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 4,9% σε σχέση με το 3 o τρίμηνο του 2022. Το 20 τρίμηνο η άνοδος ήταν 9,2% και το πρώτο τρίμηνο κατά 8,2%. Με πιθανή επίπτωση από την επιβράδυνση των επενδυτικών έργων που έφερε ο εκλογικός κύκλος. Επίσης, πίεση υπήρξε από πλευράς τελικής καταναλωτικής δαπάνης.

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 1,0% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2022, έναντι ανόδου κατά 1,8% το πρώτο τρίμηνο και κατά 1,5% το 2ο τρίμηνο. Η δαπάνη των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 0,9% έναντι ανόδου κατά 1,7% το 2ο τρίμηνο. Οι κρατικές δαπάνες Γενικής Κυβέρνησης για πρώτη φορά μειώθηκαν μετά από πολλά τρίμηνα κατά 0,7% έναντι ανόδου κατά 2,9% το πρώτο τρίμηνο και κατά 1,2% το 2ο τρίμηνο.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 1,0% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2022. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,9%.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,9%. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,4% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,8%.

Τριμηνιαία μεταβολή

Το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση κατά 0,02%, σε σχέση με το 2 ο τρίμηνο 2023. Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,5% σε σχέση με το 2o τρίμηνο, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 1,8%, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 0,7% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 0,8%). Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,0% σε σχέση με το 2 ο τρίμηνο του 2023 (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,1%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 2,1%).

Και νέες αναθεωρήσεις

Επισημαίνεται από την ΕΛΣΤΑΤ ότι το ΑΕΠ των τριμήνων των ετών 2019 - 2022 καθώς και των προηγούμενων δύο τριμήνων του τρέχοντος έτους (1ο τρίμηνο 2019 - 2 ο τρίμηνο 2023) έχει αναθεωρηθεί λόγω προσαρμογής (benchmarking) των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών στα αναθεωρημένα ετήσια στοιχεία, που ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ στις 18/10/2023. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι «καθώς τα εποχικά διορθωμένα μεγέθη επαναϋπολογίζονται κάθε φορά που προστίθεται ένα καινούργιο τρίμηνο στη χρονοσειρά, η επίδραση της διαδικασίας της εποχικής διόρθωσης, ιδίως σε περιόδους έντονων διακυμάνσεων των υποκείμενων μεγεθών, αντανακλάται στην αισθητή αναθεώρηση ιδίως των πλέον προσφάτων τριμήνων της σειράς».

Αναφέρεται επίσης ότι τα στοιχεία της παρούσας ανακοίνωσης για το 3ο τρίμηνο 2023 αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεία για το 4 ο τρίμηνο 2023 με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν, σε εκείνον το χρόνο, καταστεί διαθέσιμα (π.χ. τριμηνιαίοι μη χρηματοοικονομικοί λογαριασμοί Γενικής Κυβέρνησης, στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης για τις κρατικές επιδοτήσεις για την ενέργεια, βραχυχρόνιοι δείκτες, στοιχεία απασχόλησης, κ.λπ.).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Άκυρη κάθε αγοραπωλησία ακινήτου που περιλαμβάνει μετρητά - Τήρησα την υπόσχεση για αναβαθμίσεις της οικονομίας

Youth Pass: Παράταση για τις αιτήσεις μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου

Τειρεσίας: Πάνω από 250.000 scoring μηνιαίως από το 2009 – Νέα εργαλεία για τις επιχειρήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider