Αυγενάκης: Το 2024 θα είναι σταθμός για τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας – Να προχωρήσει η σύσταση διεπαγγελματικής

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυγενάκης: Το 2024 θα είναι σταθμός για τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας – Να προχωρήσει η σύσταση διεπαγγελματικής
Χρονιά σταθμός εκτίμησε πως θα είναι το 2024 για τον κλάδο της εγχώριας ιχθυοκαλλιέργειας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Χρονιά σταθμός εκτίμησε πως θα είναι το 2024 για τον κλάδο της εγχώριας ιχθυοκαλλιέργειας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

«Ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας αποτελεί σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. Έχει δυναμική και καλά κρατεί στη διεθνή αγορά», ανέφερε ο κ. Αυγενάκης, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο 3ο Συμπόσιο Ιχθυοκαλλιέργειας που διοργανώνεται με αντικείμενο «Μετασχηματισμός και ανθεκτικότητα της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας προς μια κοινωνικά αποδεκτή και περιβαλλοντικά βιώσιμη ανάπτυξη».

Πώς θα έρθουν επενδύσεις

Μάλιστα, όπως τόνισε, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει υποχρέωση να βάλει σε πρώτο πλάνο τον συγκεκριμένο κλάδο. «Οφείλουμε να στηρίξουμε έναν κλάδο που μπορεί να δώσει πολλά περισσότερα», πρόσθεσε, εκτιμώντας πως όσο απλοποιούνται οι διαδικασίες και επιλύονται προβλήματα που αφορούν σε γραφειοκρατικά ζητήματα, τόσο θα έρχονται επενδύσεις.

Να συσταθεί διεπαγγελματική

Από το βήμα του Συμποσίου ο κ. Αυγενάκης απηύθυνε κάλεσμα προς τους φορείς του κλάδου να προχωρήσουν στη σύσταση διεπαγγελματικής οργάνωσης, προκειμένου να τεθούν νέες βάσεις στο διάλογο που απαιτείται μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. «Απευθύνω έκκληση στον κλάδο να συνεργαστούμε όλοι μαζί. Πρέπει να γίνει το ξεκίνημα σύστασης διεπαγγελματικής, καθώς αυτό θα βοηθήσει σε μια καθετοποιημένη συζήτηση. Οι διεπαγγελματικές έχουν φωνή στην Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το 2024 θα εργαστούμε στενά με το υπουργείο Περιβάλλοντος για χωροταξικό και αδειοδοτήσεις

Αναγνωρίζοντας ότι το χωροταξικό παραμένει το βασικότερο εμπόδιο για τον εγχώριο κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας, ο κ. Αυγενάκης δεσμεύτηκε ότι το 2024 το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα συνεργαστεί στενά με το υπουργείο Περιβάλλοντος σε θέματα χωροθέτησης και αδειοδοτήσεων.

«Θα είχαμε ξεκινήσει νωρίτερα αλλά μας πήγαν πίσω οι φωτιές που σημειώθηκαν στον Έβρο και στη συνέχεια οι πλημμύρες στη Θεσσαλία», εξήγησε.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στον ολοένα και αυξανόμενο ανταγωνισμό που βιώνει από την Τουρκία το ελληνικό ψάρι υδατοκαλλιέργειας, τόνισε πως «ό,τι παράγεται στην Ελλάδα είναι κορυφαίας ποιότητας, δεν φοβόμαστε την ποιότητα».

«Η Ελλάδα είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς υδατοκαλλιέργειας στη Μεσόγειο. Στόχοι μας είναι η μέση ετήσια αύξηση της παραγωγής κατά 3% ως το 2025 και κατά 5% ως το 2030», σημείωσε, σπεύδοντας να προσθέσει πως «το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ένα καθαρά αναπτυξιακό υπουργείο που μπορεί να στηρίξει τον κλάδο και όχι ένα υπουργείο επιδοτήσεων, όπως εσφαλμένα θεωρείται εδώ και χρόνια».

Στην Κρήτη ο πρώτος ευρωπαϊκός οργανισμός που παρακολουθεί θέματα αλιείας

Όπως αποκάλυψε, δε, ο υπουργός, στην Ελλάδα θα βρίσκεται η έδρα του πρώτου ευρωπαϊκού οργανισμού που θα παρακολουθεί τα θέματα της αλιείας.

«Από 1/1/2024 η έδρα του εν λόγω οργανισμού θα βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας αποτελεί ξεκάθαρη προτεραιότητα για την ευρωπαϊκή κοινότητα.

«Ο κλάδος έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον»

«Ο κλάδος της εγχώριας ιχθυοκαλλιέργειας είναι ένας δυναμικός κλάδος όχι μόνο για την αγροτική οικονομία, αλλά και για το σύνολο της οικονομίας, που έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον», ανέφερε από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης.

Κληθείς μάλιστα να περιγράψει το περίγραμμα μέσα στο οποίο κινείται ο κλάδος σήμερα, αναφέρθηκε σε τέσσερις κύριους παράγοντες που δίνουν τον τόνο, όπως η νέα ευρωπαϊκή πολιτική, η κλιματική αλλαγή που αναμφίβολα θα έχει επίπτωση και στον χώρο της υδατοκαλλιέργειας, η δύσκολη οικονομική πραγματικότητα, καθώς και η αμφισβήτηση από πλευράς κοινωνίας που αφορούν σε θέματα ποιότητας των προϊόντων της υδατοκαλλιέργειας.

«Να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, τα προβλήματα του κλάδου είναι μεγάλα, όμως υπάρχουν οι προϋποθέσεις να αναπτυχθεί και να αποκτήσει νέα δυναμική», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κελέτσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πόσο εύκολο είναι να γίνει κανείς αγρότης;

Μια νέα διατροφική τάξη πραγμάτων με οδηγό το ελαιόλαδο και τα πορτοκάλια

Τράπεζα Πειραιώς: Πώς θα κινηθούν τα commodities σε 8 αγροτικά προϊόντα

gazzetta
gazzetta reader insider insider