Υπεράκτια αιολικά: Το σχέδιο του ΥΠΕΝ για πιλοτικά πλωτά πάρκα – Σε μία 3ετία οι διαγωνισμοί

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπεράκτια αιολικά: Το σχέδιο του ΥΠΕΝ για πιλοτικά πλωτά πάρκα – Σε μία 3ετία οι διαγωνισμοί
Στόχος η ανάπτυξη έργων που πιθανόν να ξεπεράσουν τα 400 MW, στις πρώτες θαλάσσιες περιοχές που θα «ωριμάσει» αδειοδοτικά η ΕΔΕΥΕΠ. Η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει εφοδιαστική αλυσίδα στα offshore αιολικά που να την καταστήσει παγκόσμιο πρωταγωνιστή, όπως ανέφερε χθες σε ημερίδα ο υπουργός ΠΕΝ, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Έναυσμα ώστε η χώρα μας να αποκτήσει αλυσίδα παραγωγής και στα πλωτά υπεράκτια αιολικά πάρκα, σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΥΠΕΝ σχεδιάζει να επισπεύσει την ανάπτυξη στις ελληνικές θάλασσες πιλοτικών πλωτών μονάδων συνολικής ισχύος έως και πάνω από 400 MW.

Με την επίσπευση, στόχος είναι τα συγκεκριμένα πάρκα να υλοποιηθούν νωρίτερα από το 2030, νωρίτερα δηλαδή από το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο έργων που περιλαμβάνεται στη μεσοπρόθεσμη φάση ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών στη χώρα μας, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, το οποίο έχει καταρτίσει η ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων) και παρουσιάστηκε στα τέλη Οκτωβρίου.

Για την κινητροδότηση των πρώτων πλωτών σταθμών, θα προβλέπεται κρατική ενίσχυση στην υλοποίηση των επενδύσεων. Επίσης, όπως θα ισχύσει και για τα offshore αιολικά που θα ακολουθήσουν, τα έργα θα λάβουν και λειτουργική ενίσχυση, δηλαδή θα έχουν εγγυημένο έσοδο για την ηλεκτροπαραγωγή τους.

Με διαγωνισμούς οι ανάδοχοι

Οι ανάδοχοι θα προκύψουν με διαγωνισμούς, από τους οποίους θα προκριθούν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές που θα υποβάλουν τις χαμηλότερες προσφορές. Τα έργα θα γίνουν στις πρώτες περιοχές που θα «ωριμάσει» αδειοδοτικά η ΕΔΕΥΕΠ, από τις θαλάσσιες εκτάσεις που θα προετοιμάσει για τα έργα της μεσοπρόθεσμης φάσης ανάπτυξης. Όπως έχει γράψει το insider.gr, από τις 10 υποψήφιες περιοχές ανάπτυξης που περιλαμβάνονται στη μεσοπρόθεσμη φάση (έως 2030-2032), έξι από αυτές προκρίνονται για το αρχικό «κύμα» offshore, συνολικής ισχύος 1,9 GW.

Οι περιοχές αυτές βρίσκονται ανοικτά των Αγίων Αποστόλων στην Εύβοια, ανοικτά της Γυάρου, στη βορειανατολική Κρήτη μεταξύ Αγ. Νικολάου και Σητείας, στην ανατολική Κρήτη ανοικτά της Σητείας και στο βορειανατολικό τμήμα της Ρόδου. Με δεδομένο ότι στη βορειανατολική Κρήτη προβλέπεται να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες σταθερής έδρασης (fixed bottom), φαίνεται πως υποψήφιες για την «υποδοχή» των πιλοτικών πλωτών είναι οι υπόλοιπες 5 θαλάσσιες εκτάσεις.

Για το σύνολο των περιοχών που θα προκριθούν για το αρχικό «κύμα» έργων ισχύος 1,9 GW, το προκαταρκτικό στάδιο της προετοιμασίας προβλέπει τη διενέργεια αναλυτικών ερευνών βυθού, καθώς και ανεμολογικών μελετών. Όπως ανέφερε σε χθεσινή ημερίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, Αριστοφάνης Στεφάτος, η συλλογή των δεδομένων θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σημαντικό χαρτοφυλάκιο νωρίτερα από το 2030

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η κατασκευή δύο πρώτων πιλοτικών offshore σταθερής έδρασης, συνολικής ισχύος 600 MW, τα οποία θα αναπτυχθούν από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και τον Όμιλο Κοπελούζου στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται νοτίως της ακτογραμμής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και βορείως-βορειοανατολικώς της Σαμοθράκης. Επομένως, με την προώθηση και ενός χαρτοφυλακίου πλωτών offshore, θα επισπευσθεί η ανάπτυξη έργων συνολικής ισχύος άνω του 1 GW.

Σχετική αναφορά έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, στη χθεσινή ομιλία του στη χθεσινή ημερίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ. Όπως σημείωσε ο υπουργός, τα κεφάλαια για τα πλωτά έργα θα προέλθουν από το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών. Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, με την επίσπευση και αυτού του δεύτερου «πακέτου» έργων, οι εταιρείες που μπορούν να εμπλακούν στην ανάπτυξη εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας για τον κλάδο θα μπορούν να προγραμματίσουν τα σχέδιά τους στη βάση της ανάπτυξης των πρώτων έργων νωρίτερα από το 2030.

Αν η Ελλάδα είναι εγκαίρως προετοιμασμένη για την ανάπτυξη αυτού του αιολικού δυναμικού, πρόσθεσε, μπορεί να γίνει πιθανόν και παγκόσμιος πρωταγωνιστής σε αυτή τη βιομηχανία. «Έχουμε τα στοιχεία για να μπορέσουμε να χτίσουμε μια νέα ισχυρή βιομηχανία στην Ελλάδα, που θα ξεκινά από την κατασκευή της ίδιας της επένδυσης, θα έχει μέσα και την τελική παραγωγή και θα μας δίνει τη δυνατότητα και βιομηχανικά και ενεργειακά να είμαστε πρωταγωνιστές. Είναι μία μοναδική, ιστορική ευκαιρία για τη χώρα μας», υπογράμμισε ο υπουργός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Υψηλές πτήσεις για EBITDA Κατασκευής/Παραχωρήσεων, ανεκτέλεστο 5,5 δισ. – Πώς προχωρούν μεγάλα έργα

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Έχουμε εξασφαλίσει τον ηλεκτρικό χώρο 2 GW για την ανάπτυξη των πρώτων Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων

Σκυλακάκης: Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει παγκοσμίως στη βιομηχανία των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων

gazzetta
gazzetta reader insider insider